Seimo delegacija Hagoje aptarė Eurojusto, Europolo ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo veiksmus tiriant agresijos ir kitus karo nusikaltimus, vykdomus Ukrainoje  

2024 m. kovo 4 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) delegacija 2024 m. vasario 27 – kovo 1 dienomis Eurojusto viceprezidentės Margaritos Šniutytės-Daugėlienės kvietimu lankėsi Hagoje (Nyderlandų Karalystė). Šio vizito tikslas – susitikti su Eurojusto (Europos Sąjungos bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūra), Europolo (Europos Sąjungos teisėsaugos bendradarbiavimo agentūra), Tarptautinio Baudžiamojo Teismo pareigūnais ir, jau daugiau nei dvejus metus tebesitęsiant Rusijos agresijai prieš Ukrainą, aptarti visapusiškos atsakomybės už agresijos prieš šią valstybę ir ten vykdomus kitus karo nusikaltimus klausimus.

TTK pirmininkė Irena Haase, dėkodama Eurojusto viceprezidentei už kvietimą pažymėjo: „agresijos nusikaltimas prieš Ukrainą yra išpuolis prieš visą tarptautinę tvarką, prieš pagrindines tarptautines vertybes, kurias tarptautinė bendruomenė įsipareigojo ginti visomis įmanomomis priemonėmis. Lietuva palaiko visas iniciatyvas, kuriomis siekiama užtikrinti visapusišką Rusijos ir Baltarusijos atsakomybę už Ukrainoje vykdomus tarptautinius nusikaltimus“. I. Haase atkreipė dėmesį, kad šiame kontekste Eurojustas atlieka ypač svarbų vaidmenį, nes prasidėjus karui Ukrainoje, ši agentūra tapo reikšminga koordinuojančia institucija, kuri telkia įvairių valstybių institucijas tiriančias karo nusikaltimus, renkančias šių nusikaltimų įrodymus ir padedančias Ukrainai.

Prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą nuo pat pradžių apėmė svarbų teisminį aspektą. Susitikimo su Eurojusto pareigūnais metu buvo aptarta Eurojusto parama Ukrainos byloje: visų pirma, nuo karo pradžios praėjus vos kelioms savaitėms, Eurojusto sudarytos jungtinės įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimo grupės, prie kurios vėliau prisijungė daugiau  valstybių, o taip pat Europolas ir, pirmą kartą istorijoje, Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuratūra, veikla. Taip pat buvo diskutuojama apie išplėstus Eurojusto įgaliojimus, kuriais agentūrai buvo patikėta kaupti, išsaugoti ir analizuoti įrodymus, susijusius su sunkiausiais tarptautiniais nusikaltimais. Šiai naujai užduočiai vykdyti Eurojustas sukūrė Sunkiausių tarptautinių nusikaltimų įrodymų duomenų bazę (angl. Core International Crimes Evidence Database – CICED). Nuo 2023 m. vasario pradžios šalys Eurojustui į CICED jau teikia karo nusikaltimų Ukrainoje įrodymus.

TTK nariai domėjosi Tarptautinio baudžiamojo persekiojimo už agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą centro (angl. International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression – ICPA), kurį remia ir aptarnauja Eurojustas, veikla. Pagrindinis šio centro tikslas – sustiprinti agresijos nusikaltimo tyrimus, išsaugant pagrindinius įrodymus ir palengvinant bylų rengimo procesą pradinėje įrodymų rinkimo stadijoje. Centro pagalba surinkti įrodymai ir informacija vėliau galės būti naudojama teisminėje agresijos nusikaltimo tyrimo stadijoje bet kuriame teisme (nacionaliniame ar tarptautiniame).

Susitikimo Europole metu susitikimo dalyviai diskutavo apie tai, kad dabartinių iššūkių akivaizdoje Europos teisėsaugai tenka labai svarbus vaidmuo. Europolas šiame kontekste yra pagrindinis subjektas, kai kalbame apie pasitikėjimu grįstą bendradarbiavimą, žvalgyba pagrįstą planavimą ir bendrus operatyvinius veiksmus. Be to, kalbėta apie tai, kad daug valstybių narių pagal universalią jurisdikciją pradėjo baudžiamuosius tyrimus dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, įvykdytų Ukrainoje. Įrodymų rinkimas ir išsaugojimas yra labai svarbus tolesniems nacionaliniams ir tarptautiniams teisminiams procesams, kad būtų patraukti atsakomybėn visi asmenys, atsakingi už minėtus nusikaltimus. Susitikimo dalyviai aptarė organizuoto nusikalstamumo tendencijas karo Ukrainoje kontekste, Europolo remiamas operacijas ir vykdomą grėsmių analizę.

TTK delegacija taip pat lankėsi Lietuvos Respublikos ambasadoje Nyderlandų Karalystėje, kur susitiko su ambasadoriumi Neilu Tankevičiumi, Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme, kur buvo aptarti šio teismo išduotas arešto orderis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir vaiko teisių apsaugos kontrolierei Marijai Lvovai Belovai.

Parengė

Teisės ir teisėtvarkos komiteto biuro patarėja Rita Varanauskienė, tel. (8 5) 209 6748

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-04 14:15
Politika, ES
Kontaktinis asmuo
Rita Varanauskienė
pasidalinti
atgal