Kontrabandininkas - tai kolaborantas testuojantis valstybės sienos pažeidžiamumą

Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga mano, kad politikai, kalbėdami apie išorines grėsmes, suaktyvėjusią priešiškų valstybių žvalgybą, galimus išpuolius nukreiptus prieš valstybės stabilumą ir vientisumą, neįvertina dar vienos grėsmės, kuri gali pasitarnauti priešiškoms valstybėms - kontrabandininkų ir jų pagalbininkų bei šių vertelgų keliamą grėsmę valstybės saugumui. Todėl vertindama šių dienų grėsmes mūsų valstybei ir nedraugiškus kaimynus, mano, kad kontrabandininkams turėtų būti taikoma nulinė tolerancija ir griežta baudžiamoji atsakomybė, o Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų atlyginimams, aprūpinimui skiriamas nuolatinis politikų dėmesys.

Pasak Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko Rimanto Liepos, aukšti valstybės vadovai, politikai, įvairių tarnybų atstovai kalbėdami apie cigarečių kontrabandą visų pirma pabrėžia šios neteisėtos veikos daromą ekonominę ir finansinę žalą Lietuvos valstybei, o patys didžiausi pavojai taip ir lieka nepastebėti, neįvardinti bei neidentifikuoti.

„Ir nors per dešimtmetį žmonių pakantumas cigarečių kontrabandai mažėja, pasienio rajonų gyventojai vis dar išsiskiria lankstesniu požiūriu į šią nusikalstamą veiką. Šis faktas pasieniečių nė kiek nestebina, nes jie nuolat susiduria su į šį „verslą“ įsitraukusiais ne tik pavieniais asmenimis, bet ir ištisomis šeimomis, giminaičiais, kaimynais. Mūsų nuomone, kontrabanda - nacionalinė grėsmė ne tik dėl daromos ekonominės ir finansinės žalos valstybei, bet ir dėl kontrabandininkų kolaboravimo su nedraugiškų Lietuvai valstybių pareigūnais, tai pavojinga ir valstybei, ir žmonėms“, - sako Ž.Kalpokas.

Pasak Ž.Kalpoko, bet kuri kontrabanda nėra  vieno asmens veikla, kontrabandininkas turi turėti bendrininkų kitoje sienos pusėje (Rusijoje, Baltarusijoje, o ši veikla vykdoma arba bendrininkų, arba organizuotos grupės, arba nusikalstamo susivienijimo). Veikdami drauge ir organizuotai, jie  turi savo vaidmenis, nuolat testuoja pasieniečių budrumą, ieško spragų mūsų valstybės sienos apsaugoje.

„Būtent kontrabandininkai, neskaitant pasieniečių, geriausiai žino visas valstybės sienos pažeidžiamąsias  vietas, o dažnu atveju ir patys prisideda arba organizuoja tarnybos infrastruktūros gadinimą, kad galėtų nepastebėti įvežti į Lietuvą kontrabandines prekes“, - sako Ž.Kalpokas.

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko Rimanto Liepos nuomone, viskas kas siejama su kontrabanda daroma apeinant oficialias institucijas, t.y. bandant prasmukti pro valstybės sienos apsaugos tarnybą, pasienį, pro muitinę, todėl kiekvienas kontrabandininkas savo veikimo zonoje žino pačias silpniausias valstybės sienos apsaugos vietas, pro kur ir gabena kontrabandą.

„Tokių vietų yra visose valstybėse, nes valstybės siena nėra idealiai saugomas valstybės monolitas. Ir kadangi kontrabandininkas dirba ne vienas, šiapus ir anapus valstybės sienos turėdamas bendrininkų, reiškia apie silpnąsias mūsų valstybės sienos vietas žino ir priešiškos valstybės specialiosios tarnybos. Ten, kur praeina kontrabandininkai, kad gali praeiti ir žvalgyba, ir teroristai, ir neteisėti migrantai. Ten kur upe atplaukia arba dronu perskrenda cigaretės, tuo pačiu maršrutu gali perskristi ir narkotikai, ir sprogmenys, ir visokio masto ginklai arba cheminės, biologinės ar branduolinės medžiagos.  Todėl man keista, kad valstybė labai lojaliai žiūri į tuos žmones, o dar didesnę nuostabą kelia, kad įstatymai ir teismų sprendimai kažkodėl labai jau palankūs ir švelnūs minėtiems asmenims. Taip neturėtų būti, reikėtų labai rimtai peržiūrėti ir griežtinti bausmes iki realaus laisvės atėmimo su ilgais terminais ir didžiulių baudų“, - sakė R.Liepa.

Apie kontrabandininkų sąsajas su nedraugiškų valstybių specialiosiomis tarnybomis, anot Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojo Ž.Kalpoko, beveik nekalbama, o be reikalo.

„Naivu manyti, kad Baltarusija ir Rusija nesaugo savo sienų ir negali užkardyti bent didžiosios dalies cigarečių kontrabandos. Tačiau jie to nedaro dėl to, kad pačios jų specialiosios ar kitos tų režimų tarnybos yra susijusios su  šia veikla gaudamos tiek  finansinę naudą, tiek ir nuolat atnaujindamos savo žvalgybinę informaciją apie pasieniečių pajėgumus, reagavimo laiką, valstybės sienos silpniausias vietas ir pan. Kontrabandininkai už galimybę neteisėtai praturtėti (jie nesulaikomi, jiems leidžiama vykdyti kontrabandą) tuo pačiu bendradarbiauja ir su nedraugiškų šalių specialiosiomis tarnybomis, liaudiškai kalbant šnipinėja jų naudai“, - mano Ž.Kalpokas.

Pasak R.Liepos, kaip kontrabandininkai gali būti priverčiami dirbti svetimos valstybės naudai, galima numanyti.

„Juk anksčiau ar vėliau kontrabandininkai įkliūva vienoj ar kitoj pusėj ir tuomet nedraugiškų valstybių tarnybos gali jiems iškelti sąlygą – arba dirbi jiems, mokėdamas pinigus už žalią šviesą ir teikdamas informaciją, arba ilgai sėdi už grotų. Drįstu teigti, kad retas kontrabandininkas yra didelis patriotas, ir nemanau, kad jie nesuvokia, jog vienaip ar kitaip jie kolaboruoja su priešiškų valstybių tarnybomis ir išduoda savo šalį vardan nelegalaus bizniuko klestėjimo“, - teigia Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas.

Anot R.Liepos, tokie asmenys yra ypač pavojingi, nes jie yra „užverbuoti“ nedraugiškų valstybių ir joms teikia labai jautrią informaciją apie Lietuvos sienos pažeidžiamumą, pasieniečių pajėgumus, techniką, ginkluotę ir pan. Jie taip pat, gavę specialiųjų tarnybų užduotis gali „testuoti“ tam tikras valstybės sienos atkarpas taikydami skirtingas taktikas ar metodus, o pagal kontrabandininkų teikiamą informaciją vėliau gali būti planuojamos hibridinės arba kitokio pobūdžio atakos prieš mūsų valstybę ar jos gyventojus.

„Šiandien per mūsų valstybės sieną jie gabena cigaretes, tačiau kas yra garantuotas, kad kita jų užduotis nebus ginklų gabenimas ar pagalba „žaliesiems žmogeliukams“ nepastebimai patekti į Lietuvą. Kontrabandininkai ieško silpnų vietų ne tik valstybės sienos apsaugoje, bet ir tarp tų pačių pasieniečių bandydami juos suvilioti lengvu uždarbiu juos priverčiant pasukti nusikalstamu keliu. Pasitaikė net atvejų kai į Pasieniečių mokyklą bandė patekti asmenys, kurie buvo arba patys susiję su rūkalų gabenimu arba turėjo sąsajų su tokiais asmenimis. Todėl vertinant šių dienų grėsmes mūsų valstybei ir nedraugiškus kaimynus šalia mūsų, kontrabandininkams turėtų būti taikoma nulinė tolerancija ir griežta baudžiamoji atsakomybė, o Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų atlyginimams, aprūpinimui skiriamas nuolatinis politikų dėmesys“, - sakė Ž.Kalpokas.

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko R.Liepos nuomone, reikėtų susirūpinti ir ieškoti veiksmingų būdų sustabdyti kontrabandininkus, siunčiant žinią visuomenei, kad pirkdami iš tokių vertelgų nelegalias prekes, dažniausiai cigaretes, jas perkate iš to, kuris yra valstybės išdavikas, galintis atvesti į mūsų šalį ir teroristus ar diversantus.

„Siekiant užkardyti minėtas grėsmes bei išvengti liūdnų pasekmių ateityje, būtina skirti papildomą finansavimą ir stiprinti Valstybės sienos apsaugos tarnybos kriminalinę žvalgybą ir Imuniteto valdybą, investuoti dar daugiau į valstybės sienos apsaugą, kad kuo mažiau būtų valstybės sienoj silpnų vietų ir nebūtų jokios galimybės fiziškai nepastebėtiems kirst sieną tiek pėsčiomis, tiek vandeniu, tiek oru. Apie tai turėtų galvoti tiek esami, tiek būsimi valstybės vadovai, nes cigarečių kontrabandininkai yra ne šiaip vertelgos, tai asmenys, kolaborantai, keliantys grėsmę nacionaliniam saugumui“, - sakė R.Liepa.

Pranešimą paskelbė: Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-06 11:21
Teisėsauga, teisėtvarka, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Sonata Baginskaitė-Puodė
viešųjų ryšių atstovė
Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga
+37065515637
pasienieciai@profsajungos.eu

Rimantas Liepa
Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas
tel. +37069821268.

Žygimantas Kalpokas
Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas
tel.tel. +37060165471.
pasidalinti
atgal