Seimo Pirmininkė: „Moterų dalyvavimas politikoje tampa ypač reikšmingas neramumų metu“

2024 m. kovo 7 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Prancūzijos Nacionalinėje Asamblėjoje dalyvavusi diskusijoje apie lyčių lygybę, lygiavertiškumą ir įgalinimą politikoje, atkreipė dėmesį, kad ši tema peržengia vien statistiką ar politinę retoriką. Pasak politikės, ji kalba apie demokratijos ir socialinės pažangos esmę, o sąžininga ir teisinga visuomenė pripažįsta ir patvirtina moterų atstovavimo svarbą.

„Šiandienos diskusijos kontekste labai svarbu suprasti, kad kiekviena tauta turi savo unikalią kelionę, susijusią su moterų politinėmis teisėmis ir lyderyste. Tačiau visus sieja bendra gija: neatsiejamas ryšys tarp demokratijos pažangos ir moterų teisių statuso. Šis ryšys ne tik yra atsitiktinis, bet ir giliai įsišaknijęs valstybingumo audinyje“, – užsienio valstybių parlamentų pirmininkėms kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkė papasakojo, kad XIX a. pab. – XX a. pr. mūsų šalies moterų kova už politinę lygybę ir rinkimų teisę sutapo su judėjimu už nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą. Dėl to nuo pat nepriklausomybės pradžios Konstitucijoje buvo įtvirtintos lygios rinkimų ir politinės teisės.

„Nors moterų dalyvavimo politikoje pažanga 50 metų sustojo, kai Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą, 1990 m. atkūrus nepriklausomybę politinėje arenoje vėl pradėjo ryškėti moterys“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Lietuvos parlamento vadovės, patirtis parodė, kad moterys, susidūrusios su nesutarimais, linkusios ieškoti sprendimo derybomis. Todėl jų dalyvavimas politikoje tampa ypač reikšmingas neramumų metu.

„Pastebėjau šią tendenciją tiek vidaus politikoje, tiek, manau, ji galioja ir tarptautiniuose reikaluose. Todėl diskutuodami turime sutelkti dėmesį ne tik į vidaus politiką, bet ir skatinti moteris aktyviau dalyvauti tarptautinėje arenoje. Tiesiog nesąžininga, kad moterys dažnai lieka atskirtos nuo sprendimų priėmimo“, – teigė Seimo Pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Kartu pažymėjo, kad pasisakant už konfliktų prevenciją nebūtina eiti į kompromisus dėl savo idealų ar įsitraukti į kovą. Labai svarbu, kad viso pasaulio moterys susivienytų ir paremtų viena kitą.

„Kiekviena kritinė situacija suteikia mums galimybių parodyti moterų solidarumą. Todėl jus, nacionalinių parlamentų lyderes, kviečiu palaikyti Ukrainos moteris. Jos šiandien kovoja šalies ginkluotosiose pajėgose, eina svarbias pareigas Aukščiausioje Radoje, Vyriausybėje ir  nevyriausybiniame sektoriuje. Jos šiandien kovoja už savo ir mūsų laisvę“, – pasisakymą diskusijoje baigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-07 13:34
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen
atstovė spaudai Ilona Petrovė
Tel. (+370 5) 209 6030
Mob. +370 698 42 071
El. p. ilona.petrove@lrs.lt

pasidalinti
atgal