Prezidentas Paryžiuje: bendras mūsų tikslas – gynybos pramonės stiprinimas ir Ukrainos pergalė

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su darbo vizitu lankosi Paryžiuje. Antradienį Lietuvos vadovas susitiko su Prancūzijos Prezidentu Emmanueliu Macronu. Lietuvos ir Prancūzijos Prezidentai aptarė paramos Ukrainai, Europos saugumo, gynybos pramonės stiprinimo klausimus bei dvišalį bendradarbiavimą.

Susitikime šalies vadovas pažymėjo, kad šiuo metu saugumo situacija Europoje reikalauja didinti investicijas į gynybą ir stiprinti gynybos pramonę. Pasak šalies vadovo, ypatingas dėmesys turi būti skiriamas toms valstybėms, kurios susiduria su didžiausiomis konvencinėmis grėsmėmis. Todėl reikia tvirto visų sąjungininkų įsipareigojimo stiprinti transatlantinės bendruomenės atgrasymo ir gynybos laikyseną, atremiant didžiausią ir tiesioginę saugumui kylančią – Rusijos – grėsmę.

„Lietuva ženkliai didina gynybos biudžetą, kuris šiemet jau siekia 2,5 proc., kuria infrastruktūrą sąjungininkams priimti, steigia nacionalinę diviziją, modernizuoja ginkluotę. Itin svarbu, kad visi sąjungininkai suvoktų dabartinės saugumo situacijos rimtumą ir taip pat didintų investicijas į gynybą“, – kalbėjo Prezidentas.

Lietuvos vadovas akcentavo, kad jau trečius metus Europoje vyksta žiaurus kuras, kuriame ukrainiečiai aukodami savo gyvybes herojiškai gina ne tik savo, bet ir visos demokratines Europos laisvę.

„Tiek Lietuva, tiek Prancūzija visą šį laiką tvirtai rėmė Ukrainą ir tai darys toliau. Lietuva paramai Ukrainai skyrė apie 2 proc. savo BVP. Sveikiname Prancūzijos sprendimą skirti 3 mlrd. eurų papildomos karinės paramos 2024 m. Tačiau privalome suprasti, kad mūsų parama Ukrainai iki šiol buvo nepakankama – jos užtenka Ukrainai atsilaikyti, bet ne laimėti. Bendras Europos ir sąjungininkų tikslas turėtų būti Ukrainos pergalė“, – teigė Lietuvos vadovas.

G. Nausėdos teigimu, Europos lyderystė telkiant paramą Ukrainai – gyvybiškai svarbi.

„Kiekvienas šiandien turime būti lyderiu, kuris savo sprendimais artins Ukrainos pergalę. Turime rasti būdų, kaip spręsti Ukrainos oro gynybos užtikrinimo, artilerijos ir raketų tiekimo klausimus, įgyvendinti ES įsipareigojimą patiekti 1 mln. šaudmenų. Turime svarstyti visus įmanomus variantus, kad reikiama parama pasiektų Ukrainą“, – kalbėjo Prezidentas.

Lietuvos vadovas džiaugėsi suintensyvėjusiais Lietuvos ir Prancūzijos dvišaliais politiniais, ekonominiais ir kultūriniais ryšiais, taip pat besiplečiančiu bendradarbiavimu gynybos srityje. Pasak Prezidento, Lietuvos sezonas Prancūzijoje – dar vienas puikaus dvišalio bendradarbiavimo pavyzdys.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad sezono metu visoje Prancūzijoje vyksiantys kultūriniai renginiai, politologinės diskusijos, ekonominiai forumai, mokslininkų simpoziumai sutelks Lietuvos ir Prancūzijos menininkus, intelektualus, įvairius savo sričių ekspertus ir paskatins bendrus veiksmus dėl Europos dabarties ir ateities.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-12 21:02
Tarptaut.santykiai
Kontaktinis asmuo
Justė Krančiukaitė
Komunikacijos grupės projektų vadovė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37062047651
juste.kranciukaite@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal