Prezidentas Paryžiuje: kultūra – geriausia priemonė liudyti dviejų šalių bendrystę

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia darbo vizitą Paryžiuje. Antradienio vakarą šalies vadovas kartu su Prancūzijos Prezidentu Emmanueliu Macronu bei pirmosiomis Lietuvos ir Prancūzijos poniomis inauguravo Lietuvos sezoną Prancūzijoje.

Kreipdamasis į Invalidų rūmų Šv. Liudviko katedroje vykusio renginio dalyvius, Lietuvos vadovas džiaugėsi, kad 2021 m. pasiektas susitarimas su Prancūzijos Prezidentu Emmanueliu Macronu pavirto Lietuvos sezonu Prancūzijoje.

Prezidento teigimu, Paryžiuje ir visoje Prancūzijoje yra daug Lietuvos, jos istorijos ir šiuolaikinės kultūros ženklų, kurie liudija gyvą Lietuvos sąveiką su šia šalimi.

Šalies vadovas teigė tikintis, kad Lietuvos sezonas Prancūzijoje atskleis Lietuvą visomis spalvomis, pristatydamas Prancūzijos auditorijai ne tik kultūrinius, bet ir akademinius, intelektinius, ekonominius, socialinius Lietuvos pasiekimus. Prezidentas akcentavo, kad kultūros kalba – geriausia priemonė liudyti dviejų šalių bendrystę.

„Lietuvos sezonas vyks pačiu tinkamiausiu metu. Nes draugystei tinkamiausias metas – šiandien. Mūsų gebėjimas žvelgti viena kryptimi kaip niekad aktualus pamatinių geopolitinių lūžių kontekste, kai turime pasirūpinti Europos saugumu ir užtikrinti jos ateitį“, – kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva ir Prancūzija šiandien kartu įrėmina Europą, kuri niekada, net didžiausių krizių akivaizdoje, nesiliauja liudyti – ir ginti – bendrų vertybių ir idealų.

Lietuvos sezono Prancūzijoje metu visoje Prancūzijoje vyks daugiau nei 200 renginių, kuriuose dalyvaus daugiau nei 500 menininkų, atlikėjų, kitų sričių atstovų iš Lietuvos. Sezono kontekste taip pat vyks diplomatijos, ekonomikos ir inovacijų skatinimo renginiai, mokslo ir švietimo bendradarbiavimo projektai.

Lietuvos sezono Prancūzijoje šūkis – „Kitas tas pats /Se voir en l’autre“ – kviečia pažvelgti į dabartinę geopolitinę ir sociokultūrinę Europos aplinką iš Lietuvos perspektyvos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-12 22:39
Tarptaut.santykiai, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Justė Krančiukaitė
Komunikacijos grupės projektų vadovė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37062047651
juste.kranciukaite@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal