Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pranešimas: „Verslo ryšių su Rusija ir Baltarusija deklaravimas: ar pasirinkta priemonė leis pasiekti tikslą?“

2024 m. kovo 13 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Šiandien Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (Komitetas) nusprendė daryti įstatymo projekto, kuriuo siekiama paskatinti atsisakyti verslo ryšių su Rusija ir Baltarusija, svarstymo pertrauką. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į Vyriausybės ir ekspertų išvadas.

Pasak Komiteto pirmininko Ričardo Juškos, įstatymo projekto tikslas aktualus, tačiau jo sėkmingam įgyvendinimui būtinos tinkamos priemonės ir pakankamas jų įgyvendinimo finansavimas. Konstitucinio Teismo praktika įstatymų leidėjus įpareigoja nekurti situacijų, kai įstatymui įgyvendinti lėšų neskiriama arba jų skiriama nepakankamai.

Svarstant Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIVP-2624 komitete, ekspertams kilo abejonių dėl įstatymo projektu siūlomo asmens duomenų viešinimo teisėtumo, būtinumo ir proporcingumo. Aiškinamajame rašte trūksta išsamaus tai pagrindžiančio vertinimo. Be to, kyla klausimas, ar įstatymo projekto taikymo sritis nėra pernelyg plati, nes apima visus asmenis, turinčius pareigą deklaruoti privačius interesus.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pabrėžė, kad vien tik deklaravimas be realaus patikrinimo neužtikrina tinkamos kontrolės, o gauti duomenų iš Rusijos ir Baltarusijos institucijų neturi galimybių.

Komitetas kreipsis į Vyriausybę ir Finansų ministeriją prašydamas pateikti informaciją, kada galėtų būti skirtas finansavimas įstatymo projektu siūlomoms priemonėms įgyvendinti. Taip pat ieškos būdų, kaip tobulinti įstatymo projektą, kad keliamas tikslas būtų įgyvendintas efektyviausiomis priemonėmis, atitiktų teisės aktų reikalavimus ir tarptautinių organizacijų rekomendacijas.

Parengė

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto biuro patarėja

Rasa Šidlauskaitė

Tel. (+370 5) 209 6840, el. p. rasa.sidlauskaite@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-13 11:04
Politika, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas
Ričardas Juška
Tel. (+370 5) 209 6676, el. p. ricardas.juska@lrs.lt

pasidalinti
atgal