100 tūkst. JAV dolerių iš „ScaleWolf“ skirta startuoliui „Broswarm“ minų aptikimo Ukrainoje pajėgumams didinti

  • Rizikos kapitalo fondas „ScaleWolf“ karinių technologijų startuoliui „Broswarm“ skyrė 100 000 JAV dolerių finansavimą, kad šis tobulintų minų aptikimo technologiją. Praktinius testavimus Ukrainoje planuojama atlikti dar šiais metais, prieš pateikiant produktą rinkai 2025 m.
  • Bepiločiuose orlaiviuose naudojama startuolio siūloma jutiklių masyvo technologija su mašininiu mokymusi skirta spręsti opią sausumos minų problemą Ukrainoje, kur, kaip įtariama, daugiau kaip 30 proc. teritorijos yra užteršta minomis.
  • Nepaisant tarptautinių pastangų ir 244 mln. dolerių, kuriuos sąjungininkai pažadėjo skirti išminavimui, Ukraina susiduria su didžiuliu iššūkiu: apskaičiuota, kad minoms išminuoti reikia 37 mlrd. dolerių, o dabartiniai pajėgumai yra gerokai išsekę.
  • 2023 m. Vilniuje įkurta ir čia veikianti bendrovė „Broswarm“ jau pripažinta už inovatyvias gynybos technologijas – tapo nugalėtoja Lietuvos gynybos technologijų konferencijoje „Ugninis skydas“.

(VILNIUS, 2024 m. kovo 14 d.) Karinių technologijų startuolis „Broswarm“, kurio pagrindinė veikla – minų aptikimas, pritraukė 100 000 JAV dolerių finansavimą. Šiam etapui vadovavo hibridinis gynybos technologijų akceleratorius ir fondas „ScaleWolf“. Startuolis galės toliau plėtoti savo jutiklių matricos technologiją ir užpatentuoti jam priklausančią nuotolinio mažų minų ir objektų aptikimo technologiją. Darbus pradėti „Broswarm“ ketina vasarą, o vėliau šiais metais žada vykti į Ukrainą ir atlikti praktinius bandymus.

Sausumos minos tebėra mirtinas konfliktų palikimas ir karo ar buvusio karo zonose tebekelia grėsmę žmonių gyvybei ir jų pragyvenimo šaltiniams. Remiantis 2023 m. „Landmine Monitor“ ataskaita, 2022 m. 49 šalyse ir dviejuose nevalstybiniuose regionuose dėl sausumos minų ir sprogstamųjų po karo likusios ginkluotės liekanų (angl. ERW) žuvo arba buvo sužeista 4 710 žmonių. 85 proc. šių nukentėjusiųjų sudarė civiliai gyventojai, pusę šio skaičiaus sudarė vaikai (iš viso 1 171). Ypač sunki padėtis yra Ukrainoje. Skaičiuojama, kad 174 000 km², t.y. daugiau kaip 30 proc. Ukrainos teritorijos yra užteršta minomis, įskaitant kai kurias derlingiausias šalies žemės ūkiui skirtas žemes. Ukrainai, kuri yra svarbi pasaulinė maisto produktų eksportuotoja, iki konflikto tradiciškai teko nemaža kviečių, grūdų ir saulėgrąžų aliejaus eksporto dalis.

Nepaisant Ukrainos sąjungininkų įsipareigojimo skirti 244 mln. JAV dolerių humanitarinio išminavimo darbams bei didelių tarptautinių donorų ir organizacijų skirtų lėšų, iššūkis tebėra didžiulis. Humanitarinio išminavimo nevyriausybinės organizacijos „HALO Trust“ skaičiavimais, nuo 2022 m. vasario mėnesio galimai buvo padėta iki 2 mln. minų, o Pasaulio bankas apskaičiavo, kad Ukrainos išminavimo darbams reikės 37 mlrd. dolerių. Šiuo metu išminavimo darbams Ukraina teturi 20 transporto priemonių ir 3 000 specialistų.

Pasitelkdama dronus su pažangiais jutikliais ir mašininio mokymosi technologijomis bei siūlydama ekonomiškai efektyvų sprendimą, „Broswarm“ siekia išspręsti svarbų minų aptikimo Ukrainoje uždavinį. Pagrindinio „Broswarm“ metodo esmė – „daugybės jutiklių sintezės“ arba „daugiajutiklinio masyvo“ technologijos pritaikymas dronams. Kitaip tariant, į dronus integruojami  metalo detektoriai, magnetometrai, termovizoriai ir aukštos raiškos vaizdo kameros. Be to, toks dronas turės jutiklį su novatoriška „Broswarm“ sukurta ir šiuo metu patento laukiančia technologija, kuri leidžia rasti smulkius anksčiau neaptiktus arba itin sunkiai aptinkamus daiktus. Visas šis komplektas leidžia mašininio mokymosi algoritmams analizuoti jutiklio duomenis, todėl net sudėtingomis klimato ir reljefo sąlygomis galima itin tiksliai ir efektyviai identifikuoti minas.

Vienas iš „Broswarm“ įkūrėjų ir generalinis direktorius Ernestas Žvaigždinas sakė: „Nepaisant pažangos, naujos minų aptikimo ir nukenksminimo technologijos vis dar negali pasigirti dideliu realiu poveikiu. Dauguma dabartinių metodų beveik nepasikeitė nuo tų, kurie buvo naudojami prieš šimtmetį. Mes siekiame pakeisti šį status quo. Mūsų tikslas – sukurti tokius minų detektorius, kurie būtų ne tik ekonomiški ir efektyvūs, bet ir galėtų būti greitai naudojami įvairiuose regionuose. Vėliau šiais metais apsilankysime Ukrainoje ir pradėsime taikyti savo sprendimus ten, kur jų labiausiai reikia“.

„ScaleWolf“ vadovaujantis partneris ir buvęs Lietuvos Respublikos gynybos viceministras Edvinas Kerza sakė: „Broswarm“ komanda turi reikiamą įgūdžių ir žinių derinį, kad galėtų perkelti technologiją į realų pasaulį ir padaryti poveikį ten, kur to labiausiai reikia. Jų technologiškai pažangus ir taupus produktas – įdomi perspektyva, skirta palengvinti dalį Ukrainai tekusios naštos bei kitų karo zonų ir buvusių karo zonų problemas“.

„Broswarm“ yra įsikūrusi Vilniuje. 2023 m. ją įkūrė vieną startuolį jau palikęs (angl.k. „exited founder“) Ernestas Žvaigždinas, mašininio mokymosi programavimo srityje besispecializuojantis fizikas Karolis Žvaigždinas ir inžinierius Mindaugas Talaikis. 2023 m. Lietuvos gynybos technologijų konferencijoje „Ugninis skydas“ startuolis buvo apdovanotas už geriausią naują gynybos technologiją.

Apie „Broswarm“

„Broswarm“ – tai gynybos technologijų startuolis, siekiantis pakeisti pasaulinį požiūrį į minų aptikimą. Naudodamas pažangią daugiajutiklinę sintezės technologiją, jis siekia gerokai padidinti išminavimo operacijų visame pasaulyje greitį, saugumą ir veiksmingumą, išgelbėti žmonių gyvybes ir vėl leisti žmonėms saugiai naudotis žeme.

2023 m. Ernesto Žvaigždino, Karolio Žvaigždino ir Mindaugo Talaikio įkurta bendrovė „Broswarm“ įsikūrusi Vilniuje. Ją remia rizikos kapitalo fondas „ScaleWolf“ ir ji yra pelniusi nugalėtojos titulą Lietuvoje vykusiame kibernetinės gynybos ir saugumo inovacijų hakatone „Ugninis skydas“.

 

Kontaktai pasiteirauti:

Mauro Battellini, Black Unicorn PR

+370 652 98032

Pranešimą paskelbė: UAB Komunikacija ir konsultantai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-14 10:13
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Mauro Battellini, Black Unicorn PR

+370 652 98032
pasidalinti
atgal