Pasaulinė vartotojų teisių diena: kokią naudą kasdieniame gyvenime mums duoda Europa

Kovo 15-ąją minint Pasaulinę vartotojų teisių dieną ir artėjant birželio 9-ąją vyksiantiems Europos Parlamento rinkimams, Europos vartotojų centras (EVC) Prancūzijoje apžvelgia Europos Sąjungai priskiriamus nepaprastus pasiekimus vartotojų teisių srityje.

Vienas įkroviklis visiems nešiojamiesiems įrenginiams

Nuo 2024 m. gruodžio mėn. USB-C jungtis taps standartine visų ES mobiliųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių įranga. Visus savo elektroninius prietaisus galėsite įkrauti vienu įkrovikliu, nepriklausomai nuo prekės ženklo. Nereikės pasiimti įvairių įkroviklių vykstant atostogauti!

Geresnė apsauga nuo technikos milžinų

Europos Sąjunga stengiasi kriminalizuoti internete vykdomą veiklą, kuri ne internete jau yra uždrausta. Neseniai įsigaliojo du svarbūs Europos reglamentai - Skaitmeninių paslaugų aktas ir Skaitmeninių rinkų aktas. Dabar visos interneto platformos privalo atsekti ir identifikuoti  jose prekiaujančius pardavėjus, prieš tai patikrinti jų tapatybę ir  kontaktinius duomenis. Taip užtikrinama, kad žinotumėte, su kuo turite reikalų pirkdami internetu per tarpininką.

Nuo kovo 6 d. šešios skaitmeninės milžinės („Google“, „Amazon“, „Apple“, „ByteDance“, „Meta“ ir „Microsoft“) privalo suteikti daugiau laisvės savo naudotojams. Jos nebegali primesti savo programinės įrangos pagal nutylėjimą, kai perkamas naujas įrenginys. Ir atvirkščiai, turite turėti galimybę vienu spustelėjimu pašalinti iš anksto įdiegtas programas.

Lengvai taisykite sugedusius gaminius

Jau daugiau nei 20 metų visiems ES įsigyjamiems produktams ir paslaugoms taikoma teisinė atitikties garantija.

Iki dvejų metų po įsigijimo turite teisę prašyti pardavėjo nemokamai suremontuoti arba pakeisti gaminį, jei jis netinkamai veikia. Nuo 2022 m. ši garantija buvo išplėsta, kad apimtų ir prijungtuosius įrenginius, skaitmeninį turinį ir paslaugas. Nesvarbu, ar tai vaizdo žaidimas, ar programos prenumerata, jų tinkamas veikimas garantuojamas mažiausiai dvejus metus.

Ką daryti, jei prietaisas sugenda po dvejų metų? Siekdama prailginti prietaisų naudojimo trukmę, Europa  deda pastangas priversti įmones gaminti patvarius prietaisus ir skatinti vartotojus patiems taisyti arba atiduoti taisyti sugedusius prietaisus. Todėl buvo sukurti nauji ekologinio projektavimo (angl. eco-design) standartai, taikomi gamintojams, o vartotojams suteikta teisė į tam tikrų kategorijų prietaisų, pavyzdžiui, šaldytuvų, skalbyklių ar telefonų, taisymą. Kiekvienoje ES šalyje bus sukurta nemokama internetinė platforma, kurioje bus galima rasti įgaliotąjį arba nepriklausomą taisytoją.

Vartojimo kreditų sistemos išplėtimas

Siekdami paskatinti pirkimą infliacijos laikotarpiu, vis daugiau tiek Prancūzijos, tiek visos Europos interneto pardavėjų savo klientams siūlo pirkimo išsimokėtinai sprendimus. Ši „Pirk dabar, mokėk vėliau“ galimybė yra labai patraukli vartotojams, kurie gali prekę/paslaugą įsigyti iškart, o sumokėti už ją dalimis, be jokių mokesčių. Tačiau tai didina jų įsiskolinimo riziką.

Siekdama apsaugoti vartotojų interesus, Europa nusprendė išplėsti kreditų, kuriems taikomos griežtesnės taisyklės, spektrą. Tai apima mažesnius nei 200 eurų kreditus ir tuos, kurie priskiriami kategorijai „Pirk dabar, mokėk vėliau“. Šios priemonės įsigalios nuo 2026 m. lapkričio.

Momentinis pinigų pervedimas euro zonoje

Kitos taisyklės pakeis mūsų atsiskaitymo būdą Europoje, ypač kai kalbama apie pinigų pervedimą. Šiuo metu pervedimas euro zonoje atliekamas per vieną darbo dieną. Nuo 2025 m. rudens pervedimas bus  sutrumpės iki 10 sekundžių, todėl siuntėjas ir gavėjas galės atlikti beveik momentines operacijas. Pažymėtina, kad už šį pervedimą nebus taikomi jokie papildomi mokesčiai.

Nemokama Europos vartotojų centrų tinklo (ECC-Net) pagalba

Europos vartotojų centras Lietuvoje veikia nuo 2005 m. Jis priklauso Europos vartotojų centrų bendradarbiavimo tinklui (ECC-Net), kuris jungia centrus, įsikūrusius 27 ES valstybėse narėse, Islandijoje bei Norvegijoje. Centro misija – padėti spręsti problemas, kilusias Lietuvos vartotojams, įsigijusiems nekokybišką prekę ar paslaugą Europos Sąjungos valstybėse narėse, Islandijoje ar Norvegijoje, bei šių valstybių vartotojams, įsigijusiems nekokybišką prekę ar paslaugą Lietuvoje. Centro paslaugos vartotojams – nemokamos.

Primename, kad nepavykus išspręsti ginčo su Lietuvoje registruotu pardavėju / paslaugų teikėju, dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka kreipkitės į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (www.vvtat.lt), o dėl kitose ES šalyse, Islandijoje ar Norvegijoje registruotų pardavėjų / paslaugų teikėjų nemokamos pagalbos kreipkitės į Europos vartotojų centrą Lietuvoje (www.ecc.lt).

Šis pranešimas buvo finansuojamas Europos Sąjungos.

Šio pranešimo turinys atspindi tik autoriaus poziciją bei yra jo (-s) atsakomybė; turinys negali būti vertinamas kaip atspindintis Europos Komisijos ir / ar Europos inovacijų tarybos ir MVĮ reikalų vykdomosios įstaigos (EISMEA) ar kitos Europos Sąjungos institucijos poziciją. Europos Komisija ir Agentūra neprisiima jokios atsakomybės už pateiktos informacijos panaudojimą.

Pranešimą paskelbė: Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-15 09:00
Prekyba, ES
Kontaktinis asmuo
Rasa Tiaškevičienė
Vyriausioji specialistė
Europos vartotojų centras
8 658 99398
rasa.tiaskeviciene@ecc.lt
pasidalinti
atgal