Vyriausybės kanclerė: tikiu, kad kaltieji dėl Ukrainoje įvykdytos seksualinės prievartos ir smurto nusikaltimų atsakys

Darbo vizitą Niujorke tęsianti Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė dalyvavo diskusijose ir renginiuose. Ukrainos atkūrimui ir atstatymui skirtoje diskusijoje G. Balčytytė aptarė lyčių aspekto integravimą ir moterų įgalinimą – vieną iš kertinių demokratinės ir klestinčios Ukrainos gyvavimo prielaidų. 

„Ukrainos atkūrimas ir atstatymas vyksta jau dabar bendromis pastangomis su šios šalies moterimis, kiekvieną dieną po kiekvienos Rusijos atakos, patiems ukrainiečiams besąlygiškai tikint laisve. Labai svarbu, kad ir tarptautinė bendruomenė, nelaukdama dienos X, imtųsi Ukrainos atstatymo ir atkūrimo veiksmų“, – sakė G. Balčytytė.

G. Balčytytė pažymėjo, kad Ukrainos moterys, gyvenančios Lietuvoje, jau dabar yra aktyviai įsitraukusios į Ukrainos atstatymo veiklas. Jos buvo pakviestos dalyvauti jaunųjų profesionalų programoje „Kurk Lietuvai“, kur plėtojo  projektus nuo universalios jurisdikcijos taikymo karo nusikaltimams Ukrainoje analizės iki novatoriškų skaitmeninių priemonių, skirtų planuoti savo šalies atkūrimą.

,,Daugiau kaip 12 tūkstančių Ukrainos moterų, kurios rado prieglobstį nuo Rusijos bombų mūsų šalyje, visiškai integravosi į darbo rinką ir kuria vertę mūsų visuomenei. Kai Ukraina laimės karą, esu įsitikinusi, kad šios moterys bus tarp visų, tvirtai laikančių  Ukrainos atkūrimo vairą“, – akcentavo G. Balčytytė.

Pasisakydama Moterų padėties komisijos aukšto lygio apskritojo stalo diskusijoje, G. Balčytytė  akcentavo, kad gyvename pasaulyje, kuriame bet kuris autokratinis lyderis ir teroristų grupuotė gali įžiebti naujus konfliktus ir karus, kurie smarkiai padidina skurdą, sukelia kančias moterims ir mergaitėms ir neigiamai veikia pasaulinę pažangą.

„Pastaraisiais metais tokiose diskusijose kaip ši galime pajusti vyraujantį disonanso jausmą. Tuo pat metu kalbame ir apie moteris, ieškančias prieglobsčio nuo Rusijos bombų Ukrainoje, ir apie sudėtingus duomenimis grįstus technologinius sprendimus arba novatorišką lyčių lygybės ir moterų įgalinimo politiką“, – sakė G. Balčytytė.

Vyriausybės kanclerė paragino  tarptautinę bendruomenę dėti visas pastangas ir skirti reikiamus išteklius, kad Rusija, pažeidusi visus galiojančius tarptautinius įstatymus, pasitrauktų iš Ukrainos ir taptų visiškai atsakinga už padarytus nusikaltimus.

Kalbėdama Moterų padėties komisijos bendrųjų debatų sesijoje moterų teisių ir įgalinimo tema Vyriausybės kanclerė pažymėjo, jog būtent karo zonose moterys šiuo metu kenčia labiausiai, todėl čia reikalingas ypatingas tarptautinės bendruomenės ir Jungtinių Tautų dėmesys.

„Seksualinio smurto naudojimas kaip karo ginklas, paliekantis daug skaudesnius randus nei fizinis skausmas, kelia nerimą. JT surinkti įrodymai patvirtino, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdyti nusikaltimai dėl seksualinio smurto ir smurto dėl lyties okupuotuose Ukrainos regionuose, tarp jų ir Kryme, yra itin paplitę, ir yra naudojami kaip kankinimo ir žeminimo forma. Neseniai paskelbta JT ataskaita apie Gazoje laikomų „Hamas“ įkaitų patirtą seksualinį smurtą taip pat kelia nerimą ir reikalauja skubaus tarptautinio dėmesio bei nusikaltėlių  atsakomybės“, – sakė Vyriausybės kanclerė.

Pastaraisiais metais Lietuva yra aktyviai įsitraukusi į pastangas užkirsti kelią seksualiniam smurtui konfliktuose ir nuosekliai gilina bendradarbiavimą su JT institucijomis ir kitomis valstybėmis, pridūrė G. Balčytytė.

Be to, kaip pažymėjo Vyriausybės kanclerė, Lietuva ir toliau dės pastangas siekdama išnaudoti visus tarptautinės teisės instrumentus, jog Ukrainoje įvykdyti Rusijos nusikaltimai, tarp jų ir seksualinės prievartos ir smurto atvejai, būtų ištirti, o nusikaltusieji – patraukti atsakomybėn.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-15 07:06
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
spauda@lrv.lt
pasidalinti
atgal