Seimas ragina rusiškų ir baltarusiškų grūdų importo draudimą įvesti europiniu lygiu

2024 m. kovo 14 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas priėmė rezoliuciją dėl rusiškos ir baltarusiškos kilmės grūdų importo uždraudimo europiniu lygiu. Už tai numatančią Seimo rezoliuciją (projektas Nr. XIVP-3532(2) vieningai balsavo 107 Seimo nariai.

„Šia rezoliucija siekiame konsoliduoti visų šalių parlamentus tam, kad būtų priimtas bendras europinis sprendimas ir nereikėtų atskiroms šalims uždrausti“, − sakė šią iniciatyvą pristatęs Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Priimtu dokumentu Seimas paprašė Europos Komisijos neatidėliotinai parengti teisės aktų projektus dėl rusiškos ir baltarusiškos kilmės grūdų importo į Europos Sąjungos teritoriją uždraudimo ir užtikrinti ES valstybių narių bendradarbiavimą ir koordinavimą, siekiant įgyvendinti šį uždraudimą efektyviai ir vienodai visoje ES. Rezoliucija Europos Parlamentas, Europos Sąjungos Taryba, Europos Vadovų Taryba paraginti remti šį uždraudimą.

Pasak V. Pranckiečio, šį sprendimą pasiūlyta priimti atsižvelgiant į būtinybę užtikrinti maisto saugą ES ir pasaulyje, apsaugoti ūkininkus nuo galimos krizės, susijusios su grūdų importu iš Rusijos ir Baltarusijos, ir siekiant neskatinti šių agresorių valstybių ekonomikų žemės ūkio ir maisto srityse bei apriboti režimo pajėgumus vykdyti karą prieš Ukrainą.

Lietuvos parlamentas pakvietė Europos Komisiją išanalizuoti galimybę uždrausti rusiškos ir baltarusiškos kilmės maisto produktų importą į ES, o esant poreikiui dėl žemės ūkio produkcijos srautų sureguliavimo – naudoti Ukrainos žemės ūkio subjektų tiekiamą produkciją.

Europos Komisijai taip pat pasiūlyta esant nepalankioms kainoms rinkoje apsvarstyti galimybę taikyti intervencinio grūdų supirkimo sistemą perteklinių grūdų supirkimui Ukrainoje, taip palaikant grūdų kainą, užtikrinant augintojų pajamas ir prisidedant prie Pasaulio maisto programos tikslų įgyvendinimo.

Nuo 2022 m. vasario mėn. Rusijos vykdomos plataus masto invazijos į Ukrainą ES yra priėmusi 13 sankcijų Rusijai paketų, kuriais siekiama susilpninti jos ekonominę bazę ir taip apriboti jos pajėgumą vykdyti karą.

Seimo komiteto vadovas V. Pranckietis atkreipė dėmesį, kad neatsisakyta idėjos priimti ir savo įstatymo ir kitą savaitę Seimui numatoma pateikti iniciatyvą, kuria bus siūloma laikinai uždrausti į Lietuvą įvežti, importuoti žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-14 16:20
Politika, ES
Kontaktinis asmuo
Rimas Rudaitis
Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro patarėjas
(8 5) 209 6132
rimas.rudaitis@lrs.lt
pasidalinti
atgal