Seimo Pirmininkė: „Seimo rezoliucijos dėl Ukrainos tapo realiais darbais ir pavyzdžiu kitoms valstybėms“

2024 m. kovo 14 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Parlamentas pritarė Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotai rezoliucijai „Dėl visapusės paramos Ukrainai pergalei pasiekti“. Šia rezoliucija išreiškiama Seimo, kaip Tautos atstovybės, politinė valia ir pakartojamos ar atnaujinamos anksčiau priimtos pozicijos svarbiais klausimais. Tarp naujų pozicijų – dėl neteisėto ir priverstinio Ukrainos vaikų perkėlimo į Rusiją ir Baltarusiją, taip pat šį sekmadienį, kovo 17 d., rengiamų vadinamųjų Rusijos prezidento rinkimų, kuriais, be kita ko, bus siekiama įteisinti laikinai bei neteisėtai okupuotas ir aneksuotas Ukrainos teritorijas.

„Yra ir daugiau klausimų, kuriais svarbu išreikšti arba pakartoti Seimo politinę valią. Mūsų priimtos rezoliucijos tapo ne tik realiais Lietuvos sprendimais, bet ir pavyzdžiu kitoms valstybėms. Šiandien taip pat tarptautinę bendruomenę raginame skubiai ir iš esmės didinti politinę, ekonominę, finansinę, karinę, techninę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai; atrasti valios Vašingtone pakviesti Ukrainą narystei NATO; galų gale pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje ir įsteigti specialų tarptautinį tribunolą, – vardija parlamento vadovė. – Jau reikalingi konkretūs rezultatai, nes kiekviena nesustabdytos agresijos diena visapusiškai augina ne tik Ukrainos nuostolius, o delsimas yra palankus Rusijai“.

Pasak Seimo Pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen, nuo pat neteisėtos, neišprovokuotos ir nepagrįstos Rusijos invazijos į Ukrainą, kurią remia ir dalyvauja Baltarusija, pradžios Seimas vienareikšmiškai rėmė Ukrainą.

„Savo rezoliucijomis ir iniciatyvomis Seimas dažnai buvo tarptautinių politinių procesų priešakyje. Be to, Seimo ir Lietuvos lyderystę pripažino ir šioje salėje kalbėjęs Ukrainos Prezidentas V. Zelenskis, – sako V. Čmilytė-Nielsen. – Norėčiau atkreipti dėmesį, kad šias rezoliucijas visuotinai palaikė Seimo nariai ir tai neabejotinai bus ryškus šios kadencijos parlamento palikimas“.

Rezoliucijos tekstas ČIA.

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen

atstovė spaudai Ilona Petrovė

Tel.: (8 5) 209 6030, mob. 8 698 42 071

El. p.  ilona.petrove@lrs.lt

www.lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-14 16:23
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Ilona Petrovė
pasidalinti
atgal