LSMU mokslininkų sukurtas „išmanusis“ muilas atskleis, ar gerai nusiplovėme rankas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) farmacijos mokslininkai sukūrė ypatingos sudėties skystą muilą, kuris išsyk atskleidžia, ar rankos – taisyklingai išmuilintos ir tikrai gerai nuplautos.

Iš ekologiškų žaliavų pagamintas, sodrios mėlynos spalvos, gaivaus vaisių kvapo muilas,  pavadintas „išmaniuoju“ – unikalus Lietuvoje ir Europoje. Jis sukurtas pirmiausia vaikams, kuriuos švaros ir higienos įpročių bus galima mokyti patrauklia žaidimo forma.

„Išmanusis“ muilas taip pat bus itin pravartus visur, kur galioja griežti higienos reikalavimai, ypač sveikatos priežiūros, maisto gamybos ir perdirbimo įmonėse.

Ar taisyklingai plaunamos rankos, naujasis produktas parodo neįprastai: odą padengęs ryškus natūralus pigmentas atskleidžia, kurios vietos išmuilintos prasčiau. Rūpestingai išmuilinus, mėlyna spalva virsta baltomis putomis, kurias nusiplovus rankų oda lieka švari, gaivi ir minkšta.

„Sukūrėme unikalią skystojo muilo formulę, esame pirmieji ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Produktas jau notifikuotas tarptautiniu mastu, dermatologiniai tyrimai patvirtino, kad muilas saugus, nesukelia alerginių reakcijų, tinka naudoti netgi turintiems jautrią odą. Muilo sudėtyje – 95 proc. natūralių medžiagų, vyrauja gaivūs vaisių ekstraktai”,  – pasakojo LSMU Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja profesorė Jurga Bernatonienė.

Pasak profesorės, idėja sukurti būtent tokį muilą, kuris išradingai padėtų ugdyti vaikų švaros įpročius, kilo koronaviruso pandemijos laikotarpiu, kai rankų higiena visiems buvo gyvybiškai svarbi. Sukurti produktą truko kiek daugiau nei dvejus metus.

Sudėtyje – natūralių vaisių ekstraktai

LSMU Vaistų ir Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros docentė Gailutė Drakšienė pasakojo, kad naujasis gaminys – švelnus ir veiksmingas, padedantis nuplauti ant rankų susikaupusius nešvarumus ir mikroorganizmus, apsisaugoti nuo įvairių per rankas plintančių virusinių infekcijų, tarkime, viduriavimo. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet vien nuo viduriavimo pasaulyje miršta per 3 mln. žmonių.

„Rankas reikia plauti išties dažnai, tad sukūrėme muilą, kurio sudėtyje esančiuose vaisių ekstraktuose gausu mikroelementų, vitaminų, polifenolių. Iš greipfrutų, mango, ananasų, avokadų ir kitų vaisių išgauti ekstraktai pasižymi antimikrobiniu, antioksidaciniu, regeneraciniu, tausojančiu odą poveikiu“, – pasakojo mokslininkė.

Šiuo metu muilas – jau internetinėje prekyboje. Kol kas jis tik mėlynos spalvos: ji ramina, skatina pasitikėjimą, atpalaiduoja. Mokslininkai jau yra sukūrę ir bando įvairių kitų spalvų prototipus.

„Išmanusis“ muilas pratęsia gausų unikalių ir inovatyvių gaminių sąrašą, kuriame – sėkmingi LSMU Farmacijos fakulteto mokslininkų ir verslo bendradarbystės rezultatai.

Lietuvos mokslo tarybos iniciatyva atlikto šalies mokslo įstaigų Palyginamojo ekspertinio mokslinės veiklos vertinimo metu atkreiptas dėmesys į itin motyvuotus ir entuziastingus LSMU Farmacijos fakulteto tyrėjus, pademonstravusius visapusę pažangą šiuolaikinėse farmacijos mokslo kryptyse. Aukštai įvertintas ir bendradarbiavimo su verslo sektoriumi lygis, kai žinios ir technologijos panaudojamos komercializuotiems farmacijos ir kosmetikos produktams kurti.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
Žiūrėti 15min.lt portale 2024-03-18 15:57
Švietimas ir mokslas, Medicina, farmacija
Kontaktinis asmuo
LSMU Komunikacijos tarnybos Vidinės ir išorinės komunikacijos skyriaus išorinės komunikacijos specialistė Rasa Masiokaitė, rasa.masiokaitė@lsmu.lt, +37037327264.


pasidalinti
atgal