Prezidentas su kitais ES lyderiais kviečia didinti finansavimą gynybos projektams

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Suomijos, Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Latvijos, Nyderlandų, Lenkijos, Rumunijos, Švedijos vadovais paskelbė laišką, kuriuo kreipiasi į ES pirmininkaujančios Belgijos Ministrą Pirmininką, Europos Vadovų Tarybos (EVT) ir Europos investicijų banko (EIB) Pirmininkus dėl poreikio didinti EIB finansavimą ir investicijas į saugumo ir gynybos sektorių.

Bendrame vadovų laiške pabrėžiama, kad Rusijos karas Ukrainoje ir ženkliai pasikeitusi saugumo aplinka Europoje nurodo poreikį stiprinti ES pramonės pajėgumus saugumo ir gynybos srityje.

„Turime apsvarstyti įvairias galimybes, kurios leistų išplėsti EIB investicijas į su gynyba susijusią veiklą, neapsiribojant dvejopo naudojimo paskirties projektų finansavimu. Tokie pokyčiai, jei jie būtų priimti, duotų ženklų teigiamą poveikį tiek ES bankų ir kitų finansinių institucijų investicijų į gynybos pramonės sektorių plėtrai, tiek ir geresnių prieigos prie finansavimo šaltinių sąlygų įmonėms sukūrimui“, – rašoma vadovų laiške.

Tekste taip pat nurodomas poreikis šalinti privačiajam sektoriui kylančias kliūtis investuoti į gynybos pramonės projektus, tobulinti viešųjų pirkimų procedūras.

Su visu laiško tekstu galite susipažinti čia.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-18 16:36
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Kristina Belikova
Prezidento patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
37069843601
kristina.belikova@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal