Inovacijų diegimui viešajame sektoriuje – beveik 800 tūkst. eurų finansavimas

Inovacijų agentūra skelbia du finansavimo kvietimus viešojo sektoriaus organizacijoms eksperimentuoti skaitmeninių technologijų srityje. 2024 m. „GovTech“ (inovatyvių viešojo sektoriaus technologijų) sprendimų kūrimui ir testavimui numatoma skirti iki 781 200 eurų investicijų.

Inovatyvūs sprendimai viešajame sektoriuje bus finansuojami jau trečią kartą, o investicijas jau gavo daugiau nei 60 inovatyvių projektų. Pavyzdžiui, tokių kaip išmanus kalbos atpažinimo ir pavertimo tekstu įrankis gydytojams, istorinių pastatų pažeidimų identifikavimo ir prevencinės priežiūros sistema, dirbtinio intelekto pagrindu veikiantis viešojo transporto grafikų planavimo sprendimas, darbo rinkos poreikių prognozavimo sistema ir daug kitų.

„Viešasis sektorius supranta, kokias galimybes atveria naujausių technologijų, tokių kaip dirbtinis intelektas, didieji duomenys, virtuali realybė, panaudojimas. Inovacijų diegimas šioje srityje yra proga formuoti geriau visuomenės poreikius atliepiantį viešąjį sektorių, todėl turime būti atviri inovacijoms ir skatinti viešojo sektoriaus institucijas jų ieškoti bei diegti“, – sako Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Šiemet organizacijos, norinčios išbandyti ir savo veikloje pritaikyti inovatyvius skaitmeninius sprendimus, gali gauti finansavimą dviem veikloms. Pirmasis kvietimas skirtas naujų, rinkoje dar neegzistuojančių sprendimų bandomųjų versijų (prototipų) kūrimui. Šios veiklos įgyvendinimui numatoma skirti iki 530 tūkst. eurų. Vienam projektui – iki 53 tūkst. eurų investicijų.

Antrasis kvietimas skirtas rinkoje jau egzistuojančių, tačiau Lietuvos viešajame sektoriuje dar nenaudojamų, dirbtinio intelekto pagrindu veikiančių skaitmeninių sprendimų testavimui. Šiai veiklai numatytos iki 250 tūkst. eurų investicijos. Vienam projektui bus skiriama iki 18 150 eurų finansavimas.

Pasak Inovacijų agentūros „GovTech Lab“ skyriaus vadovės Arūnės Matelytės, projektų paraiškas gali teikti visi viešojo sektoriaus subjektai, išskyrus mokslo ir studijų institucijas. „Tikimės, kad mokslo institucijų atstovai, kaip ir startuoliai bei kitos inovatyvios įmonės, įsitrauks vėlesniame etape, kurdami inovatyvius „GovTech“ sprendimus. Teikiami projektai gali būti iniciuojami bet kurioje viešojo valdymo srityje ir nukreipti į paslaugų bei produktų, vidinių ar išorinių procesų gerinimą, duomenimis grįstų sprendimų kūrimą“, – pristato A. Matelytė.

Ši finansavimo priemonė yra Inovacijų agentūros įgyvendinamos struktūruotos eksperimentavimo programos „GovTech iššūkių serija“ ir naujos iniciatyvos „GovTech smėliadėžė“ pilotinio ciklo dalis. Jau penktus metus įgyvendinama „GovTech iššūkių serija“ – tai 9 mėn. trunkanti eksperimentavimo programa, kurios metu viešojo sektoriaus problemas yra siekiama spręsti kuriant arba pritaikant inovatyvius skaitmeninius sprendimus. Sprendimo ieškoma viešojo sektoriaus organizacijai bendradarbiaujant su startuoliais ir inovatyviomis įmonėmis bei pasitelkiant naujausias technologijas.

„Į programą atrinktų projektų savininkai ne tik gaus finansavimą sprendimų kūrimui ir testavimui, tačiau ir didins kompetencijas inovacijų srityje. Programos dalyviams bus suteikiama ekspertų pagalba ir stiprinami ryšiai su kitomis inovacijas kuriančiomis komandomis viešajame sektoriuje bei visoje rinkoje. Programos metu taip pat vyks mokymai, konsultacijos ir renginiai įvairiomis su technologijų diegimu susijusiomis temomis. Tai leis ne tik sėkmingai įgyvendinti inovacijų projektus bei ir stiprins gebėjimą juos inicijuoti ateityje“, – sako A. Matelytė.

Viešojo sektoriaus organizacijos, norinčios kurti arba testuoti inovatyvius skaitmeninius sprendimus, kviečiamos teikti paraiškas iki balandžio 18 d.

Daugiau informacijos apie kvietimą „Finansavimas „GovTech“ sprendimo bandomosios versijos sukūrimui“ čia.

Daugiau informacijos apie kvietimą, skirtą testuoti dirbtinio intelekto pagrindu veikiančius sprendimus „Finansavimas „GovTech“ sprendimo testavimui“ čia.

Pranešimą paskelbė: Inovacijų agentūra, Všį
2024-03-19 10:00
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo