VERT patvirtino Baltijos šalių perdavimo sistemų pasiūlymus dėl balansavimo pajėgumų

​​Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino LITGRID AB ir Estijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos ir Lenkijos perdavimo sistemos operatoriaus (toliau – PSO) pateiktus pasiūlymus dėl balansavimo pajėgumo:

  • Lietuvos, Latvijos ir Estijos (toliau – Baltijos šalys) perdavimo sistemų operatoriai parengė pasiūlymą dėl išimties taikymo dėl įsipareigojimo leisti perduoti automatinio aktyvinimo dažnio atkūrimo rezervo ir rankinio aktyvinimo dažnio atkūrimo rezervo balansavimo pajėgumus. Bendra Baltijos šalių balansavimo pajėgumų rinka užtikrins vienodas sąlygas balansavimo pajėgumų rinkos dalyviams, padidins trumpalaikių rinkų likvidumą, nes sudarys sąlygas didesnei tarpvalstybinei prekybai ir veiksmingesniam esamo tinklo naudojimui energijos balansavimui. Vadovaujantis patvirtintu dokumentu, išimties taikymu, Baltijos šalių aFRR ir mFRR pajėgumų rinkos sutarties laikotarpis bus tik viena diena ir yra numatoma, kad tai sumažins tokio lankstumo poreikį tarp balansavimo paslaugų teikėjų lyginant su ilgesniu sutarties laikotarpiu. Suteikus išimtį balansavimo paslaugų teikėjams bus draudžiama perleisti balansavimo pajėgumus kitiems balansavimo paslaugų teikėjams esantiems kitoje prekybos zonoje. Tačiau išliks galimybė perduoti balansavimo pajėgumus toje pačioje prekybos zonoje, t. y. prekybos zonos viduje (pvz., Lietuvos prekybos zonoje). Galimybė perduoti įsipareigojimus prekybos zonoje suteiks potencialiems balansavimo paslaugų teikėjams didesnį lankstumą valdant rizikas užtikrinti pajėgumų prieinamumą ir galimai paskatins balansavimo paslaugų teikėjų su ribotomis alternatyviomis galimybėmis valdyti rizikas savo portfelyje didesnį dalyvavimą rinkoje, skatinant konkurenciją balansavimo pajėgumų rinkoje.

  • Baltijos šalių elektros PSO pateikė pasiūlymą dėl Baltijos balansavimo pajėgumų rinkai numatyta. Pasiūlyme numatyta, kaip veiks Baltijos balansavimo pajėgumų rinka, kuri pakeis dabartinį rezervų modelį. Pasiūlymas apima bendras taisykles ir procesus, skirtus balansavimo pajėgumų pirkimui, dalijimuisi ir mainymuisi jais. Taip pat pasiūlyme numatyta taikyti rinka grindžiamo paskirstymo procesą. Pažymėtina, kad Baltijos PSO numato taikyti poreikio mažinimo išteklius, siekiant sumažinti balansavimo pajėgumų kiekį, kuriuos reikia įsigyti iš pirminių ir atsarginių išteklių, kad būtų patenkintas Baltijos šalių PSO poreikis. Baltijos šalių PSO, turintiems poreikio mažinimo išteklių, nebus atlyginama už optimizavimo rezultate pritaikytus pajėgumus. Atsarginiai ištekliams bus teikiama mažesnė pirmenybė nei pirminiams ir poreikį mažinantiems ištekliams ir jie nepadidins atitinkamos prekybos zonos ribinės kainos. Pasiūlymas užtikrins vienodas sąlygas balansavimo pajėgumų rinkos dalyviams, padidins trumpalaikių rinkų likvidumą, nes sudarys sąlygas didesnei tarpvalstybinei prekybai ir veiksmingesniam esamo tinklo naudojimui energijos balansavimui.​

  • ​LITGRID AB kartu su Estijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriais pateikė pasiūlymą Baltijos pralaidumų skaičiavimo regiono tarpzoninio pralaidumo skaičiavimo metodikos pakeitimui. Metodikos tikslas – reglamentuoti ko​ordinuotą ir suderintą balansavimo laikotarpių pralaidumų apskaičiavimą. Metodikoje apibrėžiamos tarpusavyje sujungtų Estijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų galimybės balansavimo laikotarpio paslaugų aktyvavimui. Metodikoje aprašomi balansavimo laikotarpio tarpsisteminio pralaidumo apskaičiavimo principai, kai Baltijos šalys yra sinchroniškai sujungtos su kontinentinės Europos sinchronine zona, ir principai, kai Baltijos šalys veikia izoliuoto darbo režimu bei balansavimo laikotarpio tarpsisteminio pralaidumo apskaičiavimas balansavimo rinkos veikimo etape bei pralaidumas, kuris skelbiamas po balansavimo laikotarpio prekybos uždarymo.


    Išsamiai susipažinti su VERT 2024-03-14  posėdžio medžiaga galite čia.

Pranešimą paskelbė: Valstybinė energetikos reguliavimo taryba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-20 09:52
Energetika
Kontaktinis asmuo
Justina Žiūkienė
Vyr. specialistė
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba
+37069001198
justina.ziukiene@vert.lt
pasidalinti
atgal