Prezidentas Demokratijos viršūnių susitikime: negalime leisti Rusijai silpninti demokratijos pamatų

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį nuotoliniu būdu dalyvaudamas Demokratijos viršūnių susitikime pabrėžė demokratijų pareigą vienyti jėgas ir telkti pajėgumus, siekiant atlaikyti augantį Rusijos bei kitų autoritarinių šalių spaudimą.

Diskusijoje, skirtoje aptarti naujųjų technologijų ir dezinformacijos poveikiui demokratiniams rinkimams, Lietuvos vadovas pabrėžė, kad trečius metus Rusijos vykdomas agresyvus karas prieš Ukrainą neapsiriboja vien mūšio lauku, bet persikelia ir į informacinę erdvę, taip pat sklinda per valstybių sienas, paversdamas kiekvieną Ukrainos rėmėją potencialiu taikiniu. Tai atitinka ilgalaikį, jau mažiausiai du dešimtmečius nesikeičiantį pagrindinį Rusijos tikslą – silpninti demokratijos pamatus visame pasaulyje.

„Šiandien matome aiškią ribą, skiriančią mūsų laisvąjį pasaulį nuo tų, kurie nori jį sunaikinti. Ne tik fizinės grėsmės, bet ir propagandos bei dezinformacijos srautas nuolat siekia prasiskverbti į vidų“, – sakė Prezidentas, pabrėžęs, kad pastaruoju metu daugelis demokratinių visuomenių patiria technologijų įgalintos kenkėjiškos kibernetinės veiklos bei dezinformacijos spaudimą.

Pasak Lietuvos vadovo, demokratinių valstybių stiprybė visada buvo jų piliečiams garantuojama galimybė dalyvauti laisvuose ir sąžininguose rinkimuose. Tačiau demokratinių institucijų priklausomybė nuo piliečių pasitikėjimo taip pat lemia ir tam tikrą kiekvienos demokratinės sistemos trapumą. Tuo siekia pasinaudoti ne tik Rusija, bet ir daugelis kitų autoritarinių valstybių ar nevalstybinių veikėjų.

„Pakirsti šį pasitikėjimą reiškia pakenkti demokratijai. Bent jau taip mano daugelis autokratų, skubančių pasinaudoti pažeidumais“, – sakė Prezidentas, atkreipęs dėmesį, kad vien 2024 m. balsuos beveik pusė pasaulio gyventojų, ir daugelis jų taps dezinformacijos bei tikslingų manipuliacijų taikiniais.

„Turime ryžtingai reaguoti pasauliniu lygmeniu. Demokratijos turi bendradarbiauti, kad demaskuotų, atremtų ir galiausiai sutriuškintų pastangas pakenkti mūsų laisvų ir atvirų visuomenių pamatui. Nesvarbu, ar tai būtų Rusija, ar bet kuris kitas veikėjas, negalime leisti, kad jie manipuliuotų mūsų institucijomis ar galiausiai jas užvaldytų. Turime stiprinti savo kibernetinę apsaugą ir investuoti į technologinius kovos su dezinformacija sprendimus“, – sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, demokratiją, laisvus ir sąžiningus rinkimus bei pasitikėjimą svarbiausiomis institucijomis reikia ginti bet kokia kaina. Tam būtina sutelkti demokratinių valstybių žmogiškuosius ir techninius išteklius bei stiprinti visuomenių informacinį atsparumą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-20 15:25
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
komunikacija@prezidentas.lt

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal