Į darbdavio tyrimų rinką žengia naujas žaidėjas: ketina užpildyti konkurentų paliktas spragas

Šiuo metu darbo rinka yra kaip niekada įkaitusi, o darbdaviai itin aktyviai ieško būdų tapti patrauklesniais esamiems ir potencialiems darbuotojams. Tam pasitelkiami įvairūs tyrimai bei įrankiai. Tačiau pasak kovo mėnesį į Lietuvos darbdavio tyrimų rinką žengusios bendrovės „WitMind“ direktorės Živilės Valeišienės, rinkoje buvo spraga, kurią reikėjo užpildyti, todėl siūloma sistema išsiskirs galimybe pamatuoti savo konkurencingumą ir lygintis su konkurentais.

„Lietuvos darbdaviai dėl darbuotojų konkuruoja tarsi vakuume – daugiausiai, ką jie gali padaryti, tai matuoti pasitenkinimą ar įsitraukimą įmonės viduje, tačiau negali šių duomenų palyginti su konkurentų ar sektoriaus rodikliais, negali suprasti, kur jos stiprios, kur silpnos, kiek efektyviai panaudoja tam skirtus finansinius ir kitus resursus. Iki šiol darbdaviai tarsi žiūrėjo į veidrodį, o mūsų sukurtas įrankis padeda pažvelgti pro langą, į konkurentus ir suvokti savo vietą rinkoje. Kad galėtume pasiūlyti konkurencingumą atskleidžiantį tyrimą, pirmiausiai atlikome Nacionalinį dirbančiųjų tyrimą, kurio metu apklausėme net 3322 respondentus iš visos šalies“, ‒ sako „WitMind“ direktorė Živilė Valeišienė.

Darbdavio konkurencingumo sistema šiuo metu jau yra prieinama visai rinkai, tačiau buvo sukurta ir testuojama su didelėmis Lietuvos įmonėmis nuo 2023 m. rudens.  Viena pirmųjų šią sistemą išbandė energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“, jos personalo vadovė Giedrė Morkūnė sako: „Informaciją apie savo organizaciją galėjome analizuoti įvairiais pjūviais, iškart matyti savo pranašumus bei svarbiausias tobulintinas sritis bei čia pat pasilyginti su visa šalies darbo rinka ir konkurentų sektoriumi. Aiškiai pamatėme, kokios nuotaikos vyrauja energetikos sektoriaus įmonėse, kur mes pranašesni, o kur turėtume dar padirbėti“. 

Nacionalinis dirbančiųjų tyrimas – pačios bendrovės sukurtos darbdavio konkurencingumo matavimo sistemos dalis. Šis tyrimas apima tiek darbuotojų įsitraukimo, tiek darbdavio rekomendavimo, tiek kitus darbdavio tyrimo klausimus. Vertinami ir tvarumo, socialinės atsakomybės bei kiti aspektai. Pagal tą patį klausimyną atliekamas ir organizacijos, kaip darbdavio, tyrimas. Ir tik tuomet pastarojo tyrimo duomenys yra palyginami su Nacionalinio tyrimo duomenimis. Šis tyrimas suteikia galimybę darbdaviui palyginti savo įmonę su rezultatais iš 10 Lietuvos regionų, 9 darbo rinkos sektorių bei dar 12 demografinių lyginamųjų pjūvių. Tarp šių pjūvių patenka lytis, amžius, pajamos, darbo stažas ir kiti. 

Taip nustatoma, kur organizacija laimi, o kur atsilieka nuo konkurentų. Sujungus kelis metodus bei atlikus metodologiškai teisingą tyrimą, darbdaviams suteikiama galimybė pamatuoti ir kaip juos vertina darbuotojai, ir kokie yra rinkos vidurkiai. Kitaip tariant, įsivertinti, kur verta investuoti daugiau, o kur mažiau. Ši darbdavių konkurencingumo sistema sukurta bendradarbiaujant su grupe ekspertų ir mokslininkų, besispecializuojančių tyrimų, dirbtinio intelekto ir didžiųjų duomenų analizės, žmogiškųjų išteklių bei teisės srityse.

Apie „WitMind“ 

„WitMind“ ‒ tai darbdavio konkurencingumo matavimo sistema, kuri aprėpia darbuotojų patirties ir pasitenkinimo analizę, didžiavimąsi įmone, tvarumo bei socialinės atsakomybės faktorius, o taip pat atskleidžia darbuotojų kaitos bei reputacines rizikas. Nacionalinio dirbančiųjų ir atskirų sektorių darbuotojų tyrimo metu buvo apklausti 3322 respondentai visoje Lietuvoje, taip užtikrinant statistiškai patikimas imtis 9 darbo rinkos sektoriuose.

Pranešimą paskelbė: UAB „INK agency“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-21 13:16
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Paula Zlatkutė
Projektų asistenė
UAB „INK agency“
paula.zlatkute@inkagency.lt
Prisegti failai
pasidalinti
atgal