Vanduo – vienas iš pamatinių saugios aplinkos elementų

Šių metų Pasaulinės vandens dienos, minimos kovo 22-ąją, tema – „Vanduo už taiką“ (angl. „Water for Peace“). Taip Jungtinių Tautų Organizacija perduoda žinią, jog šią Pasaulinę vandens dieną visi turime susivienyti dėl vandens ir naudoti vandenį taikos labui, padėdami pamatus stabilesniam ir klestinčiam rytojui. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) prisijungia prie šio tikslo ir atkreipia dėmesį į vandens svarbą sveikatai bei į veiksmus, kurių imamasi Lietuvoje ir Europoje, kad būtų užtikrinta teisė į sveiką aplinką ir į sveikatą. 

Vandens ir sveikatos protokolas

NVSC primena, kad Lietuva 1992 m. ratifikavo Tarpvalstybinių vandentakių ir tarptautinių ežerų apsaugos ir naudojimo konvencijos Pasaulio sveikatos organizacijos ir Jungtinių Tautų organizacijos Europos ekonominės komisijos Vandens ir sveikatos protokolą (Protokolas). Pagrindinis Protokolo tikslas – ligų, susijusių su vandeniu, prevencija.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) valstybės narės, tarp jų ir Lietuva, 2022 m. lapkričio 16–18 d. Ženevoje (Šveicarijos Konfederacija) įvykusiame Protokolo šalių šeštajame pasitarime dar kartą patvirtino, kad vanduo, sanitarija ir higiena mokyklose yra viena iš prioritetinių Protokolo sričių, įsitraukdamos į 2023–2025 m. darbo programą, kuria yra vadovaujamasi įgyvendinant Protokolą.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, NVSC, kartu su Lietuvos sporto universitetu (LSU) įgyvendina vieną iš Protokolo 2023–2025 m. programos priemonių: surinkti Europos šalių gerąją praktiką, susijusią su geriamojo vandens, rankų  ir menstruacijų higiena ugdymo įstaigose.

Kodėl tai svarbu?

Augti švarioje ir saugioje aplinkoje yra kiekvieno žmogaus teisė. Vaikai – ne išimtis. Tinkamos galimybės laiku gauti žinių ir pasirūpinti rankų higiena bei menstruacijų higiena padeda sveikiau pradėti gyvenimą ir sveikai vystytis.

Visame pasaulyje dedamos pastangos optimizuoti higienos lygį, siekiant užkirsti kelią galimų ligų plitimui ir pagerinti gyventojų gyvenimo kokybę; šios pastangos dar labiau sustiprėjo COVID-19 pandemijos metu. Tačiau reikia dar daugiau pastangų, kad būtų išlaikytas iki šiol pasiektas pagerėjimas ir užtikrinta vienoda visų mokinių higiena ir menstruacijų sveikata visame Europos regione.

Geras ir patikimas vanduo, sanitarija ir higiena yra esminės sąlygos saugiai mokyklų aplinkai, užtikrinančiai lygias galimybes gauti kokybišką išsilavinimą ir sveiką vaikų vystymąsi, užtikrinti.

Daugiau informacijos apie Pasaulinę vandens dieną rasite čia: https://www.un.org/en/observances/water-day?utm_source=brevo&utm_campaign=EN_RWSN%20March%20Update&utm_medium=email

Pranešimą paskelbė: Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-22 08:30
Sveikata, grožis
Kontaktinis asmuo
Vilda Bajoriūnienė
Visuomenės informavimo specialistė
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos
+37065939126
komunikacija@nvsc.lt
pasidalinti
atgal