148-ojoje Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje – susiskaldymas ir Rusijos kaltinimai Ukrainai dėl išpuolio Maskvoje

2024 m. kovo 25 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė ir delegacijos narys Emanuelis Zingeris dalyvauja 148-ojoje Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje, vykstančioje Ženevoje (Šveicarijos Konfederacija). Į Asamblėją susirinko daugiau nei 700 parlamentarų iš 139 valstybių. Vykstančioje Asamblėjoje posėdžiauja visi Tarpparlamentinės Sąjungos statutiniai organai, įskaitant Valdančiąją tarybą, nuolatinius komitetus, Parlamentų narių žmogaus teisių ir Artimųjų Rytų klausimų komitetus, taip pat Moterų parlamentarių forumą ir Jaunųjų parlamentarių forumą.

Asamblėja prasidėjo karštomis diskusijomis dėl „ypatingos svarbos“ rezoliucijos temos. „Eilinį kartą pasaulis pademonstravo savo susiskaldymą – nė viena rezoliucija nesurinko reikiamo balsų skaičiaus. Balsavimui buvo pateikti trys rezoliucijų projektai: Pietų Afrikos parengta ir Arabų grupės bei Afrikos grupės remiama rezoliucija ir Danijos, Prancūzijos, Vengrijos, Airijos, Portugalijos, Švedijos ir Jungtinės Karalystės pateikta rezoliucija dėl situacijos Vidurio rytuose bei Argentinos pateikta rezoliucija dėl politinės situacijos Venesueloje“, – pažymėjo Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė G. Burokienė.

E. Zingeris, Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje narys, apgailestavo, kad dauguma Lotynų Amerikos, Afrikos ir Ramiojo vandenyno šalių nesurado laiko Rusijos karo prieš Ukrainą klausimui. „Pasaulio politinio spektro žemėlapis laisvės gynimo prasme yra daug blogesnis nei Europos Sąjungos ir NATO viduje. Rusijos ir Kinijos manipuliacijos yra akivaizdžios: aiškiai matoma šių šalių įtaka ir gylis – daugelį dešimtmečių siekiantis politinis įdirbis“, – teigė E. Zingeris.

Rusijos delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje atstovas Leonidas Sluckis per debatus Taikos ir tarptautinio saugumo nuolatiniame komitete viešai melagingai apkaltino Ukrainą prisidėjus prie teroro akto Maskvos koncertų salėje. E. Zingeris pažymėjo, kad Seimo delegacija kartu su Ukrainos delegacija inicijavo pareiškimą, neigiantį bet kokias sąsajas su įvykusiu išpuoliu, ir pasisakė prieš Rusijos manipuliacijas. „Neleisime Rusijai šitų žiaurių žudynių kaltės suversti Ukrainai“, – teigė E. Zingeris.

Tarpparlamentinė Sąjunga – daugiau nei 130 metų gyvuojanti 180 pasaulio valstybių jungianti parlamentinė organizacija. Narystę joje Lietuva atnaujino 1991 m. Glaudžiai bendradarbiaudama su Jungtinėmis Tautomis, Tarpparlamentinė Sąjunga kasmet rengia dvi parlamentines asamblėjas, suburiančias viso pasaulio parlamentarus į vieną vietą diskutuoti globaliais klausimais.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-25 08:34
Politika, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Asta Skirmantienė
Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vyresnioji patarėja
Tel. (+370 5) 209 6010, mob. +370 620 99 105
El. p. asta.skirmantiene@lrs.lt
pasidalinti
atgal