Keliautojas Orijus Gasanovas pataria, kaip suplanuoti nepamirštamą kelionę bei geriau pažinti vietinę kultūrą

Gyvename eroje, kurioje įvairios technologijos sklandžiai integruojasi į mūsų kasdienį gyvenimą. Ne išimtis – ir kelionės. Išmaniojo telefono pagalba planuojame kelionės maršrutą, fiksuojame svarbiausius kelionės momentus ir ieškome informacijos apie turistų mėgstamas vietas. Ir tai – dar ne viskas. Patyręs keliautojas, „Samsung“ ambasadorius Orijus Gasanovas dalijasi keliavimo patarimais ir pasakoja apie naujas galimybes, kurias atveria dirbtinio intelekto funkcijos.

Nesijaudinkite dėl užsienio kalbų

Kas seka Orijaus nuotykius kelionėse, gali pastebėti, kad ne visos kelionės būna itin sklandžios, bet visos – pilnos šiltų ir linksmų pokalbių.

„Mano pagrindinis patarimas keliaujantiems žmonėms yra niekada nesijaudinti dėl kalbų. Žmonės dažnai bijo keliauti į užsienį, jei negeba susikalbėti ten šnekama kalba. Juk nuolat keliaudamas po pasaulį tikrai nemoku visų kalbų, kartais nežinau net pagrindinių tos šalies, kurioje esu, kalbos frazių“, – tikina Orijus.

Pasak jo, svarbiausia pasaulyje kalba yra šypsena ir gestai – jei nepasimeti, gestikuliuoji, susikalbėsi net nemokėdamas vietinės kalbos. Tiesa, turint telefoną ir pasitelkiant inovatyvias funkcijas susišnekėti tampa dar paprasčiau.

Orijus pasakoja, kad viešint Zanzibare, jam teko važiuoti taksi su vairuotoju, kuris nemokėjo nė vieno žodžio anglų kalba.

„Naudodamasis tiesioginio vertimo funkcija savo „Galaxy S24 Ultra” telefone, sugebėjau susikalbėti su vairuotoju, kuris nemokėjo nė „labas“ pasakyti angliškai. Kai jis kalbėjo savo vietine kalba, telefone įdiegta DI vertėjo funkcija visą jo šneką esamuoju laiku išversdavo man suprantama kalba. Tai labai patogu būtent tokiose situacijose“, – teigia populiarus keliautojas.

Orijaus nuomone, visi įsitikinimai ir baimės keliauti nemokant tam tikros užsienio kalbos yra visai nepagrįstos.

„Nebijokit pasijuokti, šypsokitės, naudokitės vertimo technologijomis ir kalbos barjerų net nepajusite“, – pataria jis.

Dirbtinis intelektas gali padėti net Zanzibaro žuvies turguje

Šiuo metu pirmą kartą su nauju savo telefonu Orijus keliauja po Zanzibarą ir jo dirbtinio intelekto funkcijas jau išbandė keliose situacijose.

„Kai lankiausi žuvies turguje, vietiniai gyventojai savo kalba bandė man paaiškinti, kokią žuvį aš matau. Kaip galite nuspėti – jiems nepavyko. Aš, pasinaudojęs paieškos apibraukiant funkcija, per akimirką išsiaiškinau ne tik, kokia žuvis tai buvo, bet dar radau ir įvairiausių receptų, kaip ją skaniai pasigaminti“, – pasakoja keliautojas.

Orijus sako, kad šios funkcijos pagalba galima atrasti informaciją apie kone kiekvieną sudominusį objektą, nuo maisto produktų, iki drabužių, aksesuarų ar interjero detalių.

„Toje pačioje kelionėje sutikome vyriškį su įdomiais raštuotais drabužiais, kurie mane labai sudomino. Per kelias sekundes dirbtinio intelekto pagalba išsiaiškinau, jog tai masajų genties tradiciniai rūbai ir atradau įvairias internetines parduotuves, kuriose galima įsigyti šiais raštais padabintų drabužių“, – pasakoja Orijus.

Akimirkas fiksuokite ne tik akimis

Žymus keliautojas atskleidžia, kad savo telefono nuotraukų galerijoje turi įspūdingą kolekciją – 614 tūkstančių nuotraukų.

„Aš dievinu fotografuoti, mėgstu peržiūrėti įamžintus kadrus ir prisiminti savo nuotykius keliaujant. Kadangi keliauju daug, tikriausiai didžiąją dalį kelionių užmirščiau – o nuotraukos man padeda prisiminti tokius dalykus, kaip, pavyzdžiui, kavinių pavadinimai“, – sako jis.

Kalbant apie nuotraukų redagavimą, Orijus sako, kad jas koreguoja tik tais atvejais, kai kas nors įlenda ir sugadina gražų kadrą – „Galaxy AI“ bet kokį objektą gali lengvai pašalinti iš nuotraukos.

„Šios funkcijos labai laukiau ir ji buvo pirmoji, kurią išbandžiau vos gavęs naująjį telefoną. O įvairiais pagražinimais, veido ar pilvo patempimais, aš neužsiimu“, – pasakoja jis.

Trys Orijaus patarimai, kurie padės patirti vietinę kultūrą

Keliautojas dalijasi trimis pagrindinėmis taisyklėmis, kuriomis vadovaujasi savo kelionių metu.

Skirkite dėmesio viešbučių pasirinkimui. „Kelionėje įprastai keičiu viešbučius bent keletą kartų, net jei gyvenu tam pačiam mieste, pavyzdžiui, Niujorke. Gyvenu viename rajone, vėliau persikeliu į kardinaliai kitokį. Ir tam, kad galėtumėte pasimėgauti viešbučio patirtimi, tikrai nereikia didelio biudžeto – unikalių viešbučių būna įvairiausių, pavyzdžiui, kapsulės viešbutyje Japonijoje nakvynė kainuoja tik 20 eurų, o patirtis – neįkainojama“, – pasakoja Orijus.

Tyrinėkite ne tik miesto centrą, bet ir labiau nutolusius mikrorajonus. „Jei kalbame apie egzotiškus kraštus – tarkime, Tailandą, ten vietinė kultūra iš esmės jaučiama visur, kadangi mums viskas svetima, nematyta ir skirtinga. O keliaujant po Europos miestus, visada rekomenduoju ne tik aplankyti miesto centrą ir labiausiai lankytinus objektus, bet ir apkeliauti labiau nuo miesto centro nutolusius mikrorajonus“, – pataria keliautojas.

Atvirai bendraukite, nesvarbu, kurioje šalyje bebūtumėte. „Pasikartosiu dar kartą, bet visiems keliaujantiems patariu nebijoti šnekėti su vietiniais gyventojais ir išmokti pasijuokti iš netikėtų situacijų – taip gimsta patys įdomiausi kelionių nuotykiai“, – tikina Orijus.

Pranešimą paskelbė: UAB "Publicum"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal