Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė LXXI COSAC: „Reikia skubių veiksmų dėl Ukrainos ir ES saugumo“

Kovo 25 dieną Europos Sąjungos (ES) reikalų parlamentinių komitetų konferencijos (COSAC) LXXI plenariniame posėdyje Briuselyje (Belgijos Karalystė) buvo priimti Europos reikalų komiteto pirmininkės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės vadovaujamos delegacijos pateikti pasiūlymai dėl COSAC LXXI plenarinio posėdžio baigiamųjų dokumentų. Lietuvos pastangomis buvo pažymėta, kad COSAC smerkia Rusijos vykdomą politiškai motyvuotą ES piliečių persekiojimą. Seimo atstovai prašo Komisijos ir vyriausiojo įgaliotinio imtis būtinų veiksmų užkirsti kelią tam, kad tokiais atvejais trečiosios valstybės nevykdytų Rusijos išduotų arešto orderių. Lietuvos delegaciją sudaro komiteto pirmininko pavaduotojas Arminas Lydeka ir komiteto nariai Jonas Jarutis ir Algirdas Sysas.

  1. Morkūnaitė-Mikulėnienė, kalbėdama apie 2024–2029 m. strateginės darbotvarkės perspektyvas, sakė: „Per pastarąjį laikotarpį buvo žengti svarbūs žingsniai migracijos, skaitmeninimo, žaliojo kurso, tvaraus žaliavų tiekimo ir kitose srityse. Geriau suprantame, kaip pavojinga būti priklausomiems nuo autokratijų. Turime toliau tęsti darbą šiose srityse.“

Pabrėždama, kad ES sugebėjo mobilizuotis COVID-19 pandemijos akivaizdoje, o Rusijos  agresyvaus karo prieš Ukrainą akivaizdoje ES turėjo galimybę tapti tikra pasauline žaidėja (Sankcijos Rusijai, humanitarinė parama Ukrainai, sprendimai dėl ES plėtros), Seimo delegacijos vadovė pabrėžė, kad ES dėl mūsų saugumo turi daryti daugiau: „Pirma – derybos dėl Ukrainos ir Moldovos stojimo į ES turi prasidėti kuo greičiau, tarpvyriausybinė konferencija turėtų būti surengta jau šį birželį; antra – kiekviena ES narė turėtų skirti 0,25 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) Ukrainos ir ES saugumui (Lietuva ir Estija skiria po 1,2 proc. BVP); trečia – turime visomis bendradarbiavimo priemonėmis priartinti prie ES kitas šalis, jei jos to nori, pavyzdžiui – Armėniją; ketvirta – skatinti mūsų gynybos pramonę, gynybos ekonomiką; galiausiai – būti susipažinus su visais Rusijos Federacijos veiksmais, pavyzdžiui, pradėtais politiškai motyvuotais baudžiamaisiais tyrimais ir ES piliečiams – teisėjams, politikams, istorikams – išduotais arešto orderiais.“

Lietuvos delegacijos atstovas Algirdas Sysas, dalyvaudamas diskusijoje apie lyčių politiką ir moterų bei vyrų atstovavimą parlamente kalbėjo: „Kova dėl moterų teisių nėra tik moterų reikalas. Būtina, kad diskusijose dalyvautų daugiau vyrų.“ Seimo narys pažymėjo, kad: „Šiuo metu Lietuvoje moterys užima Ministro Pirmininko ir Seimo Pirmininko pareigas, o penkios iš keturiolikos ministrų yra moterys. Taip pat parlamento Europos reikalų komiteto ir Socialinių reikalų ir darbo komitetų, kurių narys aš esu, vadovės yra moterys, kaip ir Lietuvos COSAC delegacijos vadovė. Tačiau Lietuva vis tiek atsilieka pagal šiuos rodiklius nuo Europos Parlamento. Seime moterų yra tik 40 iš 141, 6 iš 14 komitetų yra vadovaujami moterų.“ Kalbėdamas apie Lietuvos socialdemokratų partiją Seimo narys pažymėjo, kad partijos pirmininkė yra moteris ir partija savo statute yra įtvirtinusi kvotas moterims rinkimų sąrašuose.

Kovo 25 d. pirmoje ir antroje LXXI COSAC plenarinio posėdžio sesijose buvo aptarta 2019–2024 m. Europos teisėkūros apžvalga ir Tarybos 2024–2029 m. strateginės darbotvarkės perspektyvos, taip pat buvo diskutuojama apie lyčių politiką ir moterų bei vyrų atstovavimą parlamente. 

COSAC (angl. Conference of Parliamentary Committees for Union Affairs of Parliaments of the European Union) – Europos Sąjungos parlamentų Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencija. Reguliariai vykstanti konferencija įgalina nacionalinius parlamentus ir Europos Parlamentą keistis informacija ir gerąja patirtimi. Konferencija gali pateikti bet kokį pasiūlymą Europos Parlamentui, Tarybai ir Komisijai.

Belgija pirmininkauja ES Tarybai 2024 m. sausio 1 d. –  birželis 31 d.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-25 19:55
Politika, ES
Kontaktinis asmuo
Seimo Europos reikalų komiteto biuro patarėjas
Martynas Lukoševičius, tel. (8 5) 209 6881
pasidalinti
atgal