Prezidentas pasveikino Trečiojo amžiaus universitetų konferencijos dalyvius

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį Prezidento rūmų Kolonų salėje pasveikino Trečiojo amžiaus universitetų (TAU) konferencijos „TAU – aktyvaus ir sveiko senėjimo garantas“ dalyvius.

Prezidentas pažymėjo, kad 54 Trečiojo amžiaus universitetai šalyje ir tūkstančiai bendruomeniškų, aktyvių, pilietiškų klausytojų – tai galinga jėga, kurią vis geriau pažįsta ir vertina Lietuvos gyventojai.

„TAU judėjimas man nepaprastai svarbus, nes tai iš Jūsų pačių kylanti nebiurokratinė iniciatyva. Vidinės tvirtybės vienijami, tradicijas puoselėjantys, energingi, nuolat besimokantys ir naujų žinių siekiantys vyresnio amžiaus žmonės man yra civilizuotos, vakarietiškos visuomenės ženklas“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad visaverčio gyvenimo pagrindas visų pirma yra bendruomeniškumas, tačiau jis yra susijęs ir su finansiniais resursais. Šalies vadovas priminė, kad nuo pat savo kadencijos pradžios jis kėlė idėją spartinti pensijų augimą, papildomai indeksuojant pensijas, taip, kad jos augtų greičiau, nei kitos pajamos. Bendradarbiaujant su abiem Prezidento patvirtintom Vyriausybėm ši idėja virto konkrečiais įstatymų pakeitimais. Nuo 2019 m. senatvės pensijos dėl to išaugo daugiau nei 40 proc.

Prezidentas pažymėjo, kad senjorai turėtų pajusti šiuo metu vykdomos sveikatos priežiūros reformos naudą. Deja, iki šiol tenka laukti sumažėjusių eilių, didesnio skaidrumo, sveikatos paslaugų pasiekiamumo, operatyvesnės pagalbos. Dar viena sritis, kur Lietuvoje tikrai būtina pasitempti – ilgalaikės priežiūros prieinamumas ir kokybė. Pasak šalies vadovo, vis dar labai trūksta slaugos paslaugų – ne tik pacientams, bet ir jų artimiesiems.

Prezidentas informavo konferencijos dalyvius, kad siekdamas, jog transporto lengvatomis galėtų naudotis visi pensinio amžiaus žmonės, o ne tik sulaukę 70 m., pateikė Seimui Transporto lengvatų įstatymą.

Šalies vadovas pasidžiaugė, kad Lietuvos darbdaviai vis geriau suvokia vyresnio amžiaus žmonių kuriamą vertę. Vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių į darbo rinką įsilieja arba joje pasilieka, siekdami savirealizacijos. Daugėja supratimo, kad išlikti aktyviu visuomenės nariu, nuolat ieškoti naujų iššūkių ir megzti socialinius ryšius – svarbi geros sveikatos ir savijautos prielaida.

„Žaviuosi vyresniais žmonėmis, kurie išsaugo šimtaprocentinį kūrybiškumą, aktyvumą ir, svarbiausia, gyvenimo džiaugsmą. TAU judėjime – labai daug šio džiaugsmo. Linkiu Jums ir toliau plėsti savo prasmingas veiklas, toliau būti mums visiems įkvepiančiu pavyzdžiu, toliau džiaugtis gyvenimu“, – konferencijos dalyviams sakė Prezidentas.

Konferencijos dalyvius pasveikino ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Ji pažymėjo, kad Trečiojo amžiaus universitetai yra reikšmingi mokymosi visą gyvenimą centrai, kuriuose vyresnio amžiaus žmonės užsiima saviraiška, fizine veikla, įvairiapusiu asmenybės ugdymu, dar kartą primenant visuomenei, kad visavertis, aktyvus, veržlus gyvenimas svarbus ir reikšmingas bet kuriame žmogaus gyvenimo tarpsnyje.

„Ačiū Jums, kad savanoriškai dalijatės profesine patirtimi su universitetų studentais, savo pavyzdžiu įrodydami, jog intelektas ir kultūra yra jėga, kad  patys stipriausi esame tik bendrystėje su kitais.

Kiekvienas Jūsų yra šviesulys. Jūsų asociacijos simbolis  – saulę laikantis delnas, kuriame telpa ne tik neįkainojama gyvenimiška patirtis, bet ir ateities kartoms perduodamos pamatinės vertybės, tradicijos ir nuoširdi meilė žmogui.  Jūsų moto rodo siektiną kelią mums visiems“, – sakė šalies pirmoji ponia D. Nausėdienė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-26 16:44
Socialinė sauga, Politika
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
Tel. +370 706 64018

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal