Auga italų susidomėjimas Lietuvos rinka: dirbti čia siekia dar 15 įmonių

Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų kartu su Italijos ambasada bei Italijos prekybos agentūra jau antrą kartą Lietuvoje organizuotame verslo renginyje „Itališkas maistas ir gėrimai Baltijos šalims 2024" dalyvavo beveik 4 dešimtys Lietuvos įmonių. Renginyje, skirtame HoReCa ir prekybos sektorių atstovams, 15 Italijos maisto ir gėrimų pramonės įmonių pristatė savo produkciją ir bendradarbiavimo galimybes. 

Anot Ugo Meucci, Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidento, visi Lietuvos verslininkai gavo bendradarbiavimo pasiūlymus. Jis skaičiuoja, kad oficialiai į verslo susitikimus užregistravo 30 dalyvių iš Lietuvos. Tačiau per dieną renginyje apsilankė daugiau svečių, o iškilmingoje vakarienėje viešbutyje „Pacai“, kurią surengė „Michelin“ žvaigždutę užsitarnavęs šefas Alfredo Russo, dalyvavo 75 verslininkai. Didžioji dalis jų – Italijos gamintojai ir Lietuvos HoReCa bei specializuotų parduotuvių atstovai, platintojai, importuotojai bei mažmenininkai. Dauguma jų, anot pašnekovės, bendradarbiavimu susidomėjo.

„Manau, gera indikacija yra faktas, kad B2B susitikimai turėjo baigtis 14 valandą, tačiau turėjome juos pratęsti net iki 17 valandos. Labiausiai mus džiugina tai, kad net pirkėjai, kurie atėjo dėl konkretaus produkto, baigdavo B2B susitikimus susėdę ir su kitais mūsų gamintojais. Kiekvienas dalyvis gavo partnerystės pasiūlymus. Džiaugiamės, kad itališkas maistas ir gėrimai yra taip mėgstami Baltijos šalyse. Taip pat užfiksavome didelį susidomėjimą alyvuogių aliejaus meistriškumo pamoka, kurią vedė meistras Giancarlo Bonamini“, – sako U. Meucci.

Svečiai iš Italijos gavo progą apsilankyti „Promo Cash&Carry“ bei „Panorama Gourmet“ skyriuose, kur galėjo gyvai pamatyti ir įvertinti, kaip klientams Lietuvoje parduodami itališki gaminiai.

Anot U. Meucci, apie konkrečias sutartis kalbėti dar anksti. Bet ankstesnės (2019 m.) Italijos maisto ir gėrimų pramonės verslo misijos Lietuvoje patirtis rodo, kad jų galima tikėtis.

Maistas – italų kultūros dalis

„Pagrindinis mūsų tikslas buvo sustiprinti Baltijos šalių ir Italijos komercinius santykius bei sukurti tam tikrą idėjų apsikeitimo platformą. Sprendžiant pagal dalyvių skaičių ir užsitęsusias B2B sesijas, renginys buvo sėkmingas. Kitas mūsų tikslas buvo skleisti maisto kultūrą. Italija nėra tik makaronai ir pica. Maistas ir gėrimai italams yra menas ir aistra. Tai mūsų kultūros dalis. Kiekvienas maistas Italijoje yra gamintas iš meilės. Mes mėgaujamės savo diena, pradedant pusryčių ritualu. Negalime pamiršti ir aperityvo meno bei tikrai geros kavos, geriamos su draugais ar kolegomis, reikšmės“, – pasakoja Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentas.

U. Meucci akcentuoja ir Viduržemio jūros dietos pranašumus. Anot jo, tai gyvenimo būdas, o ne vien maisto produktų sąrašas. 2010 m. UNESCO Viduržemio jūros dietą pripažino „nematerialiu žmonijos paveldu“, pripažindama jos tėvystę Italijai, Graikijai, Marokui, Kiprui, Kroatijai ir Portugalijai.

„Pavyzdžiui, aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje gausu polifenolių. Bioaktyvūs polifenoliai yra natūralūs įvairių cheminių struktūrų junginiai. Jų šaltiniai yra vaisiai, daržovės, riešutai ir sėklos, šaknys, žievė, įvairių augalų lapai, žolelės, viso grūdo produktai, juodasis šokoladas. Taip pat arbata, kava ir raudonasis vynas“, – vardija pašnekovas ir priduria, kad geriausia kai maisto produktai ir gėrimai yra organiniai, mat tai naudinga sveikatai. 

Dvišalė prekyba

Italija ir Lietuva prekybos ryšius plėtoja jau daugelį metų, ir ne tik maisto bei gėrimų srityje. Dvišaliai prekybos santykiai tarp Italijos ir Lietuvos sudaro apie 2,8 mlrd. eurų per metus (2022 m. duomenimis). Daugiausia iš Lietuvos į Italiją eksportuojama medienos ir jos produktų (už 919 mln. Eur). Toliau rikiuojasi pienas ir medus bei jų gaminiai ir kiaušiniai (už 151 mln. Eur). Eksporto balansas išlieka Italijos naudai, kuri į Lietuvą 2022 metais eksportavo produkcijos už 1,89 mlrd. Eur.

Italija bendrai yra šeštoje vietoje tarp didžiausių Lietuvos importo partnerių, po Vokietijos, Lenkijos, Latvijos, Švedijos ir Nyderlandų. Tarp pagrindinių iš Italijos importuojamų prekių yra gėrimai ir vynas (apie 102 mln. Eur), farmacijos produktai (95,5 mln. Eur) plastikas ir jo gaminiai (107 mln. Eur), drabužiai ir aksesuarai (83 mln. Eur), geležis ir plienas (83,8 mln.), katilai, mašinos ir mechaniniai įrenginiai (350,6 mln. Eur), elektronika (89,7 mln. Eur), transporto priemonės (134 mln. Eur ), baldai ir buities reikmenys (70 mln. Eur ) ir kt.

Renginio organizatoriai:

Italijos ir Lietuvos prekybos rūmai;

Italijos ambasada Vilniuje;

Italijos prekybos agentūra;

Kontaktai (Italijos ir Lietuvos prekybos rūmai):

commercioilcc@gmail.com

Tel. + 39 333 831 8313

Tel. + 370 699 16 767

 

Renginio koordinatorė:

Maria Renzi

maria.renzi@outlook.com

 

Pranešimą paskelbė: Winning Reputation
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal