148-ojoje Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje – Seimo delegacijos įspėjimai pasaulio parlamentams apie Rusijos keliamas grėsmes

2024 m. kovo 27 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė ir delegacijos narys Emanuelis Zingeris dalyvauja 148-ojoje Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje, vykstančioje Ženevoje (Šveicarijos Konfederacija). Pagrindinėse Asamblėjos diskusijose daugiausia dėmesio skiriama bendrai temai „Parlamentinė diplomatija: taikos ir supratimo tiltų kūrimas“, siekiant sudaryti galimybes delegatams svarstyti, keistis nuomonėmis ir paskatinti parlamentinius veiksmus šioje srityje.

Sakydama kalbą bendroje Asamblėjos diskusijoje G. Burokienė pabrėžė parlamentarų vaidmenį siekiant laikytis Jungtinių Tautų Chartijos principų ir ginant taisyklėmis pagrįstos tvarkos vientisumą. „Mūsų parama kiekvienos šalies suverenitetui turi būti nepajudinama, o parama ginant savo suverenią tarptautiniu lygiu pripažintą teritoriją – savaime suprantama“, – teigė delegacijos pirmininkė. Pažymėjusi, kad autoritarinės valstybės aktyviai meta iššūkį pagrindiniams daugiašalės santvarkos principams, siekdamos pertvarkyti sistemą, kad ši atitiktų jų ideologiją, G. Burokienė kvietė kolegas parlamentarus imtis visų diplomatinių priemonių, kad agresorius negalėtų lygiomis teisėmis dalyvauti tarptautiniuose forumuose ar turėti privilegiją naudoti veto teisę.

„Mūsų tikslas, kad ir Tarpparlamentinėje Sąjungoje šalys agresorės negalėtų iš tribūnos skleisti propagandos, todėl kartu su Ukrainos delegacija esame pateikę šios organizacijos Statuto ir taisyklių pataisą, kuri dviejų trečdalių balsų dauguma leistų iš šalies agresorės atimti balsavimo ir pasisakymo teisę Tarpparlamentinėje Sąjungoje,“ – teigė G. Burokienė. „Gynėme šią nuostatą ir neleidome jos išbraukti 148-osios Asamblėjos svarstymų metu, dėsime visas pastangas, kad ji išliktų ir 149-ojoje Asamblėjoje rudenį, tvirtinant Statuto ir taisyklių pakeitimus“, – pastebėjo delegacijos pirmininkė.

148-osios Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjos metu Ženevoje taip pat vyko 55-oji Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybos sesija, kurios paraštiniame renginyje „Politinis persekiojimas Rusijoje po Aleksejaus Navalno mirties ir 2024 m. prezidento rinkimai: represijų ciklas ir nebaudžiamumas“ kaip vienas pranešėjų dalyvavo Seimo delegacijos narys E. Zingeris. „Renginys parodė siaubingą Rusijos autoritarinio režimo represijų lygį prieš likusius demokratus“, – pastebėjo E. Zingeris.

Tarptautinės memorialo asociacijos ir Čekijos Respublikos, Lietuvos ir JAV nuolatinių atstovybių JT organizuotoje diskusijoje aptarti politinių represijų ir nebaudžiamumo mastai šiandienos Rusijoje prezidento rinkimų kontekste, Aleksejaus Navalno mirtis ir agresijos karas prieš Ukrainą. „Rusijoje vykę nė vienos tarptautinės organizacijos nepripažinti neskaidrūs rinkimai sukėlė abejonę, ar tarptautiniu mastu galime pripažinti pilietį Putiną išrinktuoju prezidentu, taip kaip tarptautinės organizacijos yra nepripažinusios ir dabartinio Baltarusijos faktinio vadovo A. Lukašenkos legitimumo“, – teigė E. Zingeris. Anot jo, Rusijos rinkimai negalėjo būti laisvi, nes Rusijos okupuotų teritorijų gyventojai buvo verčiami balsuoti, tuo pažeidžiant visus įmanomus tarptautinius įsipareigojimus. E. Zingeris apgailestavo, kad šis naujas laikotarpis reiškia ir naujų represijų bangą prieš likusius neskaitlingus oponentus, naujų teritorijų vagystę, naujus sugriovimus, įtvirtinant krauju ir prievartavimais Rusijos perpaišomą niekieno nepripažintą žemėlapį.

Tarpparlamentinė Sąjunga – daugiau nei 130 metų gyvuojanti 180 pasaulio valstybių jungianti parlamentinė organizacija. Narystę joje Lietuva atnaujino 1991 m. Glaudžiai bendradarbiaudama su Jungtinėmis Tautomis, Tarpparlamentinė Sąjunga kasmet rengia dvi parlamentines asamblėjas, suburiančias viso pasaulio parlamentarus į vieną vietą diskutuoti globaliais klausimais.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-27 09:21
Politika, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Asta Skirmantienė
Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vyresnioji patarėja
Tel. (0 5) 209 6010, mob. +370 620 99 105
El. p. asta.skirmantiene@lrs.lt

pasidalinti
atgal