Lietuva ragina Europos Komisiją riboti rusiškų bei baltarusiškų maisto produktų importą

Žemės ūkio viceministras Vytautas Abukauskas Briuselyje vykusioje Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje paragino Europos Komisiją imtis griežtesnių priemonių dėl rusiškos bei baltarusiškos kilmės maisto produktų importo ribojimo į ES rinką.

„Lietuvoje jau sugriežtinta iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė – tikrinamas kiekvienas įvežamos produkcijos vagonas ar transporto priemonė – tiek Lietuvos rinkai skirti, tiek per Klaipėdos uostą išvežami grūdai. Turime veikti vieningai, nes atskirų ES valstybių sprendimai riboti importą neduos reikiamo rezultato, kadangi maisto produktų, įskaitant ir grūdų, importas laisvai galimas į kitas ES šalis“, - sakė viceministras V. Abukauskas.

Viceministras pasveikino EK pateiktą pasiūlymą padidinti muitus, kurie bus taikomi iš Rusijos ir Baltarusijos importuojamiems grūdams, aliejinių augalų sėkloms ir jų gaminiams, tačiau pabrėžė, kad problemos mastas yra kur kas didesnis.

„Pateiktas Komisijos pasiūlymas labai svarbus, bet tai tik pirmas žingsnis toliau ribojant agresorės šalies ir jos sąjungininkės žemės ūkio ir maisto produktų prieigą prie ES vidaus rinkos“, - teigė viceministras.

Kovo  20 d. Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos žemės ūkio ministrai kreipėsi į EK, ragindami uždrausti grūdų importą iš Rusijos ir Baltarusijos į ES. Lietuvos inicijuotame ES komisarams adresuotame kreipimesi taip pat prašoma užtikrinti ES valstybių narių bendradarbiavimą, kad šis apribojimas būtų efektyviai įgyvendintas visoje ES.

Taryboje prisatyti Šiaurės ir Baltijos šalių žemės ūkio ministrų susitikime, vykusiame 2024 m. vasario 21 d. Trakuose, aptartų bendrų žemės ūkio sektoriaus problemų bei galimų jų sprendimų būdų rezultatai siekiant stiprinti Šiaurės ir Baltijos regiono šalių bendradarbiavimą. Taip pat aptarti miškų naikinimo reglamento keliami iššūkiai Europos žemės ūkio ir miškininkystės įmonėms dabartinės krizės žemės ūkio srityje sąlygomis bei kiti svarbūs klausimai.

Pranešimą paskelbė: LR Žemės ūkio ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-27 09:55
Tarptaut.santykiai, Žemės ūkis
Kontaktinis asmuo
LR žemės ūkio ministerija
Ryšių su visuomene ir bendradarbiavimo skyrius
tel. 8 5 2391 018
press@zum.lt

pasidalinti
atgal