Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Socialdemokratai nepritars „Bako komisijos“ išvadoms: galimai viršydama įgaliojimus komisija susikompromitavo“

2024 m. kovo 27 d. pranešimas žiniasklaidai(Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo laikinajai komisijai, tyrusiai Valstybės saugumo departamento pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją, parengus išvadas, kurios įkvėpė konservatorius prabilti apie apkaltą Prezidentui, Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė pažymi, kad pati komisija ir jos darbo metodai jau tampa tyrimo objektu.

„Generalinė prokuratūra kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydama įvertinti „Bako komisijos“ darbo metodus. Anot prokurorų, šios komisijos, ypač jos pirmininko, veiksmai galėjo prasilenkti su šalies Konstitucija.

Rizikingas nesiskaitymas su Konstitucija jau, galima sakyti, tapo ir dabartinių valdančiųjų darbo metodu. Nenuostabu, kad ir šiuo atveju politinių tikslų siekiama nepaisant nieko. Niekam ne paslaptis, kad konservatoriai turi sąskaitų šalies Prezidentui“, – komentuoja R. Budbergytė.

Ketvirtadienį numatomas Seimo balsavimas dėl komisijos išvadų, tačiau jis gali ir neįvykti, jeigu bus pradėtas tyrimas dėl komisiją sudarančių Seimo narių veiksmų teisėtumo. Pasak Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narės socialdemokratės Dovilės Šakalienės, nėra prasmės svarstyti „Bako komisijos“ išvadų turinį, kol nebus ištirta, ar komisija neviršijo įgaliojimų.

„Mūsų gautame Generalinės prokuratūros rašte iš esmės keliamas klausimas dėl interpeliacijos „Bako komisijos“ nariams dėl jų galimai padarytų Konstitucijos ir kitų įstatymų pažeidimų. Maža to, prokuratūra informuoja apie nešališkumo principo pažeidimus, kadangi p. Bakas turėtų būti apklaustas kaip vienas pagrindinių pranešėjo istorijos dalyvių, tačiau vietoje to pats vadovavo tyrimui.

Kol nebus įvertinta, ar „Bako komisija“, nederindama savo veiksmų su Generaline prokuratūra, atskleisdama pranešėjo asmens duomenis ir reikalaudama pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo medžiagą, nepažeidė Lietuvos Respublikos Konstitucijos, tol šios komisijos išvadų negalima laikyti teisėtomis“, – pabrėžia D. Šakalienė.

Seimo Pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Julius Sabatauskas įspėja, kad jeigu valdantieji konservatoriai mėgintų manipuliuoti „Bako komisijos“ išvadomis, siekdami inicijuoti kokius nors tolimesnius veiksmus Seime Prezidento atžvilgiu, tai tokie veiksmai tik įsuktų visą Seimą į „neteisėtumo spiralę“.

„Bako komisijos“ reputacijai suduotas rimtas smūgis: ne kas kitas, o prokurorai išreiškė susirūpinimą dėl galimų prieštaravimų Konstitucijai. Jeigu konservatoriai ruošiasi šios komisijos išvadomis grįsti savo tolesnius veiksmus, tai verta jiems priminti: ant įtartinų pamatų teisingumo nepastatysi“, – sako J. Sabatauskas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-27 15:48
Politika, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Rasa Budbergytė, Seimo LSDP frakcijos seniūnė
Mob. +370 698 42 114
El. p. Rasa.Budbergyte@lrs.lt

pasidalinti
atgal