Prezidento darbo diena – Širvintų rajone

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį su komanda dirba Širvintų rajone. Šalies vadovas susitiko su Širvintų rajono savivaldybės mere Živile Pinskuviene, dalyvavo pilietiškumo pamokoje, inicijavo susitikimą su Širvintų krašto bendruomenėmis.

Susitikime su Širvintų rajono savivaldybės mere Prezidentas aptarė regionų kelių asfaltavimo, kelių priežiūros ir finansavimo klausimus, taip pat Prezidento iniciatyvą decentralizuoti kelių tvarkymą – miestuose ir miesteliuose esančių kelių pavaldumą ir lėšas jų tvarkymui perduoti savivaldybėms.

Dėmesio skirta istorinei Lietuvos sostinei – Kernavei, jos problematiškai dviejų šeimininkų – Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato ir Širvintų savivaldybės – situacijai. „Oficialus Lietuvos istorinių sostinių statusas turėtų būti ne tik simbolinis ženklas. Turime įgalinti tokias svarbias ir tiek potencialo turinčias vietas ne tik pilietiškumo, istorinės atminties ugdymui, bet ir atverti jas turizmo plėtrai. Visiškai akivaizdu, kad tam reikia tinkamo valstybės institucijų dėmesio, finansavimo ir investicijų“, – sakė Prezidentas.

Susitikime aptartas Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vaidmuo žemės reformos kontekste, investicijų į regioną pritraukimo procese. Pasak šalies vadovo, pradiniame reformos etape suprantamas NŽT, kaip tam tikros priežiūros institucijos, vaidmuo. Tačiau savivaldybėms sėkmingai tvarkantis su valstybine žeme, NŽT vaidmuo galėtų mažėti.

Aptariant planus Širvintų rajone statyti vėjo jėgainių parką, Prezidentas pastebėjo, kad vėjo elektrinių vystytojai turi skirti daugiau dėmesio ir resursų atviram dialogui su gyventojais, bendruomenėmis ir savivalda. Be savivaldos ir gyventojų palaikymo sudėtinga įgyvendinti didesnius projektus, kad ir kokie jie būtų svarbūs atsinaujinančią energetiką vystančiai Lietuvai.

Širvintose Prezidentas dalyvavo pilietiškumo pamokoje su trijų gimnazijų – Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus, Gelvonų, Musninkų Alfonso Petrulio – mokiniais ir mokytojais. Šalies vadovas atsakė į mokinių klausimus apie pilietiškumą ir patriotizmą sudėtingoje šiuolaikinėje geopolitinėje situacijoje, šiuolaikinio, aktyvaus piliečio santykį su demokratine valstybe.

Musninkuose Prezidentas ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė padėjo gėlių prie paminklo Musninkų valsčiaus savanoriams atminti, taip pat susitiko su Širvintų krašto bendruomenių atstovais. Susitikime dalyvavo ir savo iniciatyvas pristatė Musninkų, Družų, Gelvonų, Spietiškio bendruomenių atstovai. Prezidentas padėkojo aktyvioms bendruomenėms už jų pilietiškumą, narių telkimą prasmingoms veikloms, tautinio paveldo saugojimą, tradicinių papročių puoselėjimą ir aktyvumą išsaugant unikalią Širvintų krašto tapatybę ateities kartoms. Šalies vadovas pakvietė to dar nepadariusias bendruomenes prisijungti prie jo globojamos „Lietuvos galios“ iniciatyvos.

Darbo dienos Širvintų rajone pabaigoje Prezidentas ir pirmoji ponia tradiciškai susitiko su vietos bendruomene.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-27 17:46
Politika
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
Tel. +370 706 64018

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal