Prezidentas NATO narystės minėjime: prieš 20 metų Lietuva pasirinko būti Vakarų kolektyvinio saugumo dalimi

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dalyvavo Lietuvos narystės NATO 20-mečio minėjime Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Šiauliuose.

Šalies vadovas savo kalboje akcentavo, kad ši sukaktis Lietuvai yra ypatinga, nes prieš 20 metų pasirinkusi narystę Aljanse, Lietuva pasirinko būti Vakarų kolektyvinio saugumo dalimi. Pasak šalies vadovo, tai buvo geriausias sprendimas ir geriausia investicija į saugią ateitį, dovanojusi Lietuvai patikimus sąjungininkus ir draugus.

„Europoje naujai apsireiškęs kruvinas Rusijos teroras prisideda prie nestabilumo ir grėsmių augimo visame pasaulyje. Tačiau mes Lietuvoje esame ramūs, nes žinome, kad daugiau niekada nebūsime vieni. Šalia visada turėsime tvirtą, palaikančią Aljanso šeimą ir bet kokius iššūkius priimsime kartu“, – kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas kreipėsi į sąjungininkus dėkodamas už vienybę ir tvirtą įsipareigojimą kolektyvinei gynybai.

„Sąjungininkų įsipareigojimą matome visur – jie saugo mūsų dangų, šalia mūsų stovi sąjungininkų kariai. Vertiname mūsų sąjungininkų pasirengimą ginti ir saugoti kiekvieną Aljanso centimetrą, tačiau ir patys rimtai žiūrime į savo saugumą. Šiandien Lietuva gynybai skiria 2,75 % BVP ir ateityje esame pasirengę šį skaičių didinti. Mūsų kariai aktyviai dalyvauja tarptautinėse NATO misijose“, – kalbėjo šalies vadovas.

Šalies vadovas teigė, kad pagrindinė NATO užduotis šiuo metu yra padėti Ukrainai ir sustabdyti Rusiją. Prezidentas akcentavo, kad Vakarų pareiga yra užtikrinti, kad Ukraina nugalėtų, kad demokratija ir laisvė ir pagarba žmogaus teisėms, o ne baimė ir teroras vyrautų Europoje.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-28 13:00
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Sofija Armoškaitė-Godliauskienė
Prezidento komunikacijos grupės patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37068639784
sofija.godliauskiene@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal