Lietuvos organizacijoms – galimybė pretenduoti į daugiau nei 250 mln. eurų Skaitmeninės Europos programos investicijas

Skaitmeninės Europos programą (Digital Europe Programme) Lietuvoje koordinuojanti Inovacijų agentūra informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektoriuje veiklas vykdančias ar planuojančias vykdyti įmones bei viešojo sektoriaus įstaigas kviečia pasinaudoti 261,5 mln. eurų investicijomis. Į 22 naujus finansavimo kvietimus gali pretenduoti organizacijos įgyvendinančios projektus duomenų ir dirbtinio intelekto, debesijos, pažangių skaitmeninių įgūdžių bei kibernetinio saugumo srityse.

„Skaitmeninės Europos programa yra viena iš pagrindinių Europos Komisijos finansavimo programų skaitmeninių technologijų srityje. Per 2021–2027 m. laikotarpį Europos įmonėms ir viešosioms įstaigoms numatyta skirti 7,5 mlrd. eurų finansavimą, kuris bus paskirstytas projektams, galintiems prisidėti prie Europos ekonomikos, pramonės bei visuomenės skaitmeninės transformacijos“, – sako Inovacijų agentūros koordinatorė, Skaitmeninės Europos programos NCP Lietuvoje, Aurelija Bakutienė.

Vienas iš svarbiausių Skaitmeninės Europos programos tikslų – užpildyti atotrūkį tarp skaitmeninių technologijų tyrimų ir diegimo rinkoje. Dėl to dažniausiai paskelbtų naujų kvietimų finansavimas yra susijęs su inovatyvių skaitmeninių sprendimų komercializavimu ir pritaikymu visuomenės poreikiams.

Iš viso 2021–2027 m. laikotarpiu pagal Skaitmeninės Europos programą įvairiems projektams superkompiuterijos srityje numatyta skirti 2,2 mlrd. eurų, debesijos, duomenų ir dirbtinio intelekto krypčiai 2,1 mlrd. eurų, kibernetinio saugumo projektams 1,7 mlrd. eurų. Dar 1,1 mlrd. eurų numatyta skirti plataus skaitmeninių technologijų panaudojimo visuomenėje ir ekonomikoje skatinimui, o 580 mln. eurų – pažangių skaitmeninių įgūdžių vystymui.

Šiuo metu Europos Komisija yra paskelbusi 22 naujus kvietimus teikti paraiškas pagal Skaitmeninės Europos programos 2023–2024 m. darbo programą, siekdama sustiprinti skaitmeninius pajėgumus visoje Europos Sąjungoje.

18 kvietimų yra nukreipti į debesijos, duomenų ir dirbtinio intelekto sritį. Dar 2 kvietimai yra skirti pažangių skaitmeninių įgūdžių sričiai, o dar 1 – plataus skaitmeninių technologijų naudojimo ekonomikoje bei visuomenėje krypčiai. 1 kvietimas –  orientuotas į kibernetinio saugumo sritį.

Šiame finansavimo etape didelis dėmesys skiriamas duomenų erdvių kūrimui ir / ar diegimui. Pavyzdžiui, Europos žaliojo kurso, energijos, įgūdžių, Europos mobilumo,  žemės ūkio ir kitų duomenų erdvių kūrimui. Jos yra kertinis Europos Sąjungos duomenų strategijos tikslas. Taip pat nemaža investicijų dalis numatyta projektams, kuriais bus siekiama geriau integruoti skirtingus telekomunikacijų ir pramonės sektorių sprendimus, užtikrinant, kad jie veiksmingai veiktų kartu.

Daugiau nei 67 mln. eurų bus investuota į dirbtinio  intelekto sprendimus. Vienas iš pavyzdžių – kalbų technologijų aljansas. Ši priemonė padės kurti Europos didelių kalbų modelius ir generatyvųjį dirbtinį intelektą. Tai praturtins Europos kalbų įvairovę generatyvaus dirbtinio intelekto srityje, taip pat suteiks daugiau savarankiškumo naudojantis Europos duomenimis ir jais dalinantis.

4 mln. nukreipti į pažangių skaitmeninių įgūdžių vystymą, investuojant į „Skaitmeninių įgūdžių ir darbo vietų platformos“ kūrimą, kuri padėtų suaugusiems įgyti pagrindinių skaitmeninių įgūdžių. Taip pat numatyta priemonė „Merginos ir moterys skaitmeninėje erdvėje“, kuria skatinama geresnė politika, siekiant lyčių lygybės IRT sektoriuje.

„Su IRT susijusias veiklas įgyvendinantys ar planuojantys Lietuvos verslai bei įstaigos per artimiausius keletą metų galės pasinaudoti išties reikšmingu Skaitmeninės Europos programos finansavimu. Kad tai padaryti būtų lengviau, organizacijas konsultuojame finansavimo, paraiškų rengimo klausimais bei padedame susirasti partnerius bei jungtis į konsorciumus ir taip užsitikrinti geresnes galimybes pritraukti finansavimą“, – sako A. Bakutienė.

Europos Komisijos paskelbtus kvietimus galima rasti čia. Pagal šiuos kvietimus teikti paraiškas galima iki šių metų gegužės 29 d.  

Kitus kvietimus pagal Skaitmeninės Europos programos 2023–2024 m. darbo programą preliminariai planuojama skelbti 2024 m. vasarą.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Buivydaitė, Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-03-28 14:14
ES, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Giedrė Buivydaitė
Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė
Inovacijų agentūra, Všį
+37069818384
g.buivydaite@inovacijuagentura.lt
Prisegti failai
pasidalinti
atgal