Prezidentas susitiko su Norvegijos Karalystės sosto įpėdiniu kronprincu Haakonu

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su į Lietuvą atvykusiu Norvegijos Karalystės sosto įpėdiniu kronprincu Haakonu.

„Lietuvą ir Norvegiją sieja draugiški dvišaliai ryšiai. Pastaraisiais metais pozityvia dinamika džiugina mūsų bendradarbiavimas ekonomikos, kultūros ir energetikos srityse, esame kartu Šiaurės ir Baltijos šalių šeimoje“, – susitikimo metu sakė Prezidentas. Šalies vadovas pabrėžė Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje, kuris, vertinant mūsų saugumui kylančias grėsmes, tampa itin svarbus tiek Lietuvai ir Norvegijai, tiek  regionui, tiek visam Aljansui. „Besitęsiant Rusijos  karui Ukrainoje, privalome būti vieningi ir stiprūs“, – teigė Prezidentas.

Lietuvos vadovas padėkojo Norvegijos kronprincui Haakonui už reikšmingą Norvegijos indėlį į Lietuvos ir Baltijos regiono saugumą ir dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Lietuvoje. Prezidentas drauge su Norvegijos kronprincu šiandien Rukloje aplankys Norvegijos karius. Pasak Prezidento, Norvegijos kariai Rukloje – tai solidarumo ir įsipareigojimo ginti vieni kitus patvirtinimas.

Prezidentas akcentavo, jog Baltijos regiono ir viso NATO rytinio flango saugumas – tai viso Aljanso saugumas. Pasak šalies vadovo, svarbus tiek sąjungininkų karių buvimas regione, tiek oro gynybos stiprinimas, todėl Vilniaus NATO viršūnių susitikime patvirtintas rotacinis oro gynybos modelis turi būti įgyvendintas.

„Be abejonės, parama Ukrainai išlieka mūsų svarbiausiu prioritetu. Privalome  visapusiškai remti Ukrainą iki pergalės ir telkti sąjungininkus šiam tikslui. Ukrainoje sprendžiasi Europos ateitis“, – kalbėjo Prezidentas ir pasidžiaugė sėkmingu Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimu rengiant Ukrainos karius, taip pat tiekiant Ukrainai būtiną ginkluotę.

Prezidentas padėkojo Jo karališkajai prakilnybei kronprincui Haakonui už atvykimą, santykių puoselėjimą bei nuolatinę paramą Lietuvos ir regiono saugumui.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-03 10:56
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Sofija Armoškaitė-Godliauskienė
Prezidento komunikacijos grupės patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37068639784
sofija.godliauskiene@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal