Premjerė aptarė ES bendros rinkos ateitį ir iššūkius su J. Delors‘o instituto prezidentu Enrico Letta

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį susitiko su Jacques Delors‘o instituto prezidentu Enrico Letta, vadovaujančiu ataskaitos apie Europos Sąjungos bendrosios rinkos ateitį rengimui. Susitikime, kuriame taip pat dalyvavo finansų ministrė Gintarė Skaistė, Vyriausybės vadovė pasidalino įžvalgomis ir Lietuvos matomais prioritetais stiprinant bendrosios rinkos potencialą ir ES konkurencingumą globaliu mastu.

„Šiandien Europos Sąjunga – kitokia nei tuomet, kai jos nare prieš 20 metų tapo Lietuva ir dar devynios šalys, bet ji tebėra sėkmingiausias taikos ir gerovės projektas, atlaikęs ne vieną iššūkį, ir dabar susiduriantis su iki šiol didžiausiu – Rusijos karu prieš Ukrainą ir atvira agresija prieš visą demokratinį pasaulį. Vieninga ir stipri ES turi didžiulį neišnaudotą potencialą, o dar geriau veikianti bendroji rinka yra raktas jį atskleisti pačių svarbiausių ES uždavinių akivaizdoje artimiausiu laikotarpiu – stiprinant gynybos pramonę, įgyvendinant žaliąją transformaciją ir tvarią Bendrijos plėtrą“, – sakė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė.

Susitikime E. Letta pristatė ataskaitos rengimo procesą ir pagrindines jos gaires. Ataskaitą numatoma oficialiai pristatyti šį balandį specialiajame Europos Vadovų Tarybos susitikime.

Kaip pabrėžė premjerė, lygių konkurencinių sąlygų visoms valstybėms narėms užtikrinimas yra esminis aspektas siekiant išvengti fragmentacijos ES bendrojoje rinkoje, taip pat ypač svarbu gerinti prieinamumą prie kapitalo rinkų tarp šalių. 

Integralesnė, stipresnė bendroji rinka sustiprintų ir ES geopolitinę padėtį, pažymėta susitikime. Europos gynybos pramonė gali tapti ES vidaus rinkos varikliu, o taip pat sustiprintų Europos saugumą, sakė I. Šimonytė.

I. Šimonytės teigimu, ES turi intelektualinį potencialą, kapitalą ir kitas stiprybes, kurias svarbu išnaudoti ypač svarbiu Europos ateičiai laikotarpiu.

Pranešimą paskelbė: - -, Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-08 13:09
Tarptaut.santykiai, ES
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
spauda@lrv.lt
pasidalinti
atgal