Vilniuje vyksiančio Trijų jūrų iniciatyvos verslo forumo metu – išskirtinis dėmesys Ukrainos atstatymui

Šiemet Lietuvoje pirmą kartą vyks Trijų jūrų iniciatyvos (3Seas) verslo forumas. Be kitų regionui svarbių temų, tokių kaip energetinis saugumas, klimatui neutralios ekonomikos kūrimas, transatlantinio bendradarbiavimo skatinimas, dalyvaujančių šalių integracija transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse, renginio metu didelis dėmesys bus skiriamas karo niokojamos Ukrainos atstatymui.

Ieškos naujų galimybių prisidėti prie Ukrainos atstatymo

„Nuosekliai raginame šalis partneres Ukrainai teikti ne tik karinę, tačiau ir kitą gyvybiškai reikalingą paramą bei kuo skubiau įgyvendinti Ukrainos atstatymo projektus. Lietuva, nelaukdama karo pabaigos, jau atstatė vaikų darželį Irpinėje, mokyklą Borodyankoje bei perdavė mobiliąją gyvenvietę. Taip pat pradedame vystyti reabilitacijos nukentėjusiems kariams programą, kurios metu trijuose reabilitacijos centruose bus kuriama infrastruktūra ir vystomos paslaugos. Privalome ir toliau bendromis pastangomis eiti link bendro mūsų visų tikslo – Ukrainos pergalės“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Balandžio 11 d. Vilniuje vyksiančio 3Seas verslo forumo metu bus aptariamos platesnės verslo galimybės prisidėti atstatant Ukrainą, taip pat dėmesys bus skiriamas svarbiems regioniniams klausimams, susijusiems su prioritetiniais Ukrainos sienos infrastruktūros projektais, finansavimo galimybėmis bei integracija.

„Lietuvos Vyriausybė ir verslai jau dabar aktyviai prisideda prie įvairių Ukrainos atstatymo projektų, o 3Seas verslo forumas taps dar viena platforma ieškant naujų galimybių Lietuvai ir joje veikiančioms įmonėms įsitraukti į šias pastangas. Lietuvos įmonių turima patirtis, kompetencijos ir resursai neabejotinai gali padėti Ukrainai, nepaisant besitęsiančio karo, atkurti sugriautą infrastruktūrą ir objektus. Tai yra itin svarbi užduotis, kuriai turi susitelkti visos regiono šalys“, – pabrėžia 3Seas verslo forumą organizuojančios Inovacijų agentūros vadovė Romualda Stragienė.

Lietuva jau yra finansavusi ne vieną Ukrainos atstatymo projektą. Pavyzdžiui, vaikų darželio „Rūta“ atstatymo projektui Irpinės mieste Lietuva iš Ukrainos atstatymo fondo skyrė beveik 5 mln. eurų. Atstatytas darželis duris atvėrė praėjusių metų rugpjūtį. Lietuvos iniciatyva taip pat buvo atstatyta mokykla Borodiankoje, kuriai buvo skirta beveik 8 mln. eurų. Į ją moksleiviai sugrįžti planuoja artimiausiu metu, kai bus baigta tvarkyti mokyklos-licėjaus aplinka ir teritorija. Taip pat Borodiankoje esančiame darželyje „Pinokis“ bus nupirkti baldai ir sutvarkyta aplinka bei teritorija už beveik 500 tūkst. eurų, tokiu būdu kartu su JAV nevyriausybine organizacija (NVO) HOPE bus atidarytas dar vienas darželis Borodiankos vaikams.

150 tūkst. eurų Ukrainos švietimo tęstinumui

Lietuvos Ekonomikos ir inovacijų ministerija prisijungė prie tarptautinio projekto „Device coalition“ ir skyrė 50 tūkst. eurų. Šiuo projektu siekiama aprūpinti Ukrainos mokytojus ir moksleivius mokymuisi skirtais įrenginiais, kurie leistų užtikrinti prieigą prie švietimo nuotoliniu būdu. Tai ypač svarbu karo labiausiai paveiktose bendruomenėse. Iš viso įgyvendinant projektą planuojama nupirkti 120 tūkst. nuotoliniam mokymuisi tinkamų įrenginių ir įdiegti apsaugos sistemą, kuri leistų užtikrinti, kad įranga būtų naudojama pagal paskirtį.

Bendrai investicija į šį projektą sieks 150 tūkst. eurų, įskaitant 100 tūkst. paramą iš Užsienio Reikalų Ministerijos VB Fondo. Lietuvos verslas taip pat gali prisijungti – dovanoti naudotus ar naujus stacionarius, nešiojamus ar planšetinius kompiuterius.

Lietuva taip pat dalyvauja tarptautinės sektorinės darbo grupės, skirtos humanitariniam išminavimui Ukrainoje koordinuoti, veikloje. Šį projektą Lietuvoje kuruoja Centrinė projektų valdymo agentūra, o prie projekto įgyvendinimo prisideda įvairios Lietuvos įmonės. Be to, Lietuvos vyriausybė yra įsteigusi tarpdisciplininę darbo grupę, kuri kuruoja įvairius dvišalius su Ukraina įgyvendinamus projektus.

Verslas rodo iniciatyvą

„Verslui yra svarbu dalyvauti Ukrainos atstatymo projektuose, nes tai ne tik humanitarinė pareiga, bet ir galimybė realiai prisidėti prie bendro tikslo  – regiono stabilumo ir ekonominio augimo. Inovacijų agentūra, skatindama verslo iniciatyvas, eksportuojančiam verslui skirtoje kontaktų bazėje https://b2lithuania.com/ sukūrė specialią skiltį, skatinančią įmones dalyvauti Ukrainos atstatymo veiklose. Lietuvos įmonės gali registruotis ir daugiau sužinoti apie Ukrainos atstatymo projektus bei dalyvavimo galimybes. Tokį norą šiuo metu yra išreiškusios 17 įmonių“, – pasakoja R. Stragienė.

Lietuvos verslai taip pat savanoriškai įsitraukia į įvairius Ukrainos atstatymo projektus – pavyzdžiui, į Ukrainos mokyklose statomų slėptuvių projektavimo darbus. Kitas pavyzdys – Lietuvos krovinių gabenimo ir ekspedijavimo bendrovės „Arijus“ praėjusiais metais užbaigtas projektas, kurio metu Borodiankos mieste įrengta mobili gyvenamoji stovykla dėl karo namus turėjusiems palikti Ukrainos gyventojams. Savo ruožtu lietuviška kompanija „Intus Windows“ padovanojo naujus, pagal ukrainiečių pateiktus parametrus pagamintus, langus Snigurivkos miestelio mokyklai.

Apie Trijų jūrų iniciatyvą

Trijų jūrų iniciatyva jungia 13 ES valstybių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją ir Graikiją, taip pat 2 asocijuotas valstybes nares – Ukrainą ir Moldovą. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos komisija.

Iniciatyvos tikslas – skatinti spartesnį regiono vystymąsi ir konvergenciją, didinant dalyvaujančių šalių jungiamumą transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse, ypač Šiaurės ir Pietų ašyje, stiprinant sanglaudą ES ir transatlantinius saitus tarp ES ir JAV.

Daugiau apie Vilniuje balandžio 11 d. vyksiantį Trijų jūrų iniciatyvos Verslo forumą galima sužinoti iniciatyvos tinklalapyje.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Buivydaitė, Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-08 14:26
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Giedrė Buivydaitė
Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė
Inovacijų agentūra, Všį
+37069818384
g.buivydaite@inovacijuagentura.lt
Prisegti failai
pasidalinti
atgal