Šiaurės Tarybos sesijoje aptariami Šiaurės Atlanto regiono saugumo ir taikos klausimai

2024 m. balandžio 9 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Baltijos Asamblėjos Saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Audrius Petrošius dalyvauja balandžio 8–9 d. Torshaune (Danijos Karalystė) vykstančioje Šiaurės Tarybos sesijoje Šiaurės Atlanto regiono saugumo ir taikos klausimams aptarti.

Kaip pažymi Seimo narys A. Petrošius, tikimasi, kad Suomijos ir Švedijos įsiliejimas į NATO sumažins Rusijos Kaliningrado srities svarbą Baltijos jūros operacijų zonoje. „Tai pagerins ir Aljanso galimybes suteikti Baltijos valstybėms pastiprinimą alternatyviais Baltijos jūros maršrutais ir sumažins galimos Rusijos agresijos riziką. Stiprinant gynybą Šiaurės Europoje, Aljanso atgrasymo priemonės tampa patikimesnės. Narystė NATO taip pat reiškia aktyvesnį dalijimąsi informacija, bendras pratybas ir planavimą bei didesnę karinę integraciją“, – sako parlamentaras.

Baltijos jūros regionas yra visapusiškai integruotas į dvi svarbiausias Vakarų organizacijas, vienijančias savo nares kariniu, ekonominiu ir politiniu požiūriu: visos šio regiono šalys priklauso NATO ir visos, išskyrus Norvegiją, yra Europos Sąjungos valstybės narės. Pažymima, kad strateginis mąstymas ir pragmatiški veiksmai Baltijos jūros regioną gali paversti sėkmingo tarpvalstybinio bendradarbiavimo laboratorija, kurioje sprendžiami kylantys saugumo iššūkiai platesniuose NATO ir Europos Sąjungos rėmuose.

„Norint pasinaudoti daugybe regiono teikiamų galimybių, stabilumui kylančius iššūkius reikia įveikti bendradarbiaujant. Regionas galėtų rodyti pavyzdį kitiems NATO, Europos Sąjungos ir viso pasaulio subregionams, kaip galima spręsti grėsmių disbalanso, nepasitikėjimo, konvencinių ir nekonvencinių grėsmių, ekonominio pažeidžiamumo problemas“, - įsitikinęs Seimo narys A. Petrošius.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-09 11:18
Politika, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus patarėja
Renata Godfrey
Tel. (0 5) 209 6224
El. p. renata.godfrey@lrs.lt

pasidalinti
atgal