Seime – Ateities komiteto neformalaus Ateities forumo „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ diskusija apie Lietuvą ir pasaulio ateitį

2024 m. balandžio 9 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Ateities komitetas kartu su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginio prognozavimo skyriumi balandžio 10 d. 17 val. organizuoja neformalaus Ateities forumo „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ diskusiją „Lietuva ir pasaulio ateitis: ką galvojame apie Jungtinių Tautų „Ateities paktą“ ir „Deklaraciją dėl ateities kartų“?“

2021 m. Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius Antonijus Gutjeresas (António Guterres) paskelbė ataskaitą „Mūsų bendra darbotvarkė“ (anglų k.), kurioje išdėstė pasiūlymus, kaip pasaulis turėtų reaguoti į dabarties ir ateities iššūkius ir paspartinti vėluojantį tvaraus vystymosi tikslų įgyvendinimą. Šių pasiūlymų pagrindu įgaliotos valstybės narės parengė „Ateities pakto“ (anglų k.) ir „Deklaracijos dėl ateities kartų“ (angų k.) projektus, kurie bus svarstomi 2024 m. rugsėjo mėn. Niujorke įvyksiančiame Ateities viršūnių susitikime. Šiuo metu vyksta abiejų dokumentų derinimo procesas, į kurį įsitraukia ne tik pasaulio valstybių vyriausybės, bet ir parlamentai, tarptautinės ir nacionalinės pilietinės organizacijos, tarpvyriausybinės organizacijos ir institucijos, neformalūs ekspertų tinklai.

Kokia Lietuvos pozicija dėl pasaulio ateities po 2030-ųjų? Ar pakanka, kad savo interesus išreikštume per bendrą Europos Sąjungos poziciją? Ar Jungtinių Tautų iniciatyvose nėra dalykų, žinotinų Lietuvos visuomenei, perkeltinų į Lietuvos Respublikos viešųjų politikų praktikas?

Diskusijoje dalyvaus ir savo įžvalgomis dalinsis: Lietuvos Respublikos užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas, Lietuvos Respublikos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Lietuvos ambasadorius Rytis Paulauskas, komunikacijos specialistas, buvęs Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. Renaldas Gudauskas, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas Umbertas Masis (Umberto Masi), Lietuvos Respublikos kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, Lietuvos Respublikos Seimo Europos reikalų komiteto ir Užsienio reikalų komiteto narys Audronis Ažubalis, Jungtinių Tautų specializuotos techninės agentūros Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (angl. International Telecommunication Union, ITU) generalinio sekretoriaus pavaduotojas Tomas Lamanauskas, lyčių lygybės ekspertė, Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto CEDAW narė, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė, habil. dr. Dalia Leinartė.

Diskusiją moderuos Seimo Ateities komiteto pirmininkas prof. Raimundas Lopata.

Diskusija vyks K. Antanavičiaus salėje. Taip pat ją bus galima stebėti Lietuvos Respublikos Seimo „Youtube“ paskyroje „Atviras Seimas“.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-09 16:55
Politika, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Ateities komiteto biuras
El. p. atetieskt@lrs.lt, tel. (+370) 5 209 6899


pasidalinti
atgal