Šviečiamoji iniciatyva „Onkologai pas gimnazistus”

Renginio tipas: Spaudos konferencija
Renginio data: penktadienis, 2024 balandžio 12
Renginio pradžia: 11:00
Renginio pabaiga: penktadienis, 2024 balandžio 12
Renginio vieta: Vilniaus Antakalnio gimnazija, aktų salė (Antakalnio g. 29, Vilnius)

DĖMESIO.

Kontaktinis asmuo dėl spaudos konferencijos ir darbo gimnazijoje – NVI vyr. specialistė ryšiams su visuomene Juventa Sartatavičienė. Mob. tel.: 865064747, el. p. juventa.sartataviciene@nvi.lt

Kontaktinis asmuo filmuoti/fotografuoti diagnostinius tyrimus Nacionaliniame vėžio institute – NVI atstovė spaudai Ieva Motiejūnaitė. mob. tel.: 860953753, el. p. ieva.motiejunaite@nvi.lt

Norintys dalyvauti onkologų paskaitoje gimnazistams, galite atvykti anksčiau, paskaita vyks nuo 9 val.

Nacionalinė krūties ligų asociacija (NKLA) su partneriais Nacionaliniu vėžio institutu (NVI) ir Lietuvos urologų draugija (LUD) parengė šviečiamąją iniciatyvą gimnazijoms „Onkologai pas gimnazistus”.

Iniciatyvos idėja ir tikslas – supažindinti vyresniųjų klasių gimnazistus su onkologinių ligų prevencija, savityra, ankstyvųjų požymių atpažinimu.

„Labai džiaugiuosi ir esu laiminga, kad su partnerių parama ir palaikymu pavyko įgyvendinti jau keletą metų brandintą idėją. Žinias apie vėžį, sveikos gyvensenos svarbą, ligos ankstyvus požymius būtina skleisti tarp jaunų žmonių. Taip pat jaunimui svarbu suprasti, kad šalia mūsų yra žmonės, kurie serga, gydosi, sveiksta. Todėl jauniems žmonėms labai reikalinga žinoti, nebijoti, suprasti, ką jie patys gali nuveikti savo sveikatos labui. Aš esu Nacionalinio vėžio instituto darbuotoja ir pacientė, NVI onkologai mane gydė, palaikė ir kai aš jiems pateikiau iniciatyvos idėją, jie man pritarė 100 procentų. Jie taip pat mano, kad būtina apie tai kalbėti, sutiko dalyvauti šioje iniciatyvoje“, – sako Aušra Bružienė, NKLA prezidentė.

„Susitikimas su onkologais yra labai svarbus, nors mes ir esame jauni. Pasauliniai vėžio statistikos duomenys rodo, kad šia liga ateityje susirgs kas antras pasaulio gyventojas. Tad asmeninę  riziką susirgti turime didelę. Kadangi ta liga jaunėja, gerbiami medikai rado laiko atvykti pas mus ir papasakoti, apie savityrą, kaip reikia pažinti savo kūną, netgi užbėgti ligai už akių. Visa tai labai svarbu mūsų ateičiai, ir žiniai, kurią galime perduoti savo tėvams, o užaugę – savo vaikams“, – sako devintokas Rokas.

2024 m. balandžio 12 d. Antakalnio gimnazijoje numatytame pirmame iniciatyvos renginyje dalyvauja NVI onkologai gydytojai urologas dr. Marius Kinčius, akušerė ginekologė dr. Daiva Kanopienė, krūtinės chirurgas dr. Renatas Aškinis, radioterapeutė Šarūnė Liukpetrytė-Kuosienė. Bus galimybė pasikalbinti gimnazistų.

 Nacionalinio vėžio instituto gydytojai onkologai yra parengę keturių paskaitų ciklą:

  1. Krūties vėžys ir krūtų savityra
  2. Sėklidžių ligos ir savityra
  3. Žmogaus papilomos virusas, gimdos kaklelio vėžys ir ŽPV vakcinacija
  4. Rūkymas: nepradėk / mesk

Krūties, sėklidžių, gimdos kaklelio ir plaučių vėžys – tai tos aktualios onkologinės temos, apie kurias turėtų daugiau žinoti jaunimas. Akcentuojamas tiek asmeninis budrumas, savo kūno pažinimas, tiek sveikos gyvensenos principai, kuriuos jaunas žmogus turėtų žinoti ir įsisąmoninti. Naujausi mokslinių tyrimų rezultatai rodo, jog iki 40 proc. vėžio atvejų galima išvengti renkantis sveiką gyvenimo būdą.

Pranešimą paskelbė: Juventa Sartatavičienė, Nacionalinis vėžio institutas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-10 11:23
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
Renginio pradžia
2024-04-12, penktadienis11:00
Renginio pabaiga
2024-04-12
Renginio vieta
Vilniaus Antakalnio gimnazija, aktų salė (Antakalnio g. 29, Vilnius)
Kontaktinis asmuo
Juventa Sartatavičienė
Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene
Nacionalinis vėžio institutas
852786733, mob. 8 650 647 47
juventa.sartataviciene@nvi.lt
pasidalinti
atgal