Seimo nario Andriaus Bagdono pranešimas: parlamentaras siūlo bet kokio dydžio paramą nevyriausybininkams atleisti nuo notarinės formos

2024 m. balandžio 11 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Kad ir kokio dydžio paramą kas nors skirs, jos nebereikėtų forminti pas notarą. Tokį biurokratijos mažinimo veiksmą keičiant Civilinį kodeksą siūlo liberalas Andrius Bagdonas.

Pagal dabar galiojančią Civilinio kodekso nuostatą, paramos sutartis, kurios suma didesnė kaip 14,5 tūkst. eurų, turi būti tvirtinama pas notarą. Pastaraisiais metais įmonėms ir gyventojams pradėjus remti Ukrainą remiančias organizacijas didesnėmis sumomis, toks teisinis reikalavimas, A. Bagdono akimis, pasidarė nepraktiškas ir varginantis.

„Notarinės formos reikalavimas dovanoms yra suprantamas, nes taip valstybė saugosi nuo pinigų plovimo ir kitų finansinių nusikaltimų. Tačiau notarinės formos prievolė paramai neturi jokios apčiuopiamos prasmės. Juk toks sandoris vyksta tarp dviejų juridinių asmenų, kurie ir be notaro paslaugų vykdo apskaitą, teikia paramos ataskaitas Mokesčių inspekcijai. Todėl bet kokio dydžio paramos sutarčiai sudaryti visiškai užtenka rašytinės formos“, – sako Seimo liberalas.

Didesnės vertės paramos sutartis tvirtinant pas notarą, A. Bagdono teigimu, paramos davėjai kartais turi dirbtinai sumažinti paramos sumą, kad išvengtų biurokratinių procedūrų. „Kai reikia laukti notaro parašo, visuomeninės organizacijos praranda daug brangaus laiko. O laikas ypač svarbus, kai reikia skubiai teikti pagalbą nukentėjusiems nuo pandemijos ar remiant Ukrainos kovotojus“, – teigia Seimo narys.

Pavyzdžiui, vasario mėnesį vykstant akcijai „Radarom!“ vien viena bendrovė skyrė 750 tūkst. eurų dydžio paramą.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2024-04-11 11:22