Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo pranešimas: „Lukiškių aikštės testas: totalitariniais polinkiais konservatoriai vėl išvien su valstiečiais“

2024 m. balandžio 11 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos nariui Jonui Jaručiui paprašius ir parlamento valia iš darbotvarkės išbraukus Lukiškių aikštės įstatymo atšaukimo įstatymą – tai yra nė neleidus jo pateikti, šio projekto rengėjas liberalas Eugenijus Gentvilas atkreipia dėmesį, kad koalicijos partneriai konservatoriai, balsuodami išvien su valstiečiais-žaliaisiais, vėl parodė savo tikrąjį veidą vertybiniais klausimais.

„Praėjusioje kadencijoje valdantiems valstiečiams-žaliesiems nepatiko, ką nusprendė menininkai ir Vilniaus miestas, todėl politikai pasipriešino kūrybiškumui atskiru įstatymu. Todėl tiek pats įstatymas, tiek atšaukimo įstatymas byloja ne tiek apie pačią Lukiškių aikštę, kiek apie valdžios impulsus reguliuoti. Toks įstatymas – tai sentimentas sovietų įskiepytai kontrolei ir persekiojimui“, – sako E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas atkreipė dėmesį, kad praėjusioje kadencijoje Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą palaikė visi konservatoriai, išskyrus partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį. Ketvirtadienį valstiečių pasiūlymą įstatymo atšaukimo įstatymą išbraukti iš darbotvarkės vėlgi palaikė visi posėdyje dalyvavę konservatoriai.

„Pagal teisėkūros logiką išeina, kad Seimas gali laisvai siūlyti priimti atskirus įstatymus kiekvienai šalies aikštei, nes Katedros, Daukanto, Butrimonių aikštės ir kitos erdvės dar neturi vardinio aukščiausio teisės akto. Be to, Seimui atėmus iš savivaldybės ir menininkų sprendimo teisę ir toliau jos laikantis, dabar kiekviena valdžia galės keisti įstatymą ir nurodinėti, kas sudaro Lukiškių aikštės esmę. Jeigu į valdžią ateitų kokie pokštininkai, kaip jau kartą atsitiko į koaliciją prisijungus Arūno Valinsko partijai, tokiam Seimui niekas nedraus privalomą Vyčio simbolį aikštėje pakeisti kad ir teletabiu“, – apgailestauja E. Gentvilas.

2020 m. teismas nustatė, kad skulptoriaus Andriaus Labašausko paminklo projektas „Laisvės kalva“ Lukiškių aikštės memorialo konkursą laimėjo pagrįstai.

Vis dėlto tais pačiais metais, birželio 29 d., ankstesnės daugumos Seimas pripažino, kad Lukiškių aikštės akcentas privalo būti Vytis kartu su laisvės kovų memorialiniais akcentais, o aikštės tvarkymas negali prieštarauti „viešajai tvarkai bei gerai moralei“.

„Įstatymas praktiškai nepritaikomas. Lukiškių aikštė netapo reprezentacine Lietuvos vieta, o vietoje konkursą laimėjusio memorialo ar kitų „akcentų“ ten viso labo plevėsuoja istorinė valstybės vėliava“, – pastebi E. Gentvilas.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-11 11:34
Politika, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Eugenijus Gentvilas
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas
Tel. (0 5) 209 6351
El. p. eugenijus.gentvilas@lrs.lt


pasidalinti
atgal