Prezidentas: Vakarų karinė pagalba yra būtina Ukrainos pergalei

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Vilniuje susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Lietuvos ir Ukrainos prezidentai aptarė padėtį fronte, skubų karinės ir finansinės paramos poreikį, dvišalę Lietuvos paramą Ukrainai.

Susitikime Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva yra ir išliks viena ištikimiausių Ukrainos rėmėjų, paramai skirianti iki 2 proc. šalies BVP.

„Ukrainoje sprendžiasi visos Europos ateitis, o kokia ji bus, priklauso nuo mūsų visų veiksmų šiandien. Todėl Lietuva aktyviai telkė ir telks tarptautinę sąjungininkų karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai. Lietuva buvo ir bus su jumis iki pergalės“, – kalbėjo Prezidentas.

Prezidentas akcentavo, kad Lietuva ir toliau karinėmis priemonėmis rems Ukrainos kovą prieš agresorių. Prezidento G. Nausėdos teigimu, vien šiemet Lietuva jau skyrė 80 milijonų eurų vertės karinę paramą Ukrainai, įskaitant 35 milijonus eurų prisidedant prie Čekijos iniciatyvos amunicijai įsigyti. Lietuva siuntė antidronų, amunicijos, karinės aprangos, o balandžio ir gegužės mėnesiais į Ukrainą keliaus šarvuoti transporteriai M113, generatoriai ir logistinė parama.

Šalies vadovas teigė, kad mūsų šalis ir toliau vadovaus tarptautinei išminavimo koalicijai ir yra pasirengusi aktyviai dalyvauti  Ukrainos atstatymo projektuose.

Pasak Prezidento G. Nausėdos, Lietuvos verslo įmonės ypač suinteresuotos bendradarbiauti su Ukraina dronų ir antidronų gamybos ir kitose gynybos pramonės srityse.

„Negalime leisti agresoriui nugalėti. Ukraina nugalės, ir šią pergalę švęsime visi kartu. Tai yra vienintelis scenarijus, apie kurį kalbame čia, Lietuvoje“, – teigė šalies vadovas.

Pranešimą paskelbė: Antanas Manstavičius, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-11 12:52
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
komunikacija@prezidentas.lt

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal