Susitikime su Moldovos Ministru Pirmininku I. Šimonytė pabrėžė Lietuvos paramą šalies narystės ES siekiui

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį priėmė Lietuvoje viešintį Moldovos Ministrą Pirmininką Dorin Recean. Susitikime aptartos Moldovos derybų dėl narystės Europos Sąjungoje perspektyvos, saugumo situacija Rusijai tebevykdant brutalų karą prieš Ukrainą ir hibridinę agresiją prieš demokratinį pasaulį bei dvišalis Lietuvos-Moldovos bendradarbiavimas.

„Moldovos pažanga įgyvendinant narystei ES būtinas reformas verta ne tik pagyrų, bet ir realių derybų pradžios kuo greičiau. Prieš 20 metų nuėjusi šį kelią pati, Lietuva žino paramos jame svarbą, todėl ir toliau išliks patikima ir visuomet pasirengusia padėti Moldovos, kaip ir Ukrainos, partnere“, – sakė Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

Lietuva tikisi, kad realios derybos dėl Moldovos narystės ES, sušaukiant Tarpvyriausybinę konferenciją, prasidės dar šios vasaros pradžioje, pažymėjo premjerė.

Ministrė Pirmininkė akcentavo, jog nepaisant itin sudėtingų sąlygų – kaimynystėje vykstančio Rusijos karo prieš Ukrainą ir Rusijos hibridinės agresijos, nutaikytos prieš pačią Moldovą, – šalies pažanga reformų darbotvarkėje yra ryški ir šį darbą svarbu tęsti.

Administracinių ir institucinių gebėjimų stiprinimas, kova su dezinformacija, kibernetinėmis ir hibridinėmis grėsmėmis – vaisingos partnerystės tarp Lietuvos ir Moldovos sritys, kurias esame pasirengę tęsti ir stiprinti, sakė I. Šimonytė.

Aptariant saugumo padėtį regione, premjerė pažymėjo ypatingos pagarbos vertą Moldovos solidarumą su Ukraina, principingą laikyseną smerkiant Rusijos vykdomus nusikaltimus šalyje.

Susitikime taip pat kalbėtasi apie situaciją Padniestrėje, aptarti energetinio saugumo, kiti aktualūs dvišalių Lietuvos ir Moldovos santykių klausimai.

Pranešimą paskelbė: - -, Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-11 13:30
Tarptaut.santykiai
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
spauda@lrv.lt
pasidalinti
atgal