Trijų jūrų verslo forume INVEGA pasirašė antrojo iniciatyvos investicinio fondo steigimo ketinimų protokolą

Balandžio 11 d. Vilniuje vykusio Trijų jūrų iniciatyvos verslo forumo metu nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) kartu Lenkijos nacionalinio banko Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), Rumunijos finansų ministerija, Vengrijos eksporto-importo banku ir Slovėnijos nacionaliniu banku Slovenska izvozna in razvojna banka (SID)  atstovais pasirašė ketinimų protokolą dėl bendro darbo vystant antrojo Trijų jūrų iniciatyvos investicinio fondo (3JIIF II) iniciatyvą, skirtą finansuoti šalių junglumą skatinančius infrastruktūros projektus.

„Kuriamo fondo investicijos bus skiriamos energetikos, transporto, skaitmenizacijos sektorių infrastruktūros plėtrai.  Tokie projektai skatina Trijų jūrų regiono šalių ir verslų bendradarbiavimą, palengvina prekių ir paslaugų judėjimą, tiesiogiai prisideda prie verslo plėtros ir ekonomikos vystymosi viso regiono ir šalių narių mastu. Pirmasis fondas šiuo metu analizuoja galimybes atlikti ir keletą investicijų Lietuvoje“, – renginio metu kalbėjo INVEGOS generalinis direktorius Dainius Vilčinskas.

Trijų jūrų iniciatyva, įkurta 2015 m., siekia glaudesnio Europos Sąjungai priklausančių Rytų Europos valstybių regioninio bendradarbiavimo. Jau 2018 m. Trijų jūrų iniciatyvos apimtyje buvo įsteigtas Trijų jūrų iniciatyvos investicinis fondas (3SIIF) – pirmasis fondas, skirtas infrastruktūros projektams įgyvendinti. Lietuva prie fondo prisijungė 2020 m. INVEGAI investavus 20 mln. eurų. Fondas finansuoja transporto, energetikos ir skaitmeninės infrastruktūros projektus Trijų jūrų šalyse su tikslu pagerinti junglumą, papildyti bei sustiprinti Trijų jūrų šalių ekonomiką ir energetinę nepriklausomybę.

Pirmojo fondo vertė  sudaro daugiau nei 900 mln. eurų. Apie 800 mln. eurų jau investuota arba įsipareigota investuoti  į stambias įmones, vystančias veiklą visame regione, tokias kaip atsinaujinančios energetikos įmonės „Enery“ ir „R.Power“, lokomotyvų lizingas „CargoUnit“, uostų operatorius „BMF Port Burgas“ ir „Greenenergy Data Center“ duomenų centras.

Remdamiesi 3SIIF gerąja patirtimi, pasirašiusios šalys ketina steigti 3SIIF įpėdinį fondą (antrąjį fondą) 3SIIF II. Antrasis fondas išlaikys panašią strategiją – teikti finansavimą transporto, energetikos ir skaitmeninės infrastruktūros projektams Trijų jūrų regione ir sieks investuoti į geografiškai diversifikuotą investicijų portfelį visose Trijų jūrų iniciatyvos šalyse.

Trijų jūrų verslo forumo metu Vilniuje 3SIIF II steigimo ketinimų protokolą pasirašiusios šalys, planuoja į fondą įnešti ne mažiau kaip  155 mln. eurų. Numatoma, kad ši suma padidės prie fondo prisijungus kitoms Trijų jūrų iniciatyvos šalių institucijoms.

Ypač didelis dėmesys bus teikiamas į 3SIIF II pritraukti ir papildomus investuotojus, tokius kaip Europos investicijų fondas ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, taip pat privačius subjektus Europos Sąjungoje ir už jos ribų.

Trijų jūrų iniciatyva (3SI) – tai šalių vadovų lygmens politinė bendradarbiavimo platforma. Joje dalyvauja 12 ES šalių, išsidėsčiusių tarp Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūros: Austrija, Bulgarija, Kroatija, Čekija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Vengrija.

Pranešimą paskelbė: Viktorija Voroncova, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-11 17:20
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Viktorija Voroncova
Komunikacijos projektų vadovė/atstovė viešiesiems ryšiams
UAB „Investicijų ir verslo garantijos“
+37063863484
viktorija.voroncova@invega.lt
pasidalinti
atgal