Seimo delegacija išvyksta į Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesiją

2024 m. balandžio 12 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Balandžio 15 d. Strasbūre (Prancūzijos Respublika) prasidės savaitę truksianti Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinė sesija, į kurią išvyksta Lietuvos parlamento atstovai: Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkas Emanuelis Zingeris, delegacijos pirmininko pavaduotojas Arminas Lydeka ir delegacijos nariai Aušrinė Norkienė, Lukas Savickas, Rita Tamašunienė.

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinėje sesijoje numatytos atskiros diskusijos: dėl Kosovo prašymo įstoti į Europos Tarybą; dėl pagalbos atstatant Ukrainą, įskaitant pasiūlymą šiam tikslui panaudoti įšaldytą Rusijos valstybės turtą (numatomas Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininko Ruslano Stefančuko dalyvavimas); dėl būtinybės atremti Vladimiro Putino režimą; dėl vaikų apsaugos nuo smurto internete; dėl LGBTI bendruomenės narių saviraiškos ir kitais klausimais.

Parlamentinės Asamblėjos sesijos darbotvarkėje numatytos diskusijos aptariant Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties aplinkybes, Vladimiro Kara-Murzos sulaikymo faktą pažymint sistemišką opozicijos persekiojimą Rusijos Federacijoje ir Baltarusijoje. Sesijoje numatyta svarstyti susitarimo projektą dėl dirbtinio intelekto, žmogaus teisių, demokratijos ir teisinės valstybės pagrindų – Asamblėja turi pateikti nuomonę dėl šio naujo Europos Tarybos sutarties projekto.

Taip pat vyks aktualūs debatai dėl Europos Tarybos vaidmens užkertant kelią humanitarinei katastrofai Gazoje.

Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Pejčinovič-Burič (Marija Pejcinović-Burić) tradiciškai atsakys į Asamblėjos narių klausimus.

Apie Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją

Asamblėjos metinė sesija yra padalyta į keturias dalines sesijas, kurios vyksta sausio, balandžio, birželio ir rugsėjo ar spalio mėnesiais Strasbūre.

2024 m. gegužę Lietuva iš Lichtenšteino perims pirmininkavimą Europos Tarybos organizacijai pusmetį trunkančiam laikotarpiui. Lietuva šiai svarbiausiai Europos žmogaus teisių organizacijai pirmininkaus po 22 metų pertraukos.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-12 15:08
Politika, ES
Kontaktinis asmuo
Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus patarėjas
Tautvydas Krilavičius
Tel. +370 5 209 6227, el. p. tautvydas.krilavicius@lrs.lt

pasidalinti
atgal