Tarpparlamentinių ryšių su Šiaurės Europos šalimis grupės narių delegacija išvyko darbo vizito į Suomiją: „Drauge galime dirbti daugelyje sričių“

2024 m. balandžio 15 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Balandžio 15 d. Helsinkyje (Suomijos Respublika) su darbo vizitu lankosi Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Šiaurės Europos šalimis grupės narių delegacija: Seimo Pirmininko pavaduotoja, grupės narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Tarpparlamentinių ryšių su Šiaurės Europos šalimis grupės pirmininkas Giedrius Surplys, grupės nariai Ieva Pakarklytė ir Zenonas Streikus. Lietuvos parlamento delegacija dalyvaus susitikimuose su Suomijos valdžios atstovais, Lietuvos Respublikos ambasadoje Suomijos Respublikoje dalyvaus Lietuvos diplomatui, ambasadoriui J. Savickui skirtos parodos atidarymo renginyje.

Suomijos parlamente numatyti susitikimai su Eduskuntos Pirmininku Jusiu Hala-ahu (Jussi Halla-aho), su buvusiu Suomijos karinės žvalgybos vadovu, SITRA valdybos nariu, Suomijos parlamento nariu generolu majoru Peku Toveriu (Pekka Toveri), su Suomijos parlamento Didžiojo (Europos reikalų) komiteto pirmininku Heikiu Auto (Heikki Autto), taip pat su Suomijos tarpparlamentinio bendradarbiavimo su Lietuva grupės pirmininku Sakariu Puisto (Sakari Puisto) ir grupės nariais.

„Lietuva ir Suomija dalinasi panašia istorija. Agresyvi Rusija buvo mūsų grėsmė ir, deja, išlieka. Šiandien mūsų bendradarbiavimas ypač reikalingas, nes suprantame Ukrainos pergalės svarbą, abi esame jau ir NATO narės. Suomijos patirtis gynybos srityje yra įkvepianti. Drauge galime darbuotis ne vien dėl savo saugumo, bet koordinuotis iniciatyvas Europos Sąjungos kontekste – nuo plėtros Ukrainai, Moldovai, iki energetikos, aplinkosaugos ir kitų temų“, – prieš vizitą pažymėjo Seimo Pirmininko pavaduotoja R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Parlamentarai lankysis Merihaka slėptuvėje, kurioje bus supažindinti su Suomijos civilinės saugos sistema, ir Helsinkio centrinėje bibliotekoje. „Suomija yra svarbi Lietuvos partnerė ir NATO sąjungininkė, iš kurios turime, ko pasimokyti saugumo, švietimo ir verslumo srityse. Džiaugiuosi, kad turėsime galimybę įvertinti vieną iš Suomijos slėptuvių. Bus malonu susitikti ir su lietuvių bendruomene Helsinkyje“, – komentuoja Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Šiaurės Europos šalimis grupės pirmininkas G. Surplys.

Lietuvos Respublikos ambasadoje Suomijos Respublikoje numatytas susitikimas su Suomijos lietuvių bendruomene, G. Surplys atidarys Lietuvos diplomatui, ambasadoriui J. Savickui skirtą parodą.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-15 08:07
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Tarptautinių ryšių skyriaus vyresnioji patarėja
Asta Skirmantienė
Tel. +370 5 209 6010, el. p. asta.skirmantiene@lrs.lt
pasidalinti
atgal