Pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos įmonės „Rheinmetall“ Ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje

Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ Ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas bei „Rheinmetall“ tarptautinių strateginių programų plėtros direktorius Maximillian Froch.

Pasirašytas dokumentas pažymi abipusius įsipareigojimus ir ketinimus dėl kuo ankstesnės 155 mm amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų pradžios ir tam būtinų sąlygų įgyvendinimo.

„Laisvė turi būti apginkluota geriau nei tironija – šiandien šis Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio perspėjimas, išsakytas Rusijos plataus masto karo pradžioje, reikšmingas kaip niekada. Ir nors trokštame kuo greitesnės Ukrainos pergalės, tačiau puikiai suprantame, kad Rusija išliks didžiausia grėsme Europai dar ilgą laiką. Todėl turime kuo sparčiau investuoti ne tik į tinkamą karinį pasirengimą ir visuomenės atsparumą, bet ir gynybos pramonę. „Rheinmetall“ amunicijos gamykla – praktinis pavyzdys, kad tai darome jau dabar. Ši gamykla bus svarbi Lietuvai, Ukrainai ir visam mūsų regionui, savo ruožtu Vyriausybė padarys viską, kas nuo jos priklauso, kad ji galėtų pradėti veiklą kuo anksčiau“, – sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybės vadovė taip pat išsakė padėką abiejų pusių derybininkams, padėjusiems pasiekti susitarimą.

„Šis žingsnis labai svarbus mūsų nacionaliniam saugumui ir gynybai užtikrinti. Vokietijos gynybos pramonės įmones „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos atsiradimas Lietuvoje sumažins mūsų priklausomybę nuo ilgų tiekimo grandinių, kurios visoje Europos Sąjungoje ir pasaulyje šiuo metu kelia didelius iššūkius atliepiant kariuomenių poreikius. Tai užtikrins ilgalaikį tiekimą ir taps abipusiu įsipareigojimu plečiant amunicijos atsargas ir teikiant paramą Ukrainai. Tokios infrastruktūros vystymas Lietuvoje sukurs ne tik papildomas darbo vietas, bet ir perkels čia partnerių kompetencijas ir gynybos pramonės technologiją, o tai – rimtas proveržis siekiant toliau vystyti gynybos pramonę ir reaguoti į saugumo iššūkius. Ir tai yra dar vienas svarbus Lietuvos ir Vokietijos dvišalių santykių stiprinimo puslapis. Esame patikimas sąjungininkas ir galime kartu kurti saugumo garantijas, nesame tik šių garantijų gavėjas. Taigi tai yra dviejų krypčių eismas. Esu įsitikinęs, kad tai stiprins mūsų sąveiką, ypatingai Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje kontekste“, – sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Daug dėmesio turime skirti ne kalboms apie karo grėsmę, o realiems veiksmams mūsų šalies saugumui užtikrinti. Jau lengviname sąlygas plėtoti stambius investicinius projektus, užtikrinančius valstybės saugumo ir gynybos poreikius. Tai pritraukia investuotojų, kurie čia gamins ginkluotę, mažins mūsų priklausomybę nuo iš tarptautinių rinkų įsigyjamos ginkluotės. Taip kuriame saugesnę Lietuvą“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.  

„Rheinmetall“ norėtų padėkoti Lietuvos Vyriausybei už pasitikėjimą mumis ir iniciatyvą vykdant projektą. Mums, kaip gynybos pramonės partneriui, malonu prisidėti prie šalies suverenumo artilerijos amunicijos srityje. Šio Ketinimo protokolo pasirašymas yra ilgalaikio bendradarbiavimo pagrindas“, – sakė „Rheinmetall“ tarptautinių strateginių programų plėtros direktorius M. Froch.

Pranešimą paskelbė: - -, Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-16 14:23
Pramonė, gamyba, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
spauda@lrv.lt
pasidalinti
atgal