Prezidentas Kauno rajone: kultūrą turime laikyti valstybės prioritetu

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia darbo vizitą Kauno rajone. Šalies vadovas Zapyškyje apsilankė Antano Sutkaus galerijoje, su Kauno rajono savivaldybės ir kultūros bendruomenės atstovais aptarė kultūros potencialą regione.

Prezidentas kartu su fotografu, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Antanu Sutkumi apsilankė 2022 m. atsivėrusioje erdvėje, kurioje eksponuojami menininko darbai. Kauno fotografijos galerijos vadovas Gintaras Česonis, bendraudamas su A. Sutkumi, galerijai parinko 40 nuotraukų, kuriose atsispindi pasaulis, Lietuva, Zapyškio ir Ežerėlio kraštas. Galerija primena peroną, nes architektas  Gintaras Prikockis  čia įprasmino siauruko bėgius, kuriais kursavo traukinys iš durpyno į Zapyškį.

Susitikime su Kauno rajono savivaldybės ir kultūros bendruomenės atstovais aptarta Europos kultūros sostinės 2022 projekto įtaka rajono kultūros vyksmui, jos infrastruktūrai, taip pat kultūros potencialo regione vystymas, tam reikalingi kultūros politikos instrumentai.

„Džiaugiamės Europos kultūros sostinės 2022 sėkme tiek tarptautinėje erdvėje, tiek ypač vietos menininkų ir kūrėjų bendruomenių įgalinimu. Turime šį sukauptą potencialą išnaudoti: įgalinti investuotus resursus, užtikrinti, kad ir toliau būtų vystomi kultūriniai tinklai, jų infrastruktūra, palaikomas kūrybiškos bendruomenės. Kauno rajonas  – vienas geriausių pavyzdžių, kuomet kultūra iš tikrųjų laikoma prioritetu“, – pažymėjo Prezidentas.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad viešųjų paslaugų prieinamumas visoje Lietuvoje yra viena esminių socialinės, ekonominės, teritorinės, taip pat ir kultūrinės atskirties mažinimo sąlygų. Pasak Prezidento, kultūros paslaugų prieinamumas, jo tolygumas turėtų būti bendras visų valdžios šakų siekis svarstant Kultūros politikos pagrindų įstatymo projektą.

Diskusijoje dėl kultūros potencialo dalyvavo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, fotografas Antanas Sutkus, Zapyškio seniūnas Sigitas Imbrasas, Kauno fotografijos galerijos vadovas Gintaras Česonis, Kauno kolegijos Menų akademijos vadovas Lukas Alsys, architektas Gintaras Prikockis, Ežerėlio kultūros centro atstovės Miglė Andrejeva ir Eglė Burbaitė, VšĮ „Kūrybos ir užimtumo stuba“ vadovė Daiva Vaišnorienė, Zapyškio klebonas Juozas Fakėjavas, Zapyškio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rima Veličkienė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-16 18:00
Kultūra
Kontaktinis asmuo
Justė Krančiukaitė
Komunikacijos grupės projektų vadovė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37062047651
juste.kranciukaite@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal