Lietuvoje gaminami pramoginiai laivai: Europos ir pasaulio lyderiai jau 15 metų

Šiltajam sezonui artėjant, daugelis jūros mylėtojų, visame pasaulyje, pradeda ruošti savo turimus pramoginius katerius poilsiui, šeimyninėms savaitgalio išvykoms ir jaukiems, o kartais trankiems pasibuvimams su artimais draugais. Dažnas besiruošiantis sezonui, net neįtaria, kad vienas prestižiškiausių laivų gamintojų – daugiau nei penkis dešimtmečius pasaulyje žinoma Lietuvos – Norvegijos įmonė „MAREX Boats“, yra įsikūrusi būtent Lietuvoje ir skina tarptautinius apdovanojimus vieną po kito jau penkiolika metų.

Nors pati įmonė yra Norvegų kilmės, užmezgus santykį su  profesionaliais Lietuvių buriuotojais Sauliumi Pajarskuir Raimondu Šiugždiniu, kurie jau turėjo nedidelę valčių gamyklą Kaune, buvo pradėta partnerystė, kuri tęsiasi iki šiol. Šiai akimirkai, Lietuvoje įsikūrusioje 28 tūkstančių  kv. metrų ploto gamykloje yra net penkios gamybos salės ir testavimo baseinas, įmonėje dirba daugiau nei 350 darbuotojų, o kasmet pagaminama per 150 pramoginių laivų. Tai viena iš didžiausių ir greičiausiai augančių gamyklų Lietuvoje, kurios produkcija yra žinoma visame pasaulyje.

Būtent Lietuvoje, Kauno rajone įsikūrusioje gamykloje gaminami laivai yra laikomi geriausiais. Vietą tarp elitų užtikrino tarptautinis pripažinimas, aukščiausios vertės Europos ir pasaulio apdovanojimai už išskirtinę kokybę, nepakartojamą dizainą ir suprojektavimą. „MAREX Boats“ generalinis direktorius Saulius Pajarskas teigia, kad kiekvienas apdovanojimas yra pelnytas savaime, kadangi įmonė visais atvejais lieka ištikima savo kokybės standartams. „Kartais galvoju, kad šiek tiek per lengva, nes mums natūraliai gaunasi laimėti apdovanojimus nuo pat pradžių. Mes darome savo kokybės standartą, kurį užsibrėžėme pakankamai aukštą, keliam sau atitinkamus reikalavimus ir juos išlaikome, neapleidžiame savo vizijos ir su tuo judame kiekvienais metais“, – mintimis dalinasi S. Pajarskas. 

Aukštų kokybės standartų ir reikalavimų iškėlimas, atsidavimas savo vizijai iš tiesų nepakartojamai pasitarnavo įmonei. Nuo pat pirmo apdovanojimo, pelnyto dar 2009 m., pramoginių laivų gamintojas metai iš metų užima geriausias vietas konkursuose ir jau 15 metų išlaiko savo poziciją tarp pačių geriausiųjų pasaulyje, tai tikras ilgaamžiškos kokybės įrodymas. O tai, kad Lietuvoje gaminamus laivus renkasi ne tik Europos gyventojai, tačiau ir australai, kanadiečiai bei kituose šalyse gyvenantis pramoginių katerių mylėtojai parodo, kad įmanoma pasiekti stiprų pasaulinį pripažinimą, pasitelkiant genialias inžinerines mintis. 

Reikšmingiausi apdovanojimai

Šiai dienai įmonė yra pelniusi daugiau nei dešimt tarptautinių apdovanojimų, vienas iš jų užsitarnautas visai neseniai. Išskirtinis „MAREX 440 Gourmet Cruiser laivas tapo 2024 m. Europos metų motorlaivio nugalėtoju „iki 14 metrų“ kategorijoje. Konkurso komisija negailėjo gražių žodžių, pabrėždama, kad laivas yra puikiai suprojektuotas ir kruopščiai apgalvotas, atspindintis ilgametę Norvegijos laivų gamybos patirtį laivų statybos srityje ir jį galima laikyti šios klasės laivų etalonu, neturinčiu sau lygių.

Tai ne pirmas tokios reikšmės apdovanojimas, kurį įmonė pelnė. Tarp skaičiuojamų laimėjimų yra ir Norvegijos dizaino apdovanojimas,  geriausios valties apdovanojimas ir ne kartą pelnyti geriausio katerio parodoje trofėjai. Laimėjimų sąraše taip pat yra ir 2023 metais gautas prizas vienam iš katerių modelių už išskirtinę kokybę, o vienas išskirtiniausių apdovanojimų: Vokietijos dizaino apdovanojimas, kurį rengia Vokietijos dizaino taryba (Rat für Formgebung) – vienas iš pirmaujančių pasaulyje dizaino komunikacijos ir žinių perdavimo kompetencijos centrų. 

Tačiau tarp visų laimėjimų, pasak įmonės generalinio direktoriaus, jam pačiam ypatingą reikšmę turi vienas iš pirmųjų laivų gavusių apdovanojimą. „Kiekvienas apdovanojimas yra reikšmingas, nors oficialiai, dažniausiai teigiama, kad svarbiausias apdovanojimas yra tas, dėl kurio buvo didžiausia konkurencija ir atrinkta kompetentingiausia komisija. Tačiau jeigu kalbėtume apie laivo modelį, man pačiam yra itin ypatingas „MAREX 375“laivas, kuris paskutinį kartą buvo sukurtas naudojant senąsias technologijas, kuomet kiekvieną kūrybos žingsnį, modeliavimą ir testavimus atlikome labiau mechanizuotu nei kompiuteriniu būdu“, – prisimena S. Pajarskas

Ties turimais pasiekimais „MAREX Boats“ neketina sustoti, šiuo metu jau yra projektuojamas naujas laivas, kuris sieks penkiasdešimt pėdų, jį planuojama sukurti per ateinančius tris ar ketverius metus, o jo gamybai yra specialiai projektuojamas naujas, didesnis pastatas. Tai bus ne tik didžiausias įmonės laivas, tačiau ir vienintelis toks Lietuvoje. S. Pajarskas neslepia, jog kuriant naujus laivų modelius į kiekvieną detalę yra atsižvelgiama vadovaujantis ilgamete patirtimi ir geriausiomis idėjomis, tad viliasi, kad naujas kūrinys taip pat atneš dar bent vieną pasaulinį laimėjimą.

Pranešimą paskelbė: Kristina Klimavičienė, UAB ADVERUM
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal