Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga visuomenei pristato pirmąjį Metinį žmogaus teisių padėties žvalgybos institucijose vertinimą ir Žvalgybos kontrolierių įstaigos 2023 m. veiklos ataskaitą.

Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga visuomenei pristato Metinį žmogaus teisių padėties žvalgybos institucijose vertinimą ir Žvalgybos kontrolierių įstaigos 2023 m. veiklos ataskaitą. Tai yra pirmasis metinis pranešimas ir veiklos ataskaita apie naują Lietuvos Respublikos žvalgybos institucijų priežiūros rūšį – nepriklausomą išorinę ekspertinę priežiūrą, kuri buvo baigta įgyvendinti 2023 metais.

Metiniame žmogaus teisių padėties žvalgybos institucijose vertinime ir Žvalgybos kontrolierių įstaigos ataskaitoje pateikiama apibendrinta informacija apie Antrojo operatyvių tarnybų prie Krašto apsaugos ministerijos ir Valstybės saugumo departamento veiklos teisėtumo užtikrinimą, jų kontrolę bei priežiūrą, Lietuvos žvalgybos sistemą, žvalgybos informacijos rinkimą ir žmogaus teisių apsaugą.

Nors Žvalgybos kontrolierių įstaiga buvo įsteigta Žvalgybos kontrolierių įstatymu dar 2021 metais, tačiau faktine Įstaigos veiklos pradžia galima laikyti 2023 m. balandžio 6 d., kuomet Lietuvos Respublikos Seimas dr. Nortautą Statkų paskyrė pirmuoju Žvalgybos kontrolieriumi ir Įstaigos vadovu.

Žvalgybos kontrolierių įstaiga 2023 metais įgyvendino įslaptintos informacijos apsaugos ir kibernetinio saugumo reikalavimus, ir įgijo paslapčių subjekto statusą. Įstaiga parengė 42 būtinus teisės aktus, reglamentuojančius Įstaigos veiklą, pradėjo 4 patikrinimus žvalgybos institucijose, išnagrinėjo  11 pareiškėjų skundų, pateikė Seimui trijų įstatymų – Žvalgybos, Kriminalinės žvalgybos ir Žvalgybos kontrolierių įstatymo tobulinimo pasiūlymus.

Žvalgybos kontrolierių misija – ginti žmogaus teises ir laisves, atliekant nepriklausomą žvalgybos institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą, skatinti joms pagarbą, užtikrinant valstybės institucijų, visuomenės ir asmenų dialogą, ir taip prisidėti, kad Lietuvos Respublikos žvalgybos institucijos, atlikdamos labai svarbų darbą užtikrinant šalies nacionalinį saugumą, tai darytų teisėtai ir pagristai, o mūsų šalies piliečiai būtų tikri, kad jų orumas, asmeninis ir šeimos privatumas, minties, sąžinės įsitikinimų, religijos išpažinimo, taikių susibūrimų laisvės ir teisės nėra nepagrįstai ir neteisėtai ribojamos.

Susipažinti su  pirmuoju Metiniu žmogaus teisių padėties žvalgybos institucijose vertinimu ir Žvalgybos kontrolierių įstaigos 2023 m. veiklos ataskaita galima Žvalgybos kontrolierių įstaigos svetainėje.

Pranešimą paskelbė: Justas Gaidys, Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-17 10:32
Politika, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Justas Gaidys
Patarėjas
Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga
+37061207611
info@zki.lt
pasidalinti
atgal