Meksikietiškas grilio vakarėlis nuo kesadilijų iki kukurūzų traškučių – vos per keletą minučių (receptai)

Anksti pradėjote grilio sezoną: ant stalo jau puikavosi kepsniai, po sodo talkos kepėte dešrelių, spėjote nudžiuginti artimuosius žarijų dūmais kvepiančiu upėtakiu. Kas toliau? Pasidairykite idėjų kitų šalių virtuvėse ir ant grotelių paruoškite net du patiekalus – vištiena įdarytas kesadilijas bei folijoje užkeptus kukurūzų traškučius. Meksikietiškos virtuvės patiekalai maloniai nudžiugins ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir maža kaina, nes jų pagrindą sudaro tokie pigūs ingredientai kaip pupelės bei kukurūzai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad pupelės yra išskirtinis augalinės kilmės baltymų šaltinis, gausus folatų, o jose esantys sotieji ir nesotieji riebalai prisideda prie cholesterolio mažinimo. Startavus grilio sezonui BBQ grilius ir jų aksesuarus įsigykite pigiau, mat iki balandžio 22 d. prekybos centre „Rimi“ jiems taikoma 30 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele.

Mažina cholesterolio kiekį 

Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad meksikietiškos virtuvės pagrindas – pupelės – užima svarbią vietą sveikatai palankios mitybos racione. Pupelėse gausu baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, taip pat folatų, kurie svarbūs ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei. 

„Pupelės yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, šaltinis, o ląsteliena padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, tad tinka norint reguliuoti svorį, nes skatina sotumo jausmą. Pupelės taip pat yra išskirtinis augalinis baltymų šaltinis, o baltymai svarbūs raumenims palaikyti, atkurti ir augti“, – pasakoja gydytoja dietologė. 

Pasak ekspertės, pupelėse esantys naudingi nesotieji riebalai bei skaidulos prisideda prie cholesterolio kiekio mažinimo, taip pat – širdies ligų rizikos mažinimo. Dar pupelėse yra kalio, naudingo širdies sveikatai ir kraujospūdžio reguliavimui. 

Gausu magnio ir geležies

Tai dar ne visos pupelių naudingosios savybės: jose gausu tokių maistinių medžiagų kaip folatai, geležis, kalis, magnis ir B grupės vitaminai, įskaitant tiaminą ir niaciną. Šios maistingosios medžiagos būtinos įvairioms organizmo funkcijoms, įskaitant energijos gamybą, kraujo susidarymą ir nervų funkciją. 

„Taip pat šiame maisto produkte randama geležies, kuri būtina deguonies pernešimui kraujyje, ir magnio, palaikančio raumenų ir nervų funkciją. Be to, pupelėse gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir polifenolius. Šie junginiai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, mažina uždegimą ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, galinčių sukelti lėtines ligas“, – vardija dr. E. Gavelienė. 

Gydytoja dietologė perspėja, kad kai kuriems žmonėms pupeles reikėtų vartoti atsargiau ir dėl jų įtraukimo į racioną pasitarti su sveikatos priežiūros specialistais. Žmogaus organizmas kai kurių pupelės baltymų jungčių neskaido pakankamai. Dėl šios priežasties ir dėl gausesnio skaidulų kiekio ankštinėse daržovėse, galimas labiau išreikštas pilvo pūtimas. Jei virškinimo sistema sveika, ši situacija bėdų nesukelia, dujos pasišalina nesukeldamos negalavimų. Tačiau dėmesį turėtų atkreipti sergantieji dirgliosios žarnos sindromu, uždegiminėmis žarnų ligomis, taip pat po žarnyno operacijų sveikstantys ar jautresnį virškinamąjį traktą turintys žmonės.

Pupelės tiks su dauguma daržovių

Prekybos centro „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika primena, kad ruošiant patiekalus ant žarijų pagrindinė taisyklė galioja visiems patiekalams – nesudeginti. Ekspertas taip pat pataria groteles prieš dedant ant ugnies patepti aliejumi, kad kepamos tortilijos prie jų nepriliptų.

„Grilį reikėtų įkaitinti tiek, kad ranką virš jo būtų galima išlaikyti apie tris sekundes. Groteles prieš kepdami kesadilijas būtinai patepkite aliejumi, kitaip paplotėliai prilips, o bandant nukrapštyti juos nuo grotelių suplyš ir įdaras išbyrės“, – patarimais dalinasi grilio technologas.

Pupelės dera su dauguma daržovių, tad kesadilijų įdarą paruošti nebus sunku. Gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi maždaug 15 min. apkepkite susmulkintą svogūną ir tarkuotą morką, šiaudeliais pjaustytą papriką, mažais gabalėliais smulkintą vištieną, o baigiant kepti dar įdėkite pjaustytų pievagrybių ir aštraus padažo. Kai visi ingredientai suminkštės, vandeniu sudrėkinkite tortiliją, gausiai užbarstykite sūrio, ant pusės tortilijos paskleiskite įdarą ir sulenkę kepkite ant grotelių, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.

V. Nadzeika pažymi, kad kesadilijų įdaras į vidų dedamas jau termiškai apdorotas, tad paplotėlius ant žarijų pakanka pakaitinti, kad sušiltų, gražiai atsispaustų grotelių žymės ir kesadilijos įgautų dūmo aromato: maždaug po 2–4 min. iš abiejų pusių. Iškepusią kesadiliją galite suvynioti į foliją ir palaikyti šiltai padėjus, kol iškeps likusios, kad visas galėtumėte ant stalo patiekti vienu metu.

Vienas grilis – du patiekalai

Kai tortilijos iškeps, metas ruošti kukurūzų traškučius: į foliją sluoksniuokite traškučius, likusį nuo kesadilijų įdarą, sūrį ir aitrų majonezo padažą, kol ingredientai pasibaigs. Jei mėgstate, pagardinkite kukurūzų traškučius aitriosiomis paprikomis. Užsukę foliją kaitinkite ant grilio iki 10 min., kol išsilydys sūris. Iškepusius traškučius dar pagardinkite jogurtu, majonezo padažu ir smulkintu avokadu.

Nebijokite eksperimentuoti su meksikietiškų patiekalų įdarais: peržvelkite likučius šaldytuve – vištieną galite keisti vakarykščio kepsnio juostelėmis, įpjaustyti užsilikusį rūkyto kumpelio gabalėlį, sutarkuoti šaldytuvo kampe pasislėpusį sūrio galelį. Įdarui tiks ir dauguma daržovių, drąsiai suberkite pradarytoje skardinėje likusius kukurūzus, supjaustykite saliero kotą, cukiniją. Sunaudodami likučius ne tik sutaupysite, bet neišmesdami maisto dar prisidėsite prie tvaresnio ir ateities kartoms gražesnio pasaulio.

Taip pat BBQ grilius ir grilių aksesuarus iki balandžio 22 d. prekybos tinkle „Rimi“ įsigykite pigiau: jiems taikoma 30 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele. O ingredientų šiems patiekalams pigiau įsigyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Taip pat visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Pranešimą paskelbė: Aušra Kaminskaitė, Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-17 13:03
Sveikata, grožis, Maisto pramonė
Kontaktinis asmuo
Eglė Krasauskienė
Ryšių su visuomene vadovė
Rimi Lietuva
+37063706011
Egle.Krasauskiene@rimibaltic.com
pasidalinti
atgal