Prezidentas ragino ES vadovus didinti paramą Ukrainai ir suteikti jai visus oro gynybai reikalingus pajėgumus

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda balandžio 17–18 dienomis dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime Briuselyje. Trečiadienio vakarą Europos lyderiai aptarė paramos Ukrainai klausimus, situaciją Artimuosiuose Rytuose, ES ir Turkijos santykius.

Kreipdamasis į  Europos Sąjungos (ES) valstybių narių vadovus, Prezidentas pabrėžė stiprios europinės paramos Ukrainą svarbą. Prezidentas G.  Nausėda teigė, kad ukrainiečiams siekiant apsiginti nuo agresoriaus yra reikalingos oro gynybos sistemos, raketos, amunicija, šaudmenys. Prezidentas taip pat akcentavo, kad ES lygmeniu jau pradėtos karinės paramos Ukrainai iniciatyvos – dėl šaudmenų ir amunicijos – turėtų būti įgyvendintos artimiausiu metu. Lietuvos vadovo teigimu, nepakankamos karinės paramos Ukrainai kaina – ukrainiečių gyvybės, tolesnis šalies naikinimas ir atitolinta Ukrainos pergalė.

Prezidentas pabrėžė, jog būtina tęsti ir finansinę paramą Ukrainai.  Pasak Prezidento G. Nausėdos, parama galėtų būti teikiama sparčiau iš Europos taikos priemonės fondo, kuris buvo padidintas penkiais milijardais eurų. Prezidentas taip pat kvietė kuo greičiau nustatyti taisykles, kaip panaudoti pelną iš užšaldytų Rusijos finansinių aktyvų, imobilizuotų ES šalyse. Šalies vadovas pažymėjo, jog svarbu ir toliau siekti, kad Ukrainos reikmėms būtų naudojamas ir užšaldytas Rusijos turtas.

„Privalome griežtinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei rasti būdą užkirsti kelią sankcijoms apeiti. Rusijai tęsiant brutalų karą Ukrainoje, raginu į sankcijų sąrašus įtraukti rusiškas suskystintas ir gamtines dujas bei įvesti prekybą ribojančias priemones Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produktams. Mūsų atsakomybė ir pareiga yra užtikrinti sankcijų įgyvendinimo efektyvumą“,  – kalbėjo Prezidentas.

Savo pasisakyme apie ES ir Turkijos santykius, Lietuvos vadovas išskyrė bendradarbiavimo svarbą kovos su nelegalia migracija, energetinio ir maisto saugumo srityse, taip pat užtikrinant Juodosios jūros regiono saugumą. Pasak Prezidento, Turkijos vaidmuo ypač svarbus kalbant apie paramą Ukrainai, todėl būtina išlaikyti ir stiprinti strateginį dialogą su šia valstybe.

Diskusijoje apie situaciją Artimuosiuose Rytuose šalies vadovas pasmerkė Irano atakas Izraelyje. Prezidentas ragino ES lyderius sutarti dėl sankcijų Iranui atliepiant Irano ataką Izraelyje ir karinę paramą Rusijos agresijai Ukrainoje. Pasak G. Nausėdos, būtina užkirsti kelią tolimesnei konflikto eskalacijai Artimuosiuose Rytuose.

„Irano veiksmai Izraelyje yra visiškai nepateisinami ir turi sulaukti pasekmių, kaip ir Irano parama Rusijos agresijai Ukrainoje. Sąjungininkų jungtiniai veiksmai padedant Izraeliui apsiginti nuo oro atakų yra pavyzdys to, kaip turėtume veikti Ukrainoje. Pagalba oro gynybos srityje ukrainiečiams yra gyvybiškai svarbi“, – kalbėjo šalies vadovas.

Ketvirtadienį ES vadovai pratęs EVT posėdį. Antros dienos sesija bus skirta ES konkurencingumo ir ekonomikos klausimams aptarti.

Pranešimą paskelbė: Kristina Belikova, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-17 22:33
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Kristina Belikova
Prezidento patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
37069843601
kristina.belikova@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal