Seimo nario R. Šarknicko pranešimas: „Laikas kultūros ministrui atsistatydinti, nors jau reikėjo anksčiau“

2024 m. balandžio  18 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

✅️ Kodėl kultūros ministras Simonas Kairys seniai prarado kultūros žmonių pasitikėjimą?

Pradėkime nuo pat pradžių, kaip tas nepasitikėjimas kultūros ministru pradėjo augti visuomenės akyse:

✅️ 11 tūkst. eurų vertės baldų gamybos sutartis nutraukta žiniasklaidai pranešus, kad neskelbiamos apklausos būdu pirkimą laimėjusios įmonės „Joniškio baldai“ vadovas yra kultūros ministro bendrapartietis, Liberalų sąjūdžio Joniškio skyriui priklausantis politikas.

✅️ 30 000 eurų čekiukai. Šalies vadovas yra sakęs, kad, kilus klausimų dėl S. Kairio išlaidų dirbant Kauno savivaldybės miesto taryboje, ministro pasitraukimas būtų geriausias sprendimas. Deja, kultūringai pasitraukė tik Jurgita Šiugždinienė, o finansų ministrė Gintarė Skaistė pinigus grąžino.

✅️ Kultūros ministro S. Kairio diskusijos apie Justino Marcinkevičiaus palikimą nedomina. Pasirodo, kad ministras nutarė nesidomėti, kas ir kada tokias diskusijas organizuoja. ( Maža nuodėmė, bet neetiškas viešas ministro pasisakymas sutrikdė J. Marcinkevičiaus gerbėjus, menininkus, rašytojų, poetų bendruomenę).

✅️ Kito garbingo žmogaus pažeminimas. Legendinis Lietuvos ir užsienio teatro režisierius Rimas Tuminas, mirties akivaizdoje, išvaromas ne tik iš jo paties sukurto Vilniaus Mažojo teatro, bet ir iš Lietuvos tokiais žodžiais: ,,Ryt laukiu arba aiškaus ir nedviprasmiško teatro meno vadovo R. Tumino atleidimo arba tegul direktorius deda ant stalo savo pareiškimą išeiti iš darbo“, – feisbuke paskelbė S. Kairys. –  „Atsiprašau, garbusis režisierius man niekuo nesiskiria nuo girto rusų kareivio, belendančio į svetimą žemę“, – sako ministras.

Lietuvos žiūrovams, aktoriams, režisieriams tokie ministro žodžiai buvo didelis smūgis. Ar S. Kairys atsiprašė režisieriaus? Ne. Ar jis atėjo į R. Tumino laidotuves? Ne. Atėjo tik minia žmonių, kunigas Ričardas Doveika, Respublikos Prezidentas, Seimo nariai, nusipelniusios Lietuvai asmenybės. O kultūros ministras ir negalėjo ateiti, nes buvo gėda visuomenės, aktorių, žurnalistų,  bijojo, tad išskrido. Nors žinome, kai miršta asmenybės, vizitai yra atšaukiami arba atsiunčiami ministerijos atstovai.

✅️ Ir pabaigai vyšnia ant torto. Po šių R. Tuminą žeminančių ministro žodžių, režisierius jau antrą dieną pasitraukė iš Vachtangovo teatro meno vadovo pareigų. Ir dar, negana to, nebuvo jokių patikrinimų rasti tiesai, kiek tas demagogiškos rusiškos televizijos interviu buvo apkarpytas, montuotas, tikiu, kad 100 kartų. Čia ir atslinko nelaimės mūsų patikliam režisieriui, bet ar už tai verta kalti vinį į karstą? NE.

✅️O dabar pats, ponas kultūros ministre, kaltindamas ir žemindamas kitus, patikliai užkibote ant rusų Vachtangovo teatro režisieriaus, jūs finansavote jo darbus Vilniaus Senajame teatre. Tai skandalas, jūs turite trauktis iš posto (seniai turėjote parodyti aukštą kultūros moralę ir  pasitraukti).

Lietuvos kultūros ministerija jau antrą kartą skyrė finansavimą buvusio Maskvos Vachtangovo teatro vyriausiajam režisieriui Jurijui Butusovui spektakliui Lietuvoje statyti, nors šis režisierius 2021 m. dalyvavo Krymo festivalyje „Tavrid“. Devynis karo mėnesius J. Butusovas vadovavo teatrui Maskvoje, o atvykęs į Lietuvą, gavo finansavimą spektakliui statyti. Šių metų vasarį S. Kairys pasirašė įsakymą, kuriuo padidintas finansavimas antram režisieriaus spektakliui. Vienas spektaklis jau rodomas Vilniaus Senajame teatre, antrojo spektaklio aktorių atranka planuojama gegužę (informacija iš LRT.lt).

✅️ Pasirodo, kad ir jūs galite klysti, bet šiame poste taip dažnai klysti ir žeminti asmenybes?  Daugių daugiausia užtektų jums atsistatydinti. Šiuo žingsniu sulauktumėte šiek tiek pagarbos iš visuomenės. Būkite drąsus, pripažinkite, kad buvote neteisus, užleiskite pareigas kitam, iš kultūros viceministrų – jų turite tikrai daug įdarbinęs ir kompetentingų.

Seimo narys Robertas Šarknickas

Tel. (0 5) 209 6641

El. p. robertas.sarknickas@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Jolanta Anskaitienė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija