G. Skaistė: „Finansinė ir karinė parama Ukrainai – geriausia investicija į tarptautinį saugumą“

Vašingtone viešinti finansų ministrė Gintarė Skaistė susitikime su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Iždo departamento sekretorės pavaduotoju Wally Adeyemo pabrėžė būtinybę užtikrinti pakankamą ir prognozuojamą finansinę bei karinę paramą Ukrainai, plėsti sankcijas rusijai ir Baltarusijai bei priimti sprendimus dėl rusijos užšaldyto turto panaudojimo.

„Ukraina turi valios ir pasiryžimo gintis, tačiau tam šaliai reikia pakankamos finansinės ir karinės paramos. Privalome kartu su Vakarų partneriais atliepti šiuos gyvybiškai svarbius Ukrainos poreikius, kadangi tai – geriausia investicija į tarptautinį saugumą. Šiuo atžvilgiu itin svarbus JAV indėlis – tikimės, kad artimiausiu metu šalyje bus priimti sprendimai, kad parama pasiektų besiginančią šalį, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė. – Tuo pačiu, vertiname JAV lyderystę tarptautiniu mastu ieškant sprendimų dėl įšaldyto rusijos turto panaudojimo Ukrainos naudai. Esame atviri sprendimams, kurie apimtų ne tik pelną už įšaldytą turtą, bet ir paties įšaldyto turto panaudojimą Ukrainai“.

Susitikime ministrė taip pat akcentavo poreikį stiprinti sankcijas, užtikrinti efektyvesnį jų įgyvendinimą bei plėsti sankcijų režimo apimtis tokiose srityse kaip energetika ir finansų sektorius.

„Kartu su Vakarų partneriais turime ir toliau stiprinti sankcijas agresorei rusijai ir jos bendrininkei Baltarusijai. Ypatingą dėmesį reikia skirti efektyviam sankcijų įgyvendinimui, įskaitant jų apėjimo kelių užkardymą. Šiuo atžvilgiu itin svarbus sankcijų režimo suvienodinimas tarp rusijos ir Baltarusijos. Turime toliau didinti spaudimą ir mažinti agresorės galimybes vykdyti karą“, – sakė ministrė G. Skaistė.

JAV Iždo sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo yra antrasis Departamento vadovaujantis pareigūnas ir vykdomasis vadovas. Jis vadovauja Iždo nacionalinio saugumo, ekonominės nelygybės ir su pandemija susijusio ekonomikos atkūrimo darbams.

Pranešimą paskelbė: Justas Kačerauskas, LR Finansų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-18 09:02
ES, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Justas Kačerauskas
Komunikacijos specialistas
LR Finansų ministerija
852390109
justas.kacerauskas@finmin.lt
pasidalinti
atgal